Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων.
President Nikos Christodoulides said he would do “everything possible” to break #Cyprus talks deadlock & restart UN-led negotiations from where they broke off in July 2017https://t.co/g4n4N2egIz pic.twitter.com/gxMjvD43Nd
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— Financial Mirror (@FinancialMirror) July 20, 2023
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ— Lana Cyprus (@LanaDimitriadi) July 20, 2023
Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η σημερινή είναι «μέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας ότι, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να δώσουμε, δηλαδή, νόημα στη θυσία τους μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας.
Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, τα προβλήματα, είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017.
Και θεωρώ ότι η ανάληψη πρωτοβουλίας από μέρους της δικής μας πλευράς αναγνωρίζεται από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ειδικότερα από κράτη-μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα».
Ερωτηθείς εάν -λαμβάνοντας υπόψη και τη ρητορική της τουρκικής πλευράς- μπορούν να υπάρξουν οι συνθήκες για επιστροφή στον διάλογο, ο Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: «Άκουσα και χθες βράδυ τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας εδώ του κ. Ερντογάν.
Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν επιθυμώ, δεν βλέπω την όποια προστιθέμενη αξία να εμπλακώ σε έναν δημόσιο διάλογο κατηγοριών, κριτικής και πολλών άλλων που μπορεί να ικανοποιούν τα αυτιά κάποιων δημόσια, αλλά δεν προσφέρουν τίποτα στον βασικό στόχο που είναι το πώς τιμούμε τη θυσία όλων αυτών των ανθρώπων, ανατρέποντας την παρούσα κατάσταση πραγμάτων.
Άρα, σίγουρα η ρητορική έχει τη δική της σημασία, δεν την υποβαθμίζω σε καμία απολύτως περίπτωση, αλλά το Κυπριακό θα λυθεί μέσα από τις διαπραγματεύσεις. Και εκεί εστιάζεται η δική μας προσοχή».
Ν. Χαρδαλιάς: Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα η οριστική επίλυση του Κυπριακού και η αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας
Επετειακή εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής, συνδιοργάνωσαν χθες η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία, στο Πανόραμα Αγνοουμένων, στο χωριό Πυργά Κύπρου, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικόλαο Χριστοδουλίδη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέσθηκε δέηση για την ανεύρεση των Αγνοουμένων και Τρισάγιο για τους Πεσόντες, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεωργίου Γ΄.
Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης , κατά σειρά, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Γεώργιος Γ΄, η πρόεδρος της βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου βουλευτής Λασιθίου Ιωάννης Πλακιωτάκης.
Στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής : «Από εκείνη την αποφράδα ημέρα, έχουν περάσει σαράντα εννέα ολόκληρα χρόνια και η πληγή που προκάλεσε η απρόκλητη εισβολή του Αττίλα, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αιμορραγεί. Ως Έθνος, έχουμε την υποχρέωση να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τις συνέπειες της τουρκικής εκείνης βαρβαρότητας και την παράνομη, συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ασύλληπτη τραγωδία, μας υποχρεώνει να διατηρούμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία όσων έπεσαν τότε «υπέρ βωμών και εστιών». Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους αγνοούμενους αγωνιστές που υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού, γεγονός που συνιστά μεγάλη εθνική και ηθική εκκρεμότητα, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το συντομότερο δυνατό. Κοινός μας στόχος και κορυφαία εθνική προτεραιότητα παραμένει πάντα, μια δίκαιη, συμπεφωνημένη, αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, λύσης που θα επιλύσει οριστικά το κυπριακό ζήτημα και θα αποκαταστήσει τη διεθνή τάξη και νομιμότητα. Ελλάδα και Κύπρος, απαρέγκλιτα προσηλωμένες στις εθιμικές αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας, το σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα συνεχίσουν τις άοκνες από κοινού προσπάθειές τους για την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων, προσβλέποντας μόνο, σε ένα μέλλον ευημερίας και προόδου για τη μεγαλόνησο».
Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με τη φράση του αείμνηστου Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου, Υποδιοικητή της ΕΛΔΥΚ με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη κατά την περίοδο των γεγονότων του 1974: «Πατρίδα γλυκιά και ανεπανάληπτη, πάντα ψηλά θα σε κρατούμε για να μπορείς να δίνεις αίμα ζωής και φως σε όλο τον πλανήτη και αυτό γιατί υπέροχη Ελλάδα δεν πεθαίνεις. Δεν πέθανες ποτέ. ΑΙΩΝΙΑ ΖΕΙΣ όπως είπες και ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς αγνοουμένων από την Ελλάδα και την Κύπρο, η υφυπουργός Πρόνοιας της Κύπρου Μαριλένα Ευαγγέλου, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου Ανδρέας Λουκά, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νικόλαος Σεργίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κατά την κυπριακή τραγωδία Μαρία Καλμπουρτζή και άλλοι.
Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου κ. Ανδρέας Λουκά, στο οποίο παρακάθισαν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννης Παπαμελετίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Λουκάς Χατζημιχαήλ και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ συνταγματάρχης Παναγιώτης Κεραμιδάς.