Θωρακίζεται εν όψει του χειμώνα η περιοχή του Αγίου Όρους και της Ουρανούπολης, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Αυγούστου στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη έγινε αποτίμηση των ζημιών που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα και σχεδιάστηκαν τα πρώτα μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τους επόμενους μήνες από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, από την πυρκαγιά εντός του Αγίου Όρους κάηκαν συνολικά 46.000 στρέμματα. Το 20% εξ αυτών ήταν πευκοδάσος και τα υπόλοιπα αφορούσαν σε περιοχές με πουρνάρια και αμπέλια. Έξω από την Αθωνική Πολιτεία, στην περιοχή της Ουρανούπολης, καταστράφηκαν άλλα 5.000 στρέμματα, από τα οποία τα 1.000 ήταν ελαιώνες κι αμπελώνες.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υποβλήθηκαν συνολικά 88 αιτήσεις στον ΕΛ.Γ.Α. για αποζημιώσεις από τη φωτιά. Οι τέσσερις αφορούν σε ζωικό κεφάλαιο και οι μελισσοπαραγωγοί θα αποζημιωθούν άμεσα, ενώ οι άλλες 84 αφορούν σε φυτικό κεφάλαιο (αποθήκες, στάβλοι, αμπέλια κ.ά.), που θα αποζημιωθούν από τα προγράμματα ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Εκτάκτου Ανάγκης) και τα χρήματα θα καθυστερήσουν κάποιους μήνες, αφού απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, με τον χειμώνα προ των πυλών, το δασαρχείο πρότεινε να στηθούν τα λεγόμενα κορμοφράγματα, προκειμένου να προστατευθεί το δασικό έδαφος από την έκπλυσή του.
Τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η σχετική μελέτη, ενώ θα ακολουθήσει η δημοπρασία για τους κορμούς των δέντρων από τη δημοτική αρχή Αριστοτέλη, διότι, εάν εκπλυθεί το έδαφος από τις βροχές, η αναγέννηση του δάσους θα είναι δυσκολότερη.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να διοργανώσει μία τιμητική εκδήλωση για τους πιλότους των αεροσκαφών που συμμετείχαν στην προσπάθεια δασοπυρόσβεσης του Αγίου Όρους, αλλά κι όλους τους φορείς και τους εθελοντές που κινητοποιήθηκαν και βοήθησαν στη μάχη με τις φλόγες.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη