Σε τεντωμένο σχοινί είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης αγροτών, παρά τις προσπάθειες, που είναι σε εξέλιξη, αμέσως μετά τις εξαγγελίες Χατζηγάκη, να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, μέσω του ρήγματος που επιχειρείται στο έως τώρα αρραγές αγροτικό μέτωπο.

Οι αγρότες στα Τέμπη -περίπου 1300 τρακτέρ- αναμένεται να κλείσουν τον παρακαμπτήριο δρόμο που οδηγεί από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη μέσω Ελασσόνας, ενώ χωρίς να έχει διευκρινιστεί χρονικά- πότε θα γίνει- αναμένεται να κλείσουν για περίπου δύο ώρες και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών- Θεσσαλονίκης.

Στα Τέμπη πάντως προφανώς σε ένδειξη καλής θέλησης, επετράπη σε φορτηγά αυτοκίνητα κυρίως με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, να περάσουν το μπλόκο, ενώ και σχολικά λεωφορεία πέρασαν ανενόχλητα.    

Στο Κάστρο Βοιωτίας, ο αυτοκινητόδρομος παραμένει κλειστός. Μάλιστα οι αγρότες της περιοχής, έχουν κλείσει και τις παρακαμπτήριες οδούς στο ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ όσοι κινούνται προς την Αθήνα, μπορούν ακόμη να χρησιμοποιούν εναλλακτικούς δρόμους.      

Οι επόμενες 48 ώρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, καθώς στα υπάρχοντα μπλόκα που είναι στον κεντρικό οδικό άξονα Αθηνών Θεσσαλονίκης αλλά και στα συνοριακά περάσματα της Βορείου Ελλάδας, ενδεχομένως να προστεθεί και η ενεργοποίηση του «δυτικού άξονα».

Εάν δεν υπάρξει κάποια τάση αναδίπλωσης από τον γαλάζιο χώρο των αγροτοσυνδικαλιστών μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν αγρότες και από άλλες περιοχές της χώρας. Από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο αιφνιδιασμός του Μαξίμου

Η Κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε τόσο από την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους όσο και από το ξερό όχι των αγροτών στις παροχές που καθ΄υπόδειξη του Γιώργου Σουφλιά πρόσφερε ο Υπουργός Γεωργίας κ. Χατζηγάκης.

Οι αγρότες διαισθανόμενοι την υποχωρητικότητα της Κυβέρνησης αλλά και το έντονο προεκλογικό κλίμα αποφάσισαν να διεκδικήσουν την υλοποίηση περισσότερων αιτημάτων τους. Έκλεισαν τα σύνορα, σήμερα θα αποκλείσουν και την συνοριακή διάβαση των Ευζώνων προς την ΠΓΔΜ, μπλόκαραν κάθετα και οριζόντια τους οδικούς άξονες της χώρας και ομιλούν για μπλόκα διαρκείας.

Δείτε και ακούστε τι καταθέτουν οι αγρότες στην εκπομπή «Ζούγκλα» και στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Παράλληλα και ενώ στη Βουλή συζητείται το επίσης σοβαρότατο ζήτημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές και μαθητές βρίσκονται και πάλι στους δρόμους υπενθυμίζοντας στο Μαξίμου πως και το μέτωπο με την Νεολαία και τους Εκπαιδευτικούς είναι ανοικτό.

Ανάμεσα από αυτές τις Συμπληγάδες πήγε χθες να ξεφύγει η Κυβέρνηση με την παρέμβαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα υπέρ των αγροτών που επισήμως κοστολογούνται σε 500. Εκ. ευρώ και ανεπισήμως σε 1 δις ευρώ.

Η Απάντηση των αγροτών ήταν ένα ξερό «ΟΧΙ». Ο λόγος είναι απλός. Κατ’ αρχήν μέρος αυτών των παροχών θα δίνονταν σε κάθε περίπτωση στους αγρότες εν είδη αποζημιώσεων. Δεύτερον,  τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν ήταν ξεκάθαρα και πάντως δεν είναι κοινά για όλους του παραγωγούς. Επί παραδείγματι ευνοούνται οι παραγωγοί μονοκαλλιεργειών στον Θεσσαλικό Κάμπο (βαμβάκι, καλαμπόκι ,σιτηρά) και δεν ευνοούνται οι ελαιοπαραγωγοί.

Ο τρίτος λόγος είναι και ο σημαντικότερος. Οι αγρότες διαβλέπουν πως η Κυβέρνηση δεν διαθέτει περιθώρια ελιγμών και πιέζουν για περισσότερες παροχές. Σε αυτό συμβάλλει και η αδυναμία του Υπουργού Γεωργίας να συνομιλήσει με αντιπροσωπευτική ομάδα αγροτών, ώστε να υπάρξει αξιόπιστος διάλογος. Οι συναντήσεις του κ. Χατζηγάκη χθες και προχθές περιορίστηκαν σε συγκεκριμένες ομάδας αγροτών, φίλα προσκείμενων στην Κυβέρνηση. Οι συναντήσεις αυτές δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα από όσα θα μπορούσαν θεωρητικά να λυθούν.

Μεθοδεύεται εκτόνωση; 

Ρήγμα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στις τάξεις των αγροτοσυνδικαλιστών, που έχουν κόψει τη Ελλάδα στα δύο, προχωρώντας σε αποκλεισμό των δρόμων και απαιτώντας οικονομική ενίσχυση, από την κεντρική εξουσία της Αθήνας.

Παρά το κοινό μνημόνιο που υπέγραψαν εκπρόσωποι από 20 μπλόκα για συγκρότηση πανελλαδικού οργάνου, από την πρωτοβουλία απέχουν οι αγρότες που βρίσκονται στα Τέμπη και αυτοί που έχουν κλείσει τον δρόμο στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα, επικεφαλής του οποίου είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας. Οι εκπρόσωποι των δύο αυτών μπλόκων διαφωνούν με το ότι πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίο μέτωπο.

Επίσης, στον κάμπο που εδώ και χρόνια θεωρείται ο “ομφαλός” των αγροτικών κινητοποιήσεων, “γαλάζιοι” αγροτοσυνδικαλιστές, εμφανίζουν τάσεις υποχωρητικότητας, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δια στόματος Χατζηγάκη, για την παροχή οικονομικών μέτρων στον αγροτικό κόσμο.

Η εσχάτως αναδυόμενη “νέα στάση” των «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών, φαίνεται ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση, με την κάθετη και αβίαστη άποψη των υπολοίπων αγροτών, στη Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, που θεωρούν κυβερνητικό εμπαιγμό τις εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Φαίνεται πάντως ότι στον «κάμπο» λειτουργεί το «σχέδιο Σουφλιά» καθώς οι αγρότες που πρόσκεινται κομματικά στη Νέα Δημοκρατία και είναι προσηλωμένοι στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και στον επίσης Θεσσαλό υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη επιχειρούν να αποστασιοποιηθούν από τη γενική στάση των αγροτών, σπάζοντας το έως σήμερα αρραγές μέτωπο των κινητοποιήσεων.

Διάβημα και… διαπραγματεύσεις με τον πρόξενο της Βουλγαρίας

Η βουλγαρική κυβέρνηση προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας για το μπλοκάρισμα των συνοριακών σταθμών από τους αγρότες:

«Η βουλγάρικη πλευρά εκφράζει τη δυσφορία της από το κλείσιμο όλων των χερσαίων συνοριακών σταθμών ελέγχου, που συνδέουν τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Η έλλειψη δυνατότητας οδικής μετακίνησης παρεμποδίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και έρχεται σε αντίθεση τόσο με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με τις αρχές της ενιαίας εσωτερικής αγοράς της Κοινότητας», αναφέρει το διάβημα.

Εν τω μεταξύ, στη «νεκρή ζώνη» των συνόρων Ελλάδας- Βουλγαρίας εισήλθαν νωρίς το βράδυ αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα Σερρών. 

 Εξήντα αγρότες με τα τρακτέρ τους παρατάχθηκαν μπροστά στο βουλγαρικό φυλάκιο και επιδεικνύοντας τις «πράσινες κάρτες» και τις ταυτότητές τους ζήτησαν να τους επιτραπεί η είσοδος στη γειτονική χώρα, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τις βουλγαρικές αρχές.  Σύμφωνα με πληροφορίες, απέναντι από τους αγρότες, βρίσκεται ενισχυμένη αστυνομική δύναμη της Βουλγαρίας

Το  απόγευμα τους αγρότες επισκέφτηκε στα μπλόκα του Προμαχώνα ο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, Πλάμεν Ιβανόφ, ενημερώθηκε για τις προθέσεις τους και ζήτησε τη διασφάλιση της διακίνησης των εμπορευμάτων από και προς τη χώρα του.

Τελικά, αργά το βράδυ οι αγρότες αποχώρησαν από τη «νεκρή ζώνη» των συνόρων Ελλάδας- Βουλγαρίας και επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος. 

Το δεύτερο Μέτωπο

Τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής σε υψηλό επίπεδο, για να ξεκινήσει ο διάλογος για την Παιδεία ζήτησε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Στην ατζέντα η αναμόρφωση του Λυκείου, η αλλαγή του συστήματος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και το άσυλο.

Τοποθετούμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την Παιδεία, ο κ. Καραμανλής πρότεινε «να αναλάβουμε την ευθύνη του διαλόγου όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Να ορίσουμε ο καθένας ένα συνάδελφο βουλευτή και να συγκροτήσουμε για το σκοπό αυτό μια Πολιτική Επιτροπή υψηλού επιπέδου, τα μέλη της οποίας να είναι σε διαρκή αμφίδρομη επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας. Να μεταφέρουν τις ιδέες και τις προτάσεις των κομμάτων τους, αλλά και να πληροφορούν τα κόμματά τους για την εξέλιξη του διαλόγου».

«Ο διάλογος αρχίζει από μηδενική βάση. Δεν έχουμε λόγο να προκαταλάβουμε κανέναν. Δεν ζητούμε από κανέναν να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις» είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση θα είναι όλων των κομμάτων.

Για το άσυλο ο πρωθυπουργός είπε ότι «παραβιάζεται βάναυσα από στοιχεία ξένα προς τα Ιδρύματα». Πρόσθεσε ότι «είναι ανάγκη να ξέρουμε όλοι τι ακριβώς εννοούμε ως πανεπιστημιακό ασυλο και τι ακριβώς προστατεύει. Σε καμιά περίπτωση πάντως το Πανεπιστήμιο δεν είναι χώρος για τον οποίο κανένας δεν ευθύνεται. Δεν είναι χώρος καταφύγιο και ορμητήριο βίας».

Ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος κάλεσε όλα τα κόμματα και την εκπαιδευτική κοινότητα να συνεισφέρουν στον διάλογο για την Παιδεία. Επανέλαβε ότι θα γίνει από μηδενική βάση, τόνισε ότι δεν θα αφήσει να κυλήσει σε ακατάσχετη εκλογολογία και παραδέχτηκε ότι τα προβλήματα που πρέπει βρουν λύση είναι πολλά.

«Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Διάβασα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και είδα ότι υπάρχουν προτάσεις που μπορούμε να συζητήσουμε».

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας απαντώντας στον Γ.Παπανδρέου και τις επικρίσεις του σχετικά με προσχηματικό προεκλογικό διάλογο της κυβέρνησης επεσήμανε: «Πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι ούτε έχω λάβει καμία εντολή, ούτε έχω πρόθεση να συμπεριφερθώ προεκλογικά και δεν θα αφήσω το διάλογο να κατρακυλήσει σε μια ακατάσχετη εκλογολογία».

(Πρώτη καταχώρηση: 23 Ιανουαρίου 2008, 11:20)

Διαβάστε επίσης:

Έκοψαν την Ελλάδα στα δύο

Ολοκληρώθηκε ειρηνικά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο