Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ) απομακρύνει επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία τα οποία ως επί το πλείστον βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα Πειραιά.
Στις αρχές Ιανουαρίου 2020 η ΔΑΛ προκήρυξε δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την απομάκρυνση του Ε/Ο ταχύπλοου KALLIP, το οποίο βρίσκεται στο Πέραμα παροπλισμένο και έχει κριθεί επικίνδυνο και επιβλαβές.
Ελληνική τράπεζα με ενεργή μετοχική παρουσία στην ακτοπλοΐα ενυπόθηκος δανείστρια του πλοίου με τους «συνεργάτες της» επιχειρούν να παρακάμψουν τις προϋποθέσεις που έθεσε η ΔΑΛ όσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη του πλοίου στην περίπτωση ναυαγίου και ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά τη μετακίνησή του (standardrules I.G.A clubs και η ασφαλιστική κάλυψη πρόκλησης ναυαγίων-wreckremoval σύμφωνη με τους όρους NAIROBI INTERNATIONAL CONVENTION του 2007).
Προκειμένου να αναστείλουν τον πλειοδοτικό διαγωνισμό της ΔΑΛ ανέλαβαν την υποχρέωση να μετακινήσουν μόνοι τους το πλοίο, ταυτόχρονα όμως υπέβαλαν και αίτημα στο Ειρηνοδικείο Πειραιά να τους δοθεί προσωρινή διαταγή μεθόρμισης σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα με τον όρο ασφάλισης κατά των κινδύνων της μεθόρμισης (δηλαδή ως πλοίο το οποίο λειτουργεί κανονικά) αποκρύπτοντας από τον Ειρηνοδίκη που έκανε δεκτό το αίτημά τους ότι πρόκειται για πλοίο χαρακτηρισμένο επικίνδυνο και επιβλαβές.
Ακολούθως το Ναυπηγείο στην Σαλαμίνα, που ήταν υποχρεωμένο με την προσωρινή διάταξη του Ειρηνοδίκη να δεχτεί το πλοίο αντιλαμβανόμενο ότι επρόκειτο για επικίνδυνο και επιβλαβές πλοίο, αρνήθηκε την μεθόρμισή του στους χώρους του.
Μετά από αυτή την εξέλιξη την Τρίτη 28-1-2020 εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο Πειραιά η μεταρρύθμιση της προσωρινής διάταξης με τους «συνεργάτες» της Τράπεζας να αναζητούν νέο χώρο διά τη μεθόρμιση του παροπλισμένου KALLIP.
Ευελπιστούμε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη μετά την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η βύθιση του «Αγία Ζώνη» στον Πειραιά δεν θα περιοριστεί σε μια απλή ασφάλεια μεθόρμισης, αλλά θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για ένα τόσο επικίνδυνο πλοίο.
Φαίνεται ότι στην Ελλάδα όχι μόνο δεν μαθαίνουμε από συμφορές που κόστισαν ζωές και επέφεραν τεράστιες οικολογικές καταστροφές, για την αποκατάσταση των οποίων απαιτήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αλλά στον βωμό του κέρδους, της ασυδοσίας και της ανευθυνότητας θυσιάζονται τα πάντα, θέτοντας εκ νέου σε τεράστιο κίνδυνο έννομα αγαθά, με τα οποία δεν πρέπει ούτε να παίζει κανείς και ούτε να τα θέτει σε κίνδυνο.
Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Αυτά πρέπει να διασφαλιστούν πάνω από όλα και φυσικά δεν έχουν θέση σε τέτοιου είδους θέματα οικονομικά συμφέροντα.
Οι νόμοι έγιναν για να τηρούνται και οι συγκεκριμένοι νόμοι μάλιστα έγινα μετά από εμπειρίες που κόστισαν και στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
Η Ζούγκλα θα παρακολουθήσει στενά την υπόθεση και εκτιμούμε ότι το ίδιο θα κάνει και η πάντα ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα Εισαγγελία Πειραιώς.