Στη Βουλή μεταφέρεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία των ειδήσεων η υπόθεση Noor 1, με πρώτο σταθμό κορύφωσης τη σημερινή συζήτηση επί της ερώτησης που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη Βουλή μεταφέρεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα δελτία των ειδήσεων η υπόθεση Noor 1, με πρώτο σταθμό κορύφωσης τη σημερινή συζήτηση επί της ερώτησης που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις ΓεωργιάδηςΗ διαδικασία θα περιοριστεί στη μεταξύ των δύο πολιτικών συζήτηση καθώς και σε αυτήν μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή και του ερωτώντος βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

Ο δεύτερος σταθμός, που θα εκτινάξει την υπόθεση Noor 1 σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πια, θα είναι την επόμενη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση της εκτός ημερησίας διάταξης στη Βουλή με θέμα το Eurogroup, αλλά, όπως προβλέπεται, κατά τη διαδικασία θα θιχθεί και μάλιστα κεντρικά η υπόθεση αυτή.

Ο τρίτος σταθμός, σε περίπου δύο εβδομάδες από τώρα, αναμένεται να είναι η συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αφού, όπως φαίνεται, έχει συμφωνηθεί να συνεδριάσει η Επιτροπή για να απαντήσει ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος σε ερωτήσεις βουλευτών, πάντα σε σχέση με την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Αυτά ως προς τη διαδικασία.

Αναδίπλωση της ΝΔ

Ως γνωστόν, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας έως και την Παρασκευή, κυρίως διά μέσου του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδώνιδος Γεωργιάδη, τέθηκε ζήτημα κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, πάντα ως προς την επαφή του με τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη.

Η κυβέρνηση και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, διά μέσου του πρωθυπουργικού γραφείου δηλαδή, σήκωσε αμέσως το γάντι και κάλεσε τη ΝΔ να εγκαταλείψει την απλή ρητορική και να περάσει στην πράξη, καταθέτοντας αυτήν την πρόταση μομφής. Οι τόνοι ανέβηκαν κυρίως την Πέμπτη και την Παρασκευή που μας πέρασαν, αλλά -ως φαίνεται- στην οδό Πειραιώς επικράτησαν δεύτερες σκέψεις όπως αποκαλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εκφράζει τις επιφυλάξεις του ως προς τη λύση κατάθεσης πρότασης μομφής κατά του Πάνου Καμμένου. Η κυβέρνηση από το Μαξίμου είχε εν τω μεταξύ βομβαρδίσει την αξιωματική αντιπολίτευση με ερωτήματα και προσκλήσεις που καλούσαν τη ΝΔ να μην κρύβεται πλέον πίσω από τις λέξεις, αλλά να αποκαλύψει ανοιχτά τον επιχειρηματία που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Noor 1. H NΔ διά του εκπροσώπου της συνέχισε να επιτίθεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Άμυνας ότι ενεπλάκησαν εξωθεσμικά στο έργο της Δικαιοσύνης, έχοντας παρέμβει προσωπικά, με τηλεφωνικές επαφές, στην υπόθεση του Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Τελικά, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επικράτησαν στα γραφεία της ΝΔ οι περισσότερο ψύχραιμοι, διαβλέποντας πως μία κατάθεση πρότασης μομφής κατά του Πάνου Καμμένου όχι μόνο δεν θα είχε καμία τύχη λόγω συσχετισμών, αλλά και δεν θα μπορούσε να διασπάσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πίστευαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως ο Άδωνις Γεωργιάδης.
 

Τη Δευτέρα το πρωί είχε πια ξεκαθαριστεί πως εκ μέρους της ΝΔ δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα πρότασης μομφής, το οποίο άλλωστε είναι και ένα κοινοβουλευτικό όπλο που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί κατά τον κανονισμό της Βουλής μόνο μία φορά στους έξι μήνες.

Οι αποκαλύψεις

Όλα βεβαίως ξεκίνησαν από τη στιγμή που το zougla.gr δημοσιοποίησε τις συνομιλίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου με τον ισοβίτη Ευθύμη Γιαννουσάκη. Ο ισοβίτης στις συνομιλίες αυτές ενέπλεξε τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη στην υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor 1.

Μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα, οι αποκαλύψεις αυτές ανέδειξαν σε μείζον πολιτικό – ηθικό ζήτημα την υπόθεση Noor 1. Η πλευρά Μαρινάκη, διά των ΜΜΕ που ελέγχει ή επηρεάζει, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προωθώντας συνεντεύξεις και νέες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, ο οποίος ήδη από την περίοδο μετά το Πάσχα είχε φανερά πλέον αλλάξει πλεύση για μια σειρά από λόγους που τον αφορούν. Οι λόγοι αυτοί, ωστόσο, αφορούν και την κοινωνία αλλά και τη Δικαιοσύνη. Εξαρχής, άλλωστε, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης είχε θέσει θέμα για την προσωπική του ασφάλεια στις φυλακές όπου εκτίει την ποινή των ισοβίων, αλλά και ζήτημα διασφάλισης της ακεραιότητας της οικογένειάς του. Ο νοών νοείτω.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξαρχής εναγκαλίσθηκε τη μέθοδο και την επιχειρηματολογία που προωθούσε η πλευρά Μαρινάκη, φτάνοντας στο σημείο, προς τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, να ταυτιστεί εντελώς με τη μεριά του εφοπλιστή-επιχειρηματία-προέδρου του Ολυμπιακού-εκδότη, Βαγγέλη Μαρινάκη. Τότε είναι που η κυβέρνηση σε ανώτατο δυνατό επίπεδο αλλά και εντός του υπουργικού συμβουλίου αντέδρασε έντονα, καλώντας τη ΝΔ να εξηγήσει τους λόγους που την ωθούν να ταυτιστεί με αυτήν την πλευρά.

Η υπόθεση Noor 1 εκ των πραγμάτων πια είχε πολιτικοποιηθεί σε βαθμό τέτοιο, που δεν επέτρεπε πλέον επιστροφή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά, όλως περιέργως, και της ήσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή των κομμάτων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Με λίγα λόγια, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ήταν πλέον σχηματισμένα δύο ξεκάθαρα μπλοκ, τα οποία αναπόφευκτα θα έφθαναν σε σύγκρουση κορυφής κατά τη διάρκεια των επόμενων εικοσιτετραώρων, αρχής γενομένης από σήμερα Δευτέρα και για περίπου τρεις εβδομάδες. Και όλα αυτά εντός του Κοινοβουλίου.

Ένα στοιχείο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι καθ’ όλη αυτήν την περίοδο αλλά και τις επόμενες τρεις εβδομάδες εξακολουθούν να εξελίσσονται στους κόλπους της Δικαιοσύνης οι συστηματικές έρευνες για την υπόθεση Noor 1 και τη φερόμενη εμπλοκή σε αυτή κι άλλων προσώπων, όπως του εφοπλιστή Μαρινάκη. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί ένας πρώτος γύρος εφόδου της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία του ομίλου Μαρινάκη στον Πειραιά, παρουσία εισαγγελέως και κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πειραιώς που χειρίζεται την υπόθεση. Είναι, δε, πολύ πιθανόν παράλληλα με τις διεργασίες στη Βουλή να υπάρξουν και νεότερα από το μέτωπο της Δικαιοσύνης ως προς αυτήν την υπόθεση.

Διαβάστε επίσης: