Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν πλέον οι τηλεφωνικές αλλά και μέσω διαδικτύου απάτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τις μορφές και το αντικείμενο τους να εναλλάσσεται κάθε φορά ανάλογα με το θύμα, αλλά πάντα με έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμών ανυποψίαστων πολιτών κυρίως ηλικιωμένων.
Στο πλαίσιο αυτό, παραλίγο θύμα απάτης μέσω διαδικτύου κόντεψε να πέσει γνωστός επιχειρηματίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όταν αδίστακτοι κακοποιοί προσπάθησαν να επικοινωνήσουν μαζί του μέσω τηλεφωνικής εφαρμογής και προσποιούμενοι ότι αποτελούν μέλη του λογιστηρίου του ΔΕΔΔΗΕ, προσπάθησαν να του αποσπάσουν τους κωδικούς των τραπεζικών του λογαριασμών με το πρόσχημα να του καταθέσουν χρήματα του Power Pass. Απόπειρα την οποία ο επιχειρηματίας φρόντισε να καταγγείλει άμεσα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
«Πρόσφατα κάλεσε στο τηλέφωνο της εταιρίας μας κάποιος «Σ.Α.» από το κινητό 69…….55 και ισχυρίζονταν ότι είναι από το λογιστήριο της ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο ήθελε να μας καταθέσει 730 ευρώ για το Power Pass, σε δύο δόσεις των 365 ευρώ. Του είπα ότι δεν έχουμε κάνει αίτηση και μου αντέτεινε ότι θα την έκανε μάλλον ο λογιστής μας. Μου ζήτησε το κινητό μου και του το έδωσα» ανέφερε στο GRTimes, ο επιχειρηματίας Δ.Μ. που δραστηριοποιείται στη δυτική Θεσσαλονίκη.
«Όταν του είπα γιατί δύο λογαριασμούς φάνηκε να εκνευρίζεται»
«Στη συνέχεια μου έστειλε στην τηλεφωνική εφαρμογή (Viber) ένα link στο οποίο θα έπρεπε να γράψω 2 τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να καταθέσουν τις δύο δόσεις. Μου κίνησε την υποψία όταν ζήτησε δύο λογαριασμούς για ισάριθμες καταθέσεις, ενώ ταυτόχρονα και η εφαρμογή μου εμφάνισε οδηγία, πως ίσως να πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό» πρόσθεσε.
«Υποψιασμένος πια, του τόνισα ότι λογικά τους λογαριασμούς μας θα τους είχαμε γράψει στην αίτηση (αν είχαμε κάνει) και πως δεν καταλάβαινα για ποιον λόγο χρειαζόταν αυτό. Τότε φάνηκε να εκνευρίζεται. «Για να κάνουμε επαλήθευση!!!» μου απάντησε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του «για να σας προστατέψουμε!». Όλο αυτό μου φαινόταν πολύ ύποπτο» σημειώνει ο επιχειρηματίας στο GR Times.
Για να συμπληρώσει ότι «δυστυχώς μέχρι να κλείσω το τηλέφωνο είχε προλάβει να διαγράψει το μήνυμα που μου έστειλε στο Viber και δεν πρόλαβα να κάνω ένα screen shot».
Πολλές οι απόπειρες το τελευταίο διάστημα
Σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο Δ.Μ. στο GRTimes το τελευταίο διάστημα οι προσπάθειες επίδοξων κακοποιών για απάτες μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου έχουν πληθύνει. Εκτός από τον ίδιο, απόπειρα εξαπάτησης με παρόμοιο τρόπο, επιχειρήθηκε πρόσφατα και κατά της αδελφής του, ενώ δια ζώσης αυτή τη φορά, διαρρήκτες, προσποιούμενοι τεχνικούς υπαλλήλους της ΔΕΗ, εισέβαλλαν στο σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας του και της αφαίρεσαν 4.000 ευρώ.
«Και με άλλους γειτονικούς επιχειρηματίες που μιλάω τελευταία σχετικά με το θέμα, πρέπει να σας πω ότι γίνεται ένας κακός χαμός. Το αντικείμενο της απάτης αλλάζει κάθε φορά, ενώ κάποιοι προσπαθούν να εντοπίσουν κωδικούς λογαριασμών και μέσω e-mail. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα με αυτές τις υποθέσεις, διότι και εγώ δεν σας κρύβω ότι στο παρά πέντε δεν έστειλα τους λογαριασμούς. Τόσο πειστικοί ήταν. Μέχρι που επικοινώνησα με τον λογιστή μου και μου είπε ότι δεν έχει κάνει καμία αίτηση για το Power Pass. Άλλοι μπορεί να το πίστευαν και να διαπίστωναν ότι τα χρήματα των λογαριασμών τους έκαναν φτερά».
Συνήθως αποδεικνύονται απάτες
Στο μεταξύ άμεση ήταν και η απάντηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος την οποία ενημέρωσε ο επιχειρηματίας για την απόπειρα της νέας απάτης. Από τις Αρχές τονίστηκε ότι «παρόμοια περιστατικά που μας έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν αποδείχθηκαν ότι ήταν απάτες. Συνιστούμε να μην αποστέλλεται τραπεζικά ή προσωπικά σας στοιχεία ή χρήματα, διαδικτυακά. Τέλος δύνασθε εφόσον επιθυμείτε, να μεταβείτε σε οποιαδήποτε Δικαστική ή Αστυνομική Αρχή για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς».
Πηγή: GR Times