Κείτονταν για αιώνες στο χωράφι ενός γεωργού στην Κόρινθο και γλύτωσαν πριν από μερικούς μήνες από τα χέρια αρχαιοκάπηλων που ετοιμάζονταν να τους πουλήσουν στο εξωτερικό.
Σήμερα, οι μοναδικοί δίδυμοι κούροι, σπάνια αριστουργήματα αρχαϊκής γλυπτικής, βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να συντηρηθούν και, επειδή αποτελούν «Μήλον της Έριδος» ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης θα αποφασιστεί ο χώρος ένταξης και έκθεσής τους».
Το θέμα έφτασε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Βαΐτσου Αποστολάτου, ο οποίος καλούσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την επίλυση του θέματος διεκδίκησης των αγαλματιδίων με την αμύθητη ιστορική αξία από το Μουσείου Κορίνθου και από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στην απάντησή του προς τον βουλευτή ενημερώνει ότι «μετά την εξάρθρωση της σπείρας αρχαιοκάπηλων και την κατάσχεση των δύο κούρων των αρχαϊκών χρόνων τον Μάιο του 2010, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Παράλληλα, ξεκίνησε στο σημείο εντοπισμού τους σωστική ανασκαφή, κατά τη διάρκεια της οποίας ήλθαν στο φως θραύσματα των γλυπτών (κνήμες, πέλματα), αλλά και εκτεταμένο νεκροταφείο αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Τα ευρήματα της ανασκαφής μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου, όπου φυλάσσονται και συντηρούνται».
Ο κ. Νικητιάδης ενημερώνει, επίσης, ότι μετά τη συντήρηση των δίδυμων κούρων θα αποφασιστεί ο χώρος ένταξης και έκθεσής τους.