Τις μεγάλες διαφορές αντιπροσώπευσης μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην αγορά εργασίας, αλλά και σε καίριες θέσεις στο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, καταδεικνύεται από την παρουσίαση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της έκθεσης «Γυναίκες και Οικονομία», του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την ισότητα των φύλων.

Πρόκειται για μια κατάσταση που ισχύει –σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό- σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός όμως το οποίο αποτελεί μια «τεράστια οικονομική ευκαιρία», σύμφωνα με αναλυτές, προκειμένου αν αξιοποιηθούν περισσότερο και πιο δίκαια οι γυναίκες στην αγορά.
Συγκεκριμένα, μόνο η μία στις δύο ευρωπαίες γυναίκες κατέχουν θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ενώ ο στόχος της Ε.Ε. είναι το ποσοστό αυτό να ξεπεράσει το 75%, στον γενικό πληθυσμό, μέχρι το 2020. Ένα ποσοστό το οποίο οι άνδρες εργαζόμενοι σχεδόν το αγγίζουν, αφού το 72% από αυτούς (από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό) εργάζεται με συνθήκες πλήρους απασχόλησης.

Στις εργασίες μερικής απασχόλησης, οι γυναίκες έχουν προβάδισμα σε σχέση με τους άνδρες – το 76% των εργαζόμενων υπό αυτές τις συνθήκες είναι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου. Η μεγάλη αυτή διαφορά αποδεικνύει και τη διαφορά αντιμετώπισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας.

Μεγάλη είναι η διαφορά και στους αυτό-απασχολούμενους στην αγορά: μόλις των 2% των γυναικών, σε σχέση με το 6% των ανδρών.

Ο «δείκτης ισότητας»

Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει δημιουργήσει έναν «δείκτη ισότητας» ο οποίος βασίζεται σε κάποια γενικά χαρακτηριστικά της αγοράς , από τα οποία προκύπτει ότι η ισότητα ισχύει σε βαθμό 54%, ενώ ο στόχος είναι το 75%. Ένα ποσοστό εμφανώς αναβαθμισμένο όμως από το 35%, που ίσχυε πριν από 10 χρόνια.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των ουραγών στη σχετική κατάταξη, με το ποσοστό της να μην ξεπερνάει το 40%.

Η έκθεση αναφέρει ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου να συμμετέχουν οι γυναίκες πιο ισότιμα στην αγορά: ενημερωτικές καμπάνιες, προώθηση του ρόλου και των ειδικών δυνατοτήτων των γυναικών, αναβάθμιση των υπηρεσιών της φροντίδας των παιδιών.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης