Ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές – Έλληνες και ξένους – ότι όλες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί νόμιμα μέχρι σήμερα θα προστατευτούν, έστειλαν οι δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης, στο συνέδριο GreenDealGreece 2024 που διοργανώνει το ΤΕΕ.
Απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν εκπρόσωποι της αγοράς, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιος Μπακογιάννης, αποδέχθηκαν ότι έχουν ανακύψει ζητήματα από αποφάσεις του ΣτΕ, τα οποία θα αντιμετωπιστούν, και τόνισαν ότι «η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα»
Ν. Ταγαράς: Μεταβατική ισορροπημένη λύση έως την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και όχι αιφνίδιος θάνατος στην εκτός σχεδίου δόμηση
«Μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος πολεοδομικός σχεδιασμός, που για πρώτη φορά τα τελευταία εκατό χρόνια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στο 80% της επικράτειας, και θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, μεταβατικά και με ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στην κοινωνία, την οικονομία και την ανάπτυξη, καλούμαστε να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει η δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως επίσης και με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό στα ύψη των κτιρίων, αυτά που αναφέρονται ως μπόνους και κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Και πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν, τα πάντα πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις που είναι κρίσιμες πλέον των αλλαγών». Αυτά τόνισε στην ομιλία του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι «η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να διασυνδέεται με την κοινωνία και την οικονομία».
O κ. Ταγαράς, αναφερόμενος στην εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά και στον ΝΟΚ, σημείωσε ότι «πρέπει να βρούμε διέξοδο στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά από τις αποφάσεις του ΣτΕ» τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει μία ομαλή μεταβατική περίοδος, που αφενός θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, αφετέρου όμως δε θα σταματά την οικονομική δραστηριότητα.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν οι συνθήκες αλλάζουν, όλοι πρέπει να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των αλλαγών» τόνισε ο κ. Ταγαράς. Παράλληλα όμως, παρατήρησε πως «πολεοδομικά και συνταγματικά πρέπει να βρούμε διέξοδο για να δώσουμε τη δυνατότητα να μην σταματήσει η ανάπτυξη που υπάρχει – ανάπτυξη που θα πραγματοποιηθεί ορθολογικά και με προστασία του περιβάλλοντος, αλλά να μην σταματήσει η ανάπτυξη. Δεν είμαστε ασφαλείς ακόμα» τόνισε.
«Η μετάβαση πρέπει να είναι ήρεμη και όχι με ξαφνικό θάνατο» ξεκαθάρισε. «Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας, που θα επιτρέπουν στους επενδυτές να ασχολούνται μόνο με το ρίσκο ανάληψης της επιχειρηματικής δράσης και όχι να κινδυνεύουν να ακυρωθούν αποφάσεις και έργα. Αυτό είναι το μείζον στοίχημα που πρέπει να διαχειριστούμε. Αν τα καταφέρουμε, θα έχουμε κερδίσει ένα εθνικό στοίχημα».
Όπως είπε ο Ν. Ταγαράς, για τους χαρακτηρισμούς δρόμων βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε 149 δημοτικές ενότητες στη νησιωτική Ελλάδα, πλην Εύβοιας και Κρήτης, όπου έχει ήδη ξεκινήσει η φάση του διαγωνισμού. Για το έργο έχουν προβλεφθεί κονδύλια ύψους 196 εκ. ευρώ.
«Οι όποιες αλλαγές στους κανόνες έχουν κόστος – και με τη στενή και με την ευρεία έννοια – και δεν υπάρχουν άπειρα χρήματα. Γι’ αυτό η μετάβαση θα πρέπει να είναι ήρεμη και ασφαλής» είπε ο Ν. Ταγαράς. «Αυτό που ζητάμε από όλους, είναι να βρούμε την χρυσή τομή με ισορροπία στη μετάβαση, για να εισάγουμε τους κανόνες που δεν υπήρξαν ποτέ»
Ο Ν. Ταγαράς σημείωσε τη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ στο να πετύχει η χώρα τα ορόσημα στην κατάρτιση τεσσάρων κατηγοριών μελετών, ενώ αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς για την οργάνωση του χώρου που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη, τονίζοντας ότι «χωρίς το ΤΕΕ θα ήταν αδύνατο να εξελιχθούν». Στο 80% της επικράτειας (δηλαδή σε 630 από τις 1.035 δημοτικές ενότητες) βρίσκονται σε εξέλιξη τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια, που θα προβλέπουν τις χρήσεις γης, όρους δόμησης, κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες για το κλίμα, με συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 700 εκ. ευρώ.
«Θα έχουν ολοκληρωθεί με προεδρικά διατάγματα σε 2-3 χρόνια. Ό,τι θα αναφέρεται σε αυτό τον σχεδιασμό από πλευράς έργων, μόνο αυτά θα επιτρέπεται να γίνουν στο μέλλον» ξεκαθάρισε.
Ε. Μπακογιάννης (γεν. γραμματέας ΥΠΕΝ): Η Ελλάδα έχει ασφάλεια δικαίου και θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί νόμιμα
«Πρωτίστως η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθιστά σαφές ότι θα διασφαλίσει το σύνολο των οικοδομικών αδειών οι οποίες έχουν εκδοθεί νομίμως. Η χώρα έχει ασφάλεια δικαίου και θα κάνει τα πάντα, νομοθετικά αν χρειαστεί, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια δικαίου των οικοδομικών αδειών που έχουν σήμερα εκδοθεί από τη διοίκηση», τόνισε ο γενικός γραμματέας ΧΣΑΠ του ΥΠΕΝ Ευθύμιος Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι αναφέρεται τόσο στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ, όσο και της εκτός σχεδίου δόμησης.
«Θέλω να είναι σαφές προς όλους ότι η Ελλάδα είναι χώρα ασφαλής για επενδύσεις» είπε, διευκρινίζοντας ότι η οποιαδήποτε ενέργεια θα ισχύει και για την εκτός σχεδίου δόμηση. «Υπάρχουν θέματα με τις αποφάσεις του ΣτΕ» παραδέχθηκε, «παρόλα αυτά υπάρχουν εκατοντάδες – για να μην πω χιλιάδες – άδειες που έχουν εκδοθεί με το καθεστώς της εκτός σχεδίου δόμησης. Είναι διοικητικές πράξεις που η διοίκηση θα τις προστατεύσει με κάθε τρόπο» ξεκαθάρισε.
Σε ότι αφορά στις αστικές αναπλάσεις, ο Ε. Μπακογιάννης ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για να βελτιωθεί το πλαίσιο στο οποίο υλοποιούνται, και ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει το 2025.
Ανακοίνωσε επίσης, ότι στα τέλη του 2025 θα γίνει αξιολόγηση των έργων αστικής ανάπλασης που έχουν εγκριθεί μέχρι τώρα, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ, και είχαν στόχο τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με την μεγαλύτερη προσβασιμότητα (που βασίζεται στο τρίπτυχο δημόσιες συγκοινωνίες, ποδήλατο, περπάτημα). «Θα γίνει σκληρά αξιολόγηση για το αν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, όχι μόνο για την αύξηση της προσβασιμότητας, αλλά και για την κοινωνική αποδοχή»
Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του Θριασίου, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ δύσκολο και σύνθετο πρότζεκτ», τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει ένα συμπληρωματικό οδικό δίκτυο που θα απορροφήσει τον επιπλέον κυκλοφοριακό όγκο που θα γεννηθεί, κυρίως στον Ασπρόπυργο.
Φώτης Γιόφτσιος (TEN BRINKE HELLAS): ‘Αμεση λύση στο θέμα των αδειών
Έκκληση να λυθεί γρήγορα το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αποφάσεις του ΣτΕ απηύθυνε ο Φώτης Γιόφτσιος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της TEN BRINKE HELLAS.
«Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ» είπε. «Φυσικά υπάρχει πρόβλημα στις επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές έχουν εκδώσει οικοδομικές άδειες και έχουν καταρτίσει businessplan με βάση έναν νόμο που ίσχυε για 12 χρόνια και ξαφνικά λόγω κάποιων δημάρχων, σταματάνε οι αναπτύξεις. Αυτό αμαυρώνει την αξιοπιστία της χώρας. Δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου» είπε.
«Εμείς είμαστε ένας μεγάλος όμιλος και εφαρμόζουμε πάντα τον νόμο. Πώς θα εξηγήσουμε στην κεντρική διοίκησή μας στην Ολλανδία ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη ενός έργου και περιμένουμε από ένα δικαστήριο να μας πει τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε. «Υπάρχει πρόβλημα και δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί το μέγεθος αυτού του προβλήματος, γιατί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί οι αποζημιώσεις» προειδοποίησε και ευχαρίστησε τον Ε. Μπακογιάννη για τη δέσμευση ότι θα ισχύσουν οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί.
Βασίλης Μαγκλάρας (Thriasio Logistics Center): Αρχές του 2025 ξεκινάει το έργο
Τη διαβεβαίωση ότι προς το τέλους του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025, θα ξεκινήσει το έργο για το Logistics Center στο Θριάσιο, έδωσε ο Βασίλης Μαγκλάρας, διευθύνων σύμβουλος του ΘΕΚ – Thriasio Logistics Center.
«Το συγκεκριμένο έργο είναι μία εμβληματική επένδυση» ανέφερε. «Πολύ σύντομα αυτή η επένδυση θα ξεκινήσει. Έχουμε λύσει μία σειρά από εγγενή προβλήματα που έχουν να κάνουν με το συνολικό στήσιμο της χώρας. Μεσολάβησαν διαφορετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα ο πρόσφατος νόμος για τα επιχειρηματικά πάρκα».
Σε ό,τι αφορά στον κυκλοφοριακό φόρτο, ο Β. Μαγκλάρας σημείωσε ότι «το συντριπτικό κομμάτι της κίνησης οφείλεται στο ότι έχουν αναπτυχθεί μία πλειάδα αποθηκών που είναι αναποτελεσματικές, σε στενούς δρόμους» ενώ τόνισε ότι στο ΘΕΚ, το μεγαλύτερο κομμάτι της εμπορευματικής κίνησης θα γίνεται μέσω του πιο πράσινου μέσου, που είναι το τρένο.
Πολυχρόνιος Ακριτίδης (Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε.): Παρατηρητήριο για την πορεία των αναπλάσεων
Στο Παρατηρητήριο Αστικών Αναπλάσεων που αναπτύσσει η Ανάπλαση Δημοσίων Χώρων Α.Ε. σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο και τους ΟΤΑ, αναφέρθηκε ο Πολυχρόνιος Ακριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν εθνικό μηχανισμό, ένα πληροφοριακό σύστημα που θα υποστηρίζει τις αστικές αναπλάσεις των ΟΤΑ, με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και το οποίο στη συνέχεια θα αξιολογεί τα αποτελέσματα των αναπλάσεων.
Στην αρχική πιλοτική φάση το Παρατηρητήριο θα λειτουργήσει σε Αττική, Θεσσαλονίκη και ΟΤΑ με πληθυσμό άνω των 25 χιλιάδων κατοίκων. «Θα καταγράψουμε τις περιοχές με το μεγαλύτερο θερμικό αποτύπωμα και το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα και θα προτείνουμε μέτρα για αναπλάσεις, ενώ θα χαράζουμε περιοχές που θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις αναπλάσεις» εξήγησε ο Π. Ακριτίδης και τόνισε ότι στόχος θα είναι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 3-5 βαθμούς Κελσίου.
Άγγελος Πρωτοψάλτης (SALFO & ASSOCIATES): Αναγκαία η συνδυασμένη ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση
Στην αναγκαιότητα για συνδυασμένη ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση αναφέρθηκε ο Άγγελος Πρωτοψάλτης, Senior Consultant της Salfo & Associates, τονίζοντας ότι το 75% του ευρωπαϊκού κτιριακού αποθέματος είναι ενεργειακά αναποτελεσματικό και ότι στην Ελλάδα το 80-90% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν το 2000, που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο ή περισσότερο απόκλιση από τα αναγκαία σήμερα στάνταρ αντισεισμικής προστασίας.
«Για τα παλιά κτίρια, η πιο ριζική λύση είναι η ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση και έτσι μπορούμε να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους και να δώσουμε στο κτίριο μία δεύτερη ευκαιρία» σημείωσε ο Α. Πρωτοψάλτης, συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πρόσφατα, η σεισμική αναβάθμιση απαιτούσε να φύγουν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους. Τώρα όμως υπάρχουν πολλές λύσεις εξωτερικής ενίσχυσης που δεν αναγκάζουν τον κάτοικο να μετακομίσει για να γίνει ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση. Υπάρχουν επίσης πολλά νέα υλικά όψεων, ώστε με τη συνδυασμένη αναβάθμιση να δίνουν νέα μορφή και ποιότητα στο κτίριο.
Σάββας Πελτέκης (TÜV HELLAS): Ακόμα και σε μικρά έργα ζητούνται πιστοποιήσεις
«Ακόμα και σε μικρά έργα ζητούνται πιστοποιήσεις για το ότι εφαρμόστηκαν τα κατάλληλα πρότυπα και αυτό είναι προς όφελος, τόσο του κατασκευαστή, όσο και του αγοραστή» ανέφερε ο Σάββας Πελτέκης, διευθύνων σύμβουλος της TÜV HELLAS (TÜV NORD).
Όπως ανέφερε «το αστικό περιβάλλον στην χώρα μας είναι μία πολύπαθη έννοια» προσθέτοντας ότι «τα πρότυπα και οι προδιαγραφές υπάρχουν, έχουμε εξαιρετικά εργαλεία που μετρούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα όλων των υλικών και μπορούμε να πάμε σε βελτιωμένες κατασκευές».
Ο Σ. Πελτέκης σημείωσε ότι «πιστοποιούμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των υλικών και εφαρμόζουμε τα πρότυπα βιωσιμότητας των κατασκευών» ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του ΤΕΕ για τις πολεοδομικές μελέτες.