ΠΚ
Πολύ αργά κατανόησε η Πολιτεία πως εξ αρχής τα γιγαντιαία ιδιωτικού χαρακτήρα δημιουργήματα στον χώρο της Κοινωνικής Πρόνοιας θα πρέπει να ελέγχονται από ανώτερο και κοινής αποδοχής δικαστικό λειτουργό. Μιλάμε για δομές οι οποίες ξεκίνησαν ως απλές ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να γιγαντωθούν στη συνέχεια και να αποκτήσουν ακόμη και θεσμικό χαρακτήρα, χωρίς ποτέ να έχουν μία θεσμική υπόσταση.
Κοινωνικές δομές όπως αυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» φερειπείν. Συν τω χρόνω, από μία απλή πρωτοβουλία, έφθασε να απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους, να διαχειρίζεται δεκάδες ακίνητα και δωρεές σε μετρητά αλλά και φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά. Η υπόθεση, τηρουμένων των αναλογιών, θυμίζει τόσο πολύ εκείνη που αποκαλύφθηκε στη Βοστώνη και αφορούσε τη λειτουργία ονομαστού Καθολικού οικοτροφείου – καταφυγίου. Την εμπλοκή των κληρικών στη σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό ανηλίκων αγοριών αποκάλυψε η δημοσιογραφική έρευνα. Η δημοσιογραφική ομάδα της Boston Globe βραβεύτηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ. Αργότερα η υπόθεση χρησιμοποιήθηκε ως το πρωτεύον υλικό σεναρίου για την γνωστή ταινία η οποία βραβεύτηκε με Όσκαρ. Οι καθολικοί ιερωμένοι, η Αρχιεπισκοπή που τους κάλυπτε, οι δομές της Εκκλησίας που κώφευσαν, αποκαλύφθηκαν και διασύρθηκαν.
Αργότερα ανάλογα σκάνδαλα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας αποκαλύφθηκαν στην Αυστραλία αλλά και στην Ευρώπη. Οικοτροφεία, ΜΚΟ, Εκκλησιαστικές Δομές, Πρωτοβουλίες στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας, Φιλανθρωπίες μεγάλου διαμετρήματος.
Το κοινό συμπέρασμα από όλη αυτήν την συνολική εμπειρία τεκμαίρεται το αυτονόητο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των δομών που ελέγχθηκαν και καταδικάστηκαν για πλειάδα σκανδάλων, είτε σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, είτε συστηματικού βιασμού ανηλίκων τροφίμων σε ιδρύματα , είτε τα σκάνδαλα αφορούσαν κακοδιαχειρίσεις, υπεξαιρέσεις κονδυλίων και δωρεών κ.λπ., σε σχεδόν όλες αυτές τις περιπτώσεις, ήταν απούσα η αρμόδια Πολιτεία.
Γυρίζοντας στα δικά μας, δε θα ήταν δυνατόν να μην ειπωθεί δημόσια, πως μεγάλες έως και γιγαντιαίες δομές, όπως αυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» είτε αυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού», διοικούνται μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, από Διοικητικά Σχήματα στα οποία επικεφαλής δεν είναι κάποιος εν ενεργεία και άρα θεσμικά υπεύθυνος δικαστικός λειτουργός.
Στο πρόσφατο παρελθόν έφθασαν πολλές καταγγελίες στη «Ζούγκλα» για υποθέσεις που αφορούν το «Χαμόγελο του Παιδιού». Για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους τα στοιχεία που θα οδηγούσαν την δημοσιογραφική έρευνα σε αποκαλύψεις δεν έφθασαν στον…. σωστό αποδέκτη και ο νοών νοείτω. Ποτέ δεν είναι αργά ωστόσο για την δημοσιογραφική πέννα όταν πρόκειται για διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν βασικές λειτουργίες μίας κοινωνίας και ενός συστήματος αξιών.
Επανερχόμενοι στο αρχικό ζήτημα για την ανάγκη τοποθέτησης δικαστικού λειτουργού «Ελεγκτή» σε τέτοιου τύπου δομές. Το κύρος ενός Εισαγγελέως ή Δικαστή θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε προσπάθειες μετατροπής των μονάδων φιλοξενίας και κοινωνικής αρωγής, σε πυρήνες βασανισμού, σεξουαλικής κακοποίησης και στυγνής εκμετάλλευσης ανηλίκων.
Η παρουσία ενός εκπροσώπου της Δικαιοσύνης ως Ελεγκτή τοποθετημένου από την Πολιτεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ευκολότερα και αποτελεσματικότερα τάσεις σεξουαλικής, οικονομικής, και κοινωνικής εκμετάλλευσης ανηλίκων, που εντάσσονται σε δομές Κοινωνικής Πρόνοιας προκειμένου να διασωθούν από μύριους όσους κινδύνους.
Καταντά ντροπή για κάθε Πολιτεία, εδώ μιλάμε για την δικής μας που και μας αφορά, να απέχει κάθε ελέγχου των δομών αυτών που τελικά οι αρμόδιοι και επικεφαλής, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτεται πως είτε συστηματικά και εξ αρχής, είτε στιγμιαία, διολισθαίνουν σε κακουργηματικές συμπεριφορές.
Εντός των επομένων ωρών αναμένεται η αλλαγή διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου». Είναι πολύ αργά. Τόσο αργά που δεν θα έχει πια καμία σημασία. Ας φροντίσει τουλάχιστον η Πολιτεία να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία άλλων ανάλογων δομών όπου καταφεύγουν ανήλικα παιδιά. Στερέψαμε πια από ανούσια άλλοθι και πομπώδεις ανοησίες.