«Είναι χρέος μας ως πολιτεία και ως άνθρωποι να απαλύνουμε τον πόνο της προσφυγιάς, την θλίψη που προκαλεί η απώλεια μιας κανονικής ζωής εξαιτίας κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών που βρίσκονται πέρα και έξω από την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά την επηρεάζουν ουσιαστικά. Είναι ανάγκη να δείξουμε ότι η πολιτική και η δημοκρατία μπορούν να δράσουν επουλωτικά και να σβήσουν τα ίχνη που έχει αφήσει ο θάνατος και ο διωγμός στα σώματα και τις ψυχές των κατατρεγμένων που έφτασαν στην χώρα μας ζητώντας καταφύγιο», επισημαίνει σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Άγγελος Τόλκας.

Ο κ. Τόλκας υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση στην Ελλάδα, με την αλληλεγγύη των εταίρων της, την συνδρομή των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχει καταφέρει να διαχειριστεί σε ικανοποιητικό βαθμό το τεράστιο και πρωτόγνωρο βάρος που έπεσε στους ώμους της». Όπως συμπληρώνει, η χώρα έχει αποκτήσει «ένα εύρυθμο και λειτουργικό σύστημα διαχείρισης του προσφυγικού και πλέον βρισκόμαστε σε θέση να συζητάμε και να δίνουμε λύσεις για την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό ακριβώς είναι και το στοίχημα της επόμενης ημέρας στο προσφυγικό. Πώς θα επιτευχθεί με τον καλύτερο δυνατό και επωφελή για όλους τρόπο η κοινωνική ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρατηρεί ότι «έχει επιδείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη απέναντι στους ξεριζωμένους και σύνεση στη διαχείριση των ροών, παρά τις όποιες αυταρχικές και μισαλλόδοξες παρεκκλίσεις μερικών ευρωπαϊκών συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και κυβερνήσεων». Ωστόσο, καλεί την Ευρώπη να υλοποιήσει συγκεκριμένα σχέδια για το διαμοιρασμό της ευθύνης και για την καλύτερη κοινωνική ένταξη των προσφύγων.

Μήνυμα της ειδικής γραμματέως, Φ.Παντιώρα

Σε μήνυμά της η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινή Παντιώρα, επισημαίνει ότι σήμερα «η σκέψη μας είναι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που βιώνουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εστίες και πατρίδες κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τη βία, την καταπίεση, τις διώξεις και τις διακρίσεις. Σήμερα αλλά και κάθε μέρα θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκπατρίσθηκαν για να αναζητήσουν όσα σε πολλούς μοιάζουν αυτονόητα: την ελπίδα για ζωή, την ελπίδα για ένα ειρηνικό αύριο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, κάνει μνεία σε όλους αυτούς «που έδειξαν έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους και έβαλαν εαυτούς στη θέση τους», όπως στις γιαγιάδες της Συκαμιάς, τον φούρναρη της Κω και τον υποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκο Παπαδόπουλο, τους οποίους χαρακτηρίζει «σύμβολα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού».

Η κ. Παντιώρα σημειώνει εξάλλου, ότι «η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το προσφυγικό με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, με απόλυτη προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων. Δεν χτίσαμε φράκτες και δεν υψώσαμε τείχη στον ανθρώπινο πόνο. Υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε ότι το προσφυγικό, δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας ή των νοτίων χωρών της ΕΕ, αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί». Καταλήγει δε, σημειώνοντας, ότι «για εμάς αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση η δημιουργία συνθηκών που εγγυώνται την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, η δημιουργία καλύτερων όρων ζωής σε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης