Με τη σφραγίδα νομιμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να ξεκινήσει η εφεδρεία στις ΔΕΚΟ.
Το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε πως είναι νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κων. Ρόβλια που καθορίζει τα κριτήρια και τη διαδικασία στην οποία θα προβαίνει το ΑΣΕΠ για την δημιουργία των πινάκων κατάταξης του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού στις ΔΕΚΟ.
Στη γνωμοδότησή τους οι σύμβουλοι επικρατείας, διευκρινίζουν πάντως ότι με το διάταγμα επιτρέπεται να ρυθμιστούν «αποκλειστικά τα κριτήρια και η διαδικασία ένταξης σε σχετικούς πίνακες του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού των υπαγομένων στο Ν. 3429/2005 Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».
Κι αυτό για να μπορεί να μεταφερθεί προσωπικό σε φορείς του Δημοσίου τομέα (ΟΤΑ, κ.λπ.), αλλά και να επιλεγούν αυτοί που θα απασχοληθούν σε φορείς του Δημοσίου τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή μερικής απασχόλησης ή θα αποχωρήσουν με καθεστώς εθελουσίας εξόδου.
Στις διατάξεις του διατάγματος δεν υπάγεται το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η μοναδική επιφύλαξη που διατυπώθηκε από τους συμβούλους επικρατείας αφορούσε τη μοριοδότηση των υπαλλήλων στις ξένες γλώσσες, καθώς, όπως αναφέρουν «ο υπάλληλος ο οποίος γνωρίζει άριστα μια ξένη γλώσσα συγκεντρώνει ίσο αριθμό μορίων (δηλαδή 40) με εκείνον ο οποίος γνωρίζει σε άριστο βαθμό περισσότερες ξένες γλώσσες».
Η συγκεκριμένη αυτή ρύθμιση θα πρέπει να επανεξεταστεί από το υπουργείο έτσι ώστε να καθοριστεί ο τρόπος διαπίστωσης του επιπέδου γνώσης της ξένης γνώσης, όπως οι τίτλοι σπουδών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα (Ν. 3986/2011), το προσωπικό που θα περιληφθεί στους πίνακες κατάταξης θα συνεχίσει για ένα χρόνο να παίρνει το 60% του βασικού του μισθού.
Σε περίπτωση όμως που συνάψει οποιασδήποτε μορφής εργασιακή σχέση, τότε αυτομάτως παύει να του καταβάλλεται το ποσοστό αυτό του μισθού.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα