Η κατάργηση των επιδομάτων και η διαμόρφωση του μισθού στα 586 ευρώ για χιλιάδες εργαζομένους βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που θα έχουν μαζί τους οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων του φθινοπώρου.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι αλλαγές στον συγκεκριμένο τομέα συνδέονται άμεσα με τη δεύτερη αξιολόγηση και τις επόμενες δόσεις προς την Ελλάδα, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει και πολλά περιθώρια ελιγμών
Εκτιμάται πως σε περίπτωση που επιβληθεί η κατάργηση των επιδομάτων (όσων έχουν απομείνει), θα υπάρξουν μειώσεις έως και 30% για συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζομένων (έγγαμος με 9 χρόνια προϋπηρεσία).
Κατάργηση τριετιών
Σύμφωνα με το σχέδιο των θεσμών, το οποίο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «ευέλικτου» εργατικού δυναμικού που θα συνδράμει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση της οικονομίας, πρέπει να «παγώσουν» οι αυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, να καταργηθούν οι τριετίες και τα εναπομείναντα επιδόματα (γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας).
Να «παγώσουν» οι αυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας, να καταργηθούν οι τριετίες και τα εναπομείναντα επιδόματα (γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας), ζητούν οι δανειστέςΟυσιαστικά, ζητούν οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν έναν μισθό χωρίς άλλες προσαυξήσεις. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι στόχος αυτών των αλλαγών είναι ο βασικός μισθός των 586 ευρώ να γίνει ο κανόνας για τις συνολικές αποδοχές που θα λαμβάνει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της χώρας. Ένας μισθός χωρίς καμία προσαύξηση, τελείως αποκομμένος από την εμπειρία του υπαλλήλου και το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας του.
Η αποδέσμευση των αποδοχών από τα επιδόματα θα αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Η κυβέρνηση ελπίζει ότι μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση έχοντας μια θετική γνωμοδότηση από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), ωστόσο οι προβλέψεις για τις επιπλέον μειώσεις υπάρχουν στο μνημόνιο και είναι βέβαιο ότι θα τεθούν επί τάπητος το φθινόπωρο.
Παράγοντες της αγοράς, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα επιδόματα να θυσιαστούν στον βωμό της «διάσωσης» άλλων εργασιακών κεκτημένων (13ος-14ος μισθός, ομαδικές απολύσεις). Κι αυτό, όμως, μόνο προσωρινά, καθώς στη συνέχεια αυτά που θα έχουν «διασωθεί» από τη διαπραγμάτευση θα «θυσιαστούν» για κάτι άλλο, σ’ έναν φαύλο κύκλο που έχει ως τελικό αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση ενός πλαισίου που θα παραπέμπει σε… εργασιακό Μεσαίωνα.
Διαβάστε επίσης: