Αποκαλυπτική ήταν στην κατάθεσή της η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, οι καταγγελίες της οποίας άρχισαν να γιγαντώνουν το κίνημα του metoo και στη χώρα μας, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, στη δίκη του προπονητή της ιστιοπλοΐας για βιασμό σε βάρος ανήλικης αθλήτριάς του.
Η Σοφία Μπεκατώρου, μέσα από τις εξομολογήσεις της αθλήτριας, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για περίπτωση βιασμού που ακολούθησε μιας μεθόδου χειραγώγησης γνωστής ως grooming, ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αθλητισμό. Η μάρτυρας, η οποία έχει και πτυχίο ψυχολογίας, αξιοποιώντας και τα δικά της βιώματα στο χώρο του αθλητισμού, αναφέρθηκε στην υπόθεση, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Δεν είναι ένας ακόμα βιασμός. Είναι μέσα από το grooming. Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθεια του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».
Στη συνέχεια η μάρτυρας ανέφερε ότι, μοναδική πηγή γνώσης της είναι η μαρτυρία της καταγγέλλουσας και των γονέων της, εξηγώντας πως πριν εκείνη καταθέσει στη δικαιοσύνη για την ανήλικη αθλήτρια είχε προηγουμένως μιλήσει μαζί της.
Η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε και σε μια ακόμα καταγγελία που έφτασε στα χέρια της για τον ίδιο κατηγορούμενο και στην οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η καταγγέλλουσα.
«Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις καθώς αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιος ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη, καθώς αποπειράθηκε πρώτη φορά να τη βιάσει όταν ήταν 15 ετών, αλλά αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20, αλλά δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει Αγγλία και έχει ένα παιδί». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης Θεόδωρου Μαντά και Βασιλικής Πανταζή, που ζήτησαν είτε να μη ληφθεί υπόψη η καταγγελία αυτή, είτε να κλητευθεί η κοπέλα αυτή να καταθέσει στο δικαστήριο για «να μην υπάρξουν σκιές κατά του κατηγορούμενου». Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε να μην ληφθεί υπόψη το σκέλος της εξέτασης της μάρτυρος που αφορούσε στη δεύτερη καταγγελία, η οποία είναι και εκτός του πεδίου του κατηγορητηρίου.
Σε άλλο σημείο, η Σοφία Μπεκατώρου είπε ότι: «Η Αμαλία πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της».
Όταν ρωτήθηκε γιατί άργησε τόσο η κοπέλα να κάνει την καταγγελία, η μάρτυρας απάντησε: «Κάθε θύμα έχει δυνατότητα να το επεξεργαστεί τη στιγμή που είναι έτοιμο. Όσο μεγαλώνουμε, νοηματοδοτούμε διαφορετικά τα πράγματα».
Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντός της;
Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου, αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.
Δικαστής: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…
Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…
Η δίκη συνεχίζεται τη Δευτέρα, 30 Μαΐου.