Ταλαιπωρία μετά θάνατον; Βεβαίως και υφίσταται στην Ελλάδα, έστω κι αν αφορά τους συγγενείς εκλιπόντος. Συνέβη στα Χανιά και μάλιστα τις ημέρες του Πάσχα. Σωστότερα, εξαιτίας του Πάσχα.
Μια ηλικιωμένη Χανιώτισσα απεβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή και ο γιατρός που την παρακολουθούσε εξέδωσε πιστοποιητικό θανάτου. Όμως, εκτός από υπογραφή και σφραγίδα, απαιτείται και η πιστοποίηση του γνησίου της υπογραφής. Κι αυτό αποδείχθηκε άλυτο πρόβλημα.
Ο γιατρός πρώτα απευθύνθηκε στον ιατρικό σύλλογο για το γνήσιο της υπογραφής που θα μπορούσε να του επικυρώσει. Ωστόσο ο σύλλογος ήταν κλειστός…
Μετά δοκίμασε τα ΚΕΠ. Τα ΚΕΠ βεβαιώνουν γνήσιο υπογραφής. Αλλά όχι τις Μεγάλες Παρασκευές. Κοινώς, ήταν κλειστά.
Υπάρχει όμως και η αστυνομία. Αυτοί δεν έχουν αργίες.
Αργίες μπορεί να μην έχουν, αλλά δεν θεωρούν πια γνήσιο υπογραφής, όπως είπαν στον γιατρό. Πράγματι, η αρμοδιότητα αυτή τους έχει αφαιρεθεί από το καλοκαίρι του 2022.
Απέμενε ο δικηγορικός σύλλογος. Θα μπορούσαν αυτοί να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής, έχουν αυτό το δικαίωμα.
Δικαίωμα έχουν, αλλά κανείς δεν απάντησε ποτέ. Μεγάλη Παρασκευή γαρ…
Εντέλει η προσπάθεια απέτυχε. Νομικά αυτό σήμαινε πως η νεκρή Χανιώτισσα θα παρέμενε άταφη μέχρι τουλάχιστον την Τρίτη του Πάσχα και η οικογένειά της έπρεπε να περάσει την Ανάσταση, έχοντας άταφη νεκρή.
Είναι ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να μην έχει συμβεί ποτέ.
Αν στα ΚΕΠ ή σε κάποια άλλη υπηρεσία υπήρχε προσωπικό ασφαλείας, όλα θα είχαν τελειώσει την ίδια ημέρα, επισημαίνει ο γιατρός. Και πράγματι, πόσο δύσκολο είναι να προβλεφθεί έστω ένας υπάλληλος για έκτακτες καταστάσεις;
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως. Κι έτσι, το δίδαγμα της ιστορίας μας είναι απλό: Φρόντισε όταν πεθάνεις, αλλά να μην είναι αργία…
Πηγή: zarpanews.gr