Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης διαμαρτύρεται έντονα για τη μεταστέγαση του σχολείου σε τμήμα των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ και τη μη καταλληλότητα των συγκεκριμένων κτιριακών εγκαταστάσεων.

Όπως επισημαίνει, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν τους μαθητές και τον μουσικό εξοπλισμό. Επιπλέον, διερωτάται αν έχει μεριμνήσει κάποιος για τη μεταφορά του μουσικού εξοπλισμού, η οποία είναι μια σύνθετη διαδικασία λόγω της ευαισθησίας του υλικού και της υψηλής χρηματικής του αξίας, και πού θα τοποθετηθεί.

Οι γονείς αναφέρουν ότι οι κεντρικοί διάδρομοι του κτιρίου είναι εξόφθαλμα μικροί και επικίνδυνοι, οι αίθουσες είναι εξαιρετικά μικρές και απουσιάζουν επαρκείς χώροι διδασκαλίας. Οι γονείς υποστηρίζουν ότι το σχολείο εκτοπίζεται για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των τοπικών αρχών και για να τιμωρήσει την σχολική κοινότητα που αντιστάθηκε στον παραλογισμό.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης:

Ο Βιασμός της Λογικής ή Πώς να Πετάξετε στα Σκουπίδια ένα Μουσικό Σχολείο, Αλλά Φοβάστε να Ρωτήσετε

Στις 13 Αυγούστου 2021, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινής ραστώνης, ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης (ΜΣΜ) δέχθηκε εντολή από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου να διευκολύνει τον συντονισμό της μεταστέγασης του ΜΣΜ σε τμήμα των εγκαταστάσεων του ΟΑΕΔ, η οποία ορίστηκε να ξεκινήσει στις 17-8-2021.

Η απόφαση αυτής της μεταστέγασης δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» αλλά αποτελεί προϊόν μιας προσεκτικά μεθοδευμένης διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια και υποστηρίχθηκε από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς κόντρα σε όλες τις ενστάσεις για την δυνατότητα αλλά και τη σκοπιμότητα υλοποίησης της. Σε αντίθεση λοιπόν με τις ενστάσεις τις Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του Συνηγόρου του Πολίτη και της σχολικής κοινότητας του ΜΣΜ, οι οποίες τεκμηριώθηκαν και συνοδεύτηκαν από πλήθος εγγράφων προς όλες τις αρμόδιες αρχές αλλά και σε κάθε λογική αντιμετώπιση ενός, ομολογουμένως σύνθετου, ζητήματος, με απόφαση του ο Δήμος Μυτιλήνης αποφάσισε πως ένα εμφανώς ακατάλληλο κτίριο για τις ανάγκες ενός Μουσικού Σχολείου αποτελεί τον ιδανικό χώρο για την «προσωρινή;» φιλοξενία του.

Στις 17 Αυγούστου, λοιπόν, ξεκινά η μεταστέγαση του ΜΣΜ εν μέσω πρακτικών και ουσιαστικών προβλημάτων.

Τα Πρακτικά Προβλήματα

Στις 16-8-2021 οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ όπου θα μεταφερθεί το ΜΣΜ, παραμένουν εργοτάξιο καθώς οι κτηριακές εγκαταστάσεις είναι γεμάτες μπάζα και βαριά αντικείμενα από τους προηγούμενους ενοίκους ενώ δεν έχει γίνει καμία διαδικασία για το στήσιμο της υλικοτεχνικής υποδομής που προβλέπεται για τα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών (καλωδιώσεις, υδραυλικές εγκαταστάσεις κτλ). Πώς θα ξεκινήσει η μεταστέγαση όταν ο χώρος δεν είναι καν έτοιμος;

Δεδομένου του μικρού εμβαδού του προσφερόμενου χώρου, οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για να φιλοξενήσουν, ούτε τους μαθητές, αλλά ούτε και τον μουσικό εξοπλισμό, ο οποίος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ογκώδη αντικείμενα όπως 26 πιάνα, κονσόλες κτλ. Ιδιαίτερα μάλιστα με την κατάσταση που βρίσκεται ο χώρος αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε προσπάθεια προγραμματισμού τοποθέτησης μεγάλων και βαρέων αντικειμένων είναι, αντικειμενικά, αδύνατη.

Η μεταφορά του μουσικού εξοπλισμού είναι μια σύνθετη διαδικασία τόσο λόγω της ευαισθησίας του υλικού όσο και της υψηλής χρηματικής του αξίας. Πρόκειται για ευαίσθητα και ακριβά αντικείμενα για τα οποία απαιτείται καλά οργανωμένος σχεδιασμός μεταφοράς. Έχει μεριμνήσει κανείς για όλα αυτά; Πού θα τοποθετηθεί και θα φυλαχθεί ο μουσικός εξοπλισμός του σχολείου; Ανάμεσα στα μπάζα; Στου χώρους που δεν επαρκούν; Και ποιος θα είναι υπεύθυνος για τυχόν ζημιές που θα προκύψουν κατά τη μεταφορά; Σε όλα τα παραπάνω, η σχολική κοινότητα, μία μέρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας μεταστέγασης, δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Τα Σοβαρά Προβλήματα

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα, η σχολική κοινότητα έχει εκφράσει τις ενστάσεις της για την καταλληλότητα και κυρίως, για την ασφάλεια του κτηρίου. Παρόλα αυτά, η επιτροπή καταλληλότητας που ορίστηκε, αποφάσισε πως το κτήριο είναι ασφαλές και κατάλληλο. Αγνοώντας:

Το κτηριολογικό πρόγραμμα που προβλέπεται για τα μουσικά σχολεία.

Τους εξόφθαλμα μικρούς και επικίνδυνους κεντρικούς διάδρομους του κτηρίου (1,60 πλάτος στο ισόγειο και 1,80 στον πρώτο όροφο).

Το μικρό εμβαδό των αιθουσών.

Την απουσία επαρκών χώρων διδασκαλίας

Μια σειρά από διατάξεις που προβλέπονται σχετικά με τη λειτουργία σχολικών κτηρίων και μουσικών σχολείων.

Για την τεκμηρίωση όλων των παραπάνω, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο οπτικοακουστικό υλικό που επισυνάπτουμε.

Παρόλα αυτά, το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης στις 17-8-2021 μετακομίζει ή μάλλον. . . εκτοπίζεται! Έρμαιο μιας νομικίστικης γραφειοκρατίας, που θολώνει το νομικό πλαίσιο και ανακατεύει τους ρόλους και τις ευθύνες έτσι ώστε κανείς να μην είναι υπεύθυνος και αρμόδιος για τίποτα. Όχι για να μεταστεγαστεί σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Ούτε για να αναπτύξει τον αδιαμφισβήτητο και σημαντικό πολιτισμικό του ρόλο. Μετακομίζει για να εξυπηρετήσει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των τοπικών αρχών. Για να τιμωρήσει την σχολική κοινότητα που αντιστάθηκε στον παραλογισμό. Γιατί απλώς έτσι βόλευε κάποιους.

Ελπίζουμε πως, έστω και την τελευταία στιγμή, θα επικρατήσουν οι νόμοι, το δίκαιο και η λογική.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε!

Με θέμα την μετεγκατάσταση του σχολείου τους σε ακατάλληλο και μη ασφαλές κτίριο στην Παναγιούδα οι μαθητές και μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης απέστειλαν επιστολή στην Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Να σημειωθεί ότι την επιστολή υπογράφουν ακόμα οχτώ Μουσικά Σχολεία της χώρας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Ως δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή με σκοπό να παραθέσουμε τις δικές μας απόψεις σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση για τη μεταστέγασης του σχολείου μας.

Όπως γνωρίζετε, το σχολείο μας, αν και μουσικό, συστεγάζεται με ένα γυμνάσιο γενικής παιδείας, στην πόλη της Μυτιλήνης. Καθημερινά, οι συνθήκες που συναντάμε είναι αρκετά δύσκολες.

Παρ’όλα αυτά, δεν χάνουμε την αγάπη μας για την μουσική, συνεχίζοντας όλοι μαζί να προσπαθούμε για το καλύτερο του σχολείου μας. Ενώ λοιπόν περιμένουμε κάποια μέρα, έστω και μετά από 27 χρόνια “προσωρινής” συστέγασης, ένα δικό μας κτήριο, η νέα απόφαση μας θλίβει, αφού τα όνειρα μας, για άλλη μια φορά, βρήκαν καταφύγιο στις “προσωρινές” λύσεις.

Ο χώρος που μας προσφέρεται, δεν είναι επαρκής ούτε και ασφαλής, τόσο για τους μαθητές όσο και για τον μουσικό εξοπλισμό του σχολείου.

Οι αίθουσες είναι μικρές για να χωρέσουν οι μαθητές, λίγες σε αριθμό και δεν υπάρχει χώρος φύλαξης για τα μουσικά όργανα. Σε τέτοιους χώρους, ο μουσικός εξοπλισμός, με τα χρόνια, θα καταστρέφεται, κάτι που είναι ηθικά ανάρμοστο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι πως το κτήριο δεν είναι κατάλληλο και ασφαλές. Παρόλο που η επιτροπή καταλληλότητας αποφάσισε πως το κτήριο είναι ασφαλές και κατάλληλο για ένα μουσικό σχολείο αγνόησε τα εξής:

• Αίθουσες για την πραγματοποίηση μουσικών συνόλων όπου σύμφωνα με το δυναμικό του σχολείου μας αποτελούνται έως και από 50 μαθητές, χωρίς να αναφέρουμε το ακουστικό σχεδιασμό αιθουσών διδασκαλίας μουσικής.
• Συγχρόνως, ακόμη και οι αίθουσες μαθημάτων στα πλαίσια μιας τάξης είναι αρκετά μικρές (για παράδειγμα 18,40τ.μ) και που εν μέσω πανδημίας κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο και απολύτως ανθυγιεινό.
• Οι κεντρικοί διάδρομοι του κτηρίου έχουν πλάτος 1,60μ (κάτω όροφος) και 1,80μ (πρώτος όροφος). Μπορεί εύκολα να υποθέσει κάποιος πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σεισμού ή πυρκαγιάς οι μαθητές και οι καθηγητές είναι καταδικασμένοι.
• Δεν υπάρχουν χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων, η αυλή είναι μικρή.
• Δεν υπάρχει καμία υποδομή για τα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών.

Πώς θα κάνουμε σύνολα χωρίς αίθουσες; Πώς θα κάνει ένα ολόκληρο σχολείο ατομικά μαθήματα σε μόλις επτά αιθουσάκια; Πού θα γυμναζόμαστε; Για εμάς, όλο αυτό είναι παράλογο! Μας στέλνουν σε ένα ακατάλληλο κτήριο! Αισθανόμαστε πως απλώς μας στιβάζουν όπως όπως σε έναν χώρο, χωρίς να νοιάζεται κανείς για το αν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Στο κτήριο που βρισκόμαστε τώρα, έχουμε πολλές δυσκολίες αλλά καταφέρνουμε να λειτουργούμε. Εκεί, απλώς ΔΕΝ θα μπορούμε να λειτουργήσουμε. Νιώθουμε να μας εκτοπίζουν!

Άλλωστε, οι ίδιες οι εγκαταστάσεις δεν είναι έτοιμες να δεχθούν καμία μετακόμιση, αφού, μέχρι και μία μέρα πριν από την μεταστέγαση μας, είναι γεμάτες μπάζα και αντικείμενα.

Επίσης, η μεταστέγαση ενός σχολείου είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, πόσο μάλιστα για ένα μουσικό σχολείο. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν αρκετές ώρες διδασκαλίας, κάτι που ύστερα από τις, ουσιαστικά, δύο σχολικές χρονιές τηλεκπαίδευσης, δυσχεραίνει τόσο τις επιδόσεις μας όσο και την επιστροφή μας στα θρανία. Για όλα αυτά τα πρακτικά προβλήματα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω σοβαρά ελαττώματα του κτηρίου, φαίνεται να μην έχει μεριμνήσει κανείς.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, να σκεφτείτε καλύτερα αυτή την απόφαση προτού να είναι πολύ αργά. Προτού το σχολείο μας γίνει έρμαιο της τύχης του. Τα γεγονότα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες μαθητών, καθηγητών και γονιών για να «ανθίσει» επιτέλους αυτό το σχολείο, να πάρει όλα όσα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, οφείλει η πολιτεία να δώσει. Ελπίζουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, να αλλάξει κάτι. Αν η μουσική είναι τροφή της αγάπης, εμείς θα συνεχίζουμε να παίζουμε…
«Μην μας στερείτε το όνειρο»

Με εκτίμηση,
Δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Παρακάτω παραθέτουμε τα Μουσικά Σχολεία που υπογράφουν μαζί μας ως ένδειξη συμπαράστασης, κατανοώντας την κατάσταση μας.
(Η λίστα συνεχώς ανανεώνεται)

Μουσικό Σχολείο Πατρών
Μουσικό Σχολείο Χανίων
Μουσικό Σχολείο Βαρθολομιού
Μουσικό Σχολείο Βόλου
Μουσικό Σχολείο Αργολίδας
Μουσικό Σχολείο Χίου
Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου
Μουσικό Σχολείο Κατερίνης».

Δείτε το βίντεο: