Λίγο πριν την κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη την Αθήνα και το παραδοσιακό γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στον Λόφο του Φιλοπάππου, η πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων, Νίκη Αραμπατζή, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ γιατί το πολιτιστικό πρόγραμμα της Αθήνας είναι «ένας μαραθώνιος σε ρυθμούς σπριντ».

Μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πόλης προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις για τους μικρούς, και όχι μόνο, καρναβαλιστές, με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν. Ένας από τους φορείς υλοποίησης του εορταστικού προγράμματος είναι ο ΟΠΑΝΔΑ, καθώς όπως σημειώνει η κ. Αραμπατζή πρόκειται για «ομαδική δουλειά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης από πάρα πολύ νωρίς συζήτησε με όλους τους φορείς πολιτισμού του δήμου, δηλαδή με τον ΟΠΑΝΔΑ, την Τεχνόπολη, την ΕΑΤΑ -την αναπτυξιακή εταιρεία του δήμου, το Athens Culture Net για το πώς θα πρέπει επιτέλους να βγει μια συντεταγμένη εικόνα από όλους μας και για όλη την πόλη, χωρίς να κάνει αποσπασματικά ο καθένας αυτά που συνήθιζε να κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Δηλαδή, να μην λειτουργήσουμε τον παλιακό τρόπο που λειτουργούσε μέχρι τώρα η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι μαζί να κάνουμε κάτι πιο σύγχρονο» τονίζει η κ. Αραμπατζή. Ο ΟΠΑΝΔΑ -του οποίου ηγείται η ίδια- ήταν ο φορέας υλοποίησης των δέκα χριστουγεννιάτικων γιορτών και των δράσεων για τα παιδιά της Αθήνας από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου ενώ για το πρόγραμμα των Αποκριών εμπλέκονται, εκτός από τον ΟΠΑΝΔΑ, και η Τεχνόπολη, ο Αθήνα 9.84 και το «This Is Athens».

«Επειδή η Αθήνα είναι μεγάλη και επειδή Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο, αλλά και οι υπόλοιπες 129 γειτονιές του δήμου, στα 7 δημοτικά διαμερίσματα, που επίσης έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες η κάθε μία, η στόχευσή μας είναι πάντα να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες δωρεάν για όλους τους δημότες της πόλης» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αραμπατζή.

Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εορτασμών για μια ακόμα μια φορά, τα παιδιά βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων που απλώνονται σε όλη την πόλη, αλλά και εστιάζουν σε κεντρικές εκδηλώσεις στην Τεχνόπολη, το Ζάππειο, το Πεδίον του ‘Αρεως, την Πλάκα. Για παράδειγμα, το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου από τις 12 το μεσημέρι θα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο αποκριάτικες διαδρομές στις γειτονιές της Αθήνας, πέρα από την κεντρική που θα περάσει από τους δρόμους του ιστορικού κέντρου καταλήγοντας στη Μητρόπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι Απόκριες είναι ιδιαίτερα ξεχωριστές για τα παιδιά γιατί είναι η ιδανική ευκαιρία για να βουτήξουν στη φαντασία τους, να μεταμορφωθούν σε κάτι διαφορετικό, να παίξουν, να εξερευνήσουν. Φέτος ειδικά, που δεν έχουμε τους περιορισμούς που είχαμε λόγω του κορονοϊού τις προηγούμενες χρονιές, θέλαμε να τους προσφέρουμε εκδηλώσεις που θα τους μείνουν αξέχαστες. Αυτό είχαμε κατά νου όλοι οι συνυπεύθυνοι φορείς του πολιτισμού στον Δήμο όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα των Αποκριών υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και νομίζω ότι το πετύχαμε, γιατί δεν υπάρχει γειτονιά της Αθήνας στην οποία οι γονείς δε θα βρουν κάτι που να ταιριάζει είτε στο πρόγραμμά τους, είτε στην ηλικία του παιδιού για να βγει έξω, να πάρει μια ανάσα με τα τραγούδια, τα χρώματα, το ξεφάντωμα αλλά και τη δημιουργικότητα της Αποκριάς» υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή.

Μάλιστα, η ίδια τονίζει ότι «ο ΟΠΑΝΔΑ διαθέτει πολιτιστικά κέντρα, μουσεία, πολιτιστικούς χώρους και κέντρα δημιουργικής μάθησης που είναι διάσπαρτα πάλι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα όπου έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα τιτάνιο με τους εργαζόμενους, δωρεάν, με μοναδική προϋπόθεση την τηλεφωνική κράτηση της θέσης του παιδιού από τον γονέα, ο οποίος μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://cultureisathens.gr/ ποιο πολιτιστικό σημείο είναι δίπλα του». Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για τις δραστηριότητες των παιδιών προσαρμόζεται θεματικά μεν στις γιορτές αλλά υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 Φυσικά, πέρα από τις επιμέρους δράσεις στα δημοτικά διαμερίσματα, το Ζάππειο, όπως κάθε χρόνο, θα έχει την τιμητική του την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς δημότες ενώ τα κούλουμα στου Φιλοπάππου με τους χαρακτηριστικούς χάρτινους αετούς θα επενδύσει μουσικά αρχικά η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων, ακολουθούμενη από παραδοσιακό ελληνικό γλέντι με την Γωγώ Τσαμπά και την ορχήστρα της, προσεγγίζοντας κάθε δημότη, ανεξαρτήτως ηλικίας. «Βάζουμε πάντα στις προτεραιότητές μας, στους άξονες μέσα από τους οποίους χαρτογραφούμε τον σχεδιασμό μας, πώς κάθε γιορτή, κάθε σημαντική περίοδος, κάθε έθιμο, μπορεί να γίνει ευκαιρία για όλους τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης να διασκεδάσουν και να ψυχαγωγηθούν» τονίζει η κ. Αραμπατζή. Μπορεί οι απόκριες να θεωρούνται γιορτή της νεότητας, αλλά οι φορείς του δήμου δεν ξεχνούν τους ενήλικες ή τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και τις δικές τους επιθυμίες και ανάγκες. «Ο ΟΠΑΝΔΑ επιδιώκει να είναι πάντα συμπεριληπτικός στο πρόγραμμά του, που φυσικά συνδιαμορφώνεται σε πλήρη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς πολιτισμού του Δήμου, να απαντάει στις προσδοκίες κάθε δημότη. Γιατί είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε μια ευκαιρία ανεμελιάς σε όλους, και νομίζω πως όποιος αναζητήσει το συνολικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων μέχρι την Καθαρά Δευτέρα θα βρει κάτι που θα του αρέσει, θα του ταιριάζει και θα θέλει να συμμετάσχει» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αραμπατζή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΟΠΑΝΔΑ εντάσσεται επίσης το «το εμβληματικό θέατρο, το “Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας” το οποίο και φέτος έχει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα. Επίσης, μετά από πολλά χρόνια λειτουργεί πάλι ο πολιτιστικός χώρος “‘Αννα και Μαρία Καλουτά” στον ‘Αγιο Σώστη, στο Νέο Κόσμο, ένας χώρος που είχε αγαπηθεί πολύ από τους καλλιτέχνες και το κοινό. Με πρόγραμμα και για παιδιά και για ενήλικες, εντελώς δωρεάν για να το ξαναθυμηθεί ο κόσμος και για να μπορέσουμε σε μια εποχή αρκετά δύσκολη για τον οικογενειακό κορβανά να δώσουμε τη δυνατότητα δωρεάν δραστηριοτήτων στον Αθηναίο δημότη ή επισκέπτη της πόλης. Για εμάς είναι στοίχημα να αναβιώνουν χώροι πολιτισμού στην πόλη, αντί να κλείνουν. Γιατί το σύνηθες είναι να κλείνουν» επισημαίνει η κ. Αραμπατζή. «Αν νιώσουν έστω και κάποιοι ότι όντως ο δήμος πήγε προς τους δημότες, αντί να πρέπει εκείνοι υποχρεωτικά να περάσουν από τα 2-3 κεντρικά σημεία που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν δράσεις πολιτισμού, νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στον στόχο που έχουμε θέσει» λέει η ίδια, προσθέτοντας ότι «σκοπός είναι να προσελκύσουμε και νέα κοινά και νέο κόσμο».

«Είναι υποχρέωση του δήμου να παρέχει υπηρεσίες στους δημότες δωρεάν, και μάλιστα ποιοτικές υπηρεσίες» υπογραμμίζει η κ. Αραμπατζή, η οποία σχετικά με τον ΟΠΑΝΔΑ σημειώνει ότι διαθέτει «ένα πάρα πολύ έμπειρο προσωπικό στον τομέα του σχεδιασμού των εκδηλώσεων, άρα γνωρίζει ανά περιοχή τις ανάγκες της για να επιλεχθούν τα αντίστοιχα προγράμματα. Γίνεται σε ζύμωση με την κοινωνία η επιλογή του προγράμματος για να έχει και απήχηση και νόημα όλη αυτή η προσπάθεια» λέει η κ. Αραμπατζή. Οι δημότες μπορούν μέσω της ιστοσελίδας https://cultureisathens.gr/ να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εκδηλώσεις ανά πάσα στιγμή και σε κάθε γειτονιά, προκειμένου να επιλέξουν αυτές που θέλουν να παρακολουθήσουν.

Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του, ο ΟΠΑΝΔΑ παρουσιάζει «ένα πάρα πολύ δυνατό εικαστικό πρόγραμμα. Τα τελευταία χρόνια, μπορώ να σας πω με μεγάλη περηφάνια, συναγωνιζόμαστε την Εθνική Πινακοθήκη και το ΕΜΣΤ σε επίπεδο προγράμματος, τόσο με κλασσικούς, όσο και με νέους καλλιτέχνες».

Κλείνοντας, η κ. Αραμπατζή τονίζει ότι «επειδή έχουμε επίγνωση των δυσκολιών μέσα στην πόλη, δεν πανηγυρίζουμε. Είμαστε χαρούμενοι για ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα αλλά από εκεί και πέρα, επειδή ξέρουμε τα έργα που πρέπει να γίνουν ακόμα, δεν εφησυχάζουμε. Δουλεύουμε καθημερινά, σκληρά και άοκνα προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε στους δημότες τις δομές και τις υπηρεσίες που τους αξίζουν. Αυτό δεν είναι κάτι που λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Διότι, για παράδειγμα, όταν μπαίνεις σε έναν οργανισμό του οποίου τα κτήρια είχαν να συντηρηθούν 40 χρόνια, απαιτείται ένας αγώνας δρόμου για να είναι βιώσιμες οι δομές. Μιλάμε για έναν μαραθώνιο σε ρυθμούς σπριντ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης