Σε υποχρεωτικές μεταθέσεις υπαλλήλων των δήμων προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση έπειτα από την αποτυχία του μέτρου της ενδοδημοτικής εθελοντικής κινητικότητας που λήγει στις 29 Αυγούστου. Αυτό διότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του μέτρου υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ των δήμων και απροθυμία των απερχόμενων Αρχών να υπογράψουν μετακινήσεις.
Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις από την τρόικα δέχεται η κυβέρνηση σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, γεγονός που οδηγεί το κυβερνητικό επιτελείο στη λύση των μετατάξεων-εξπρές, με στόχο να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και τελικά να στεφθεί με επιτυχία ο στόχος των 2.000 μεταθέσεων.
Ειδικότερα, οι δήμοι με πολλά χρέη θα μπουν σε «προτεραιότητα» για την αποπομπή υπαλλήλων, έτσι ώστε να μειωθεί το μισθολογικό τους κόστος.
Σημειώνεται ότι η μετακίνηση των 2.000 υπαλλήλων εντάσσεται στη μνημονιακή δέσμευση περί 25.000 αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να γίνουν έως το 2014. Από αυτές, έως τον Ιούνιο, είχαν γίνει μόλις 980 μετακινήσεις.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη λήξη της προθεσμίας, ο στόχος των 2.000 μεταθέσεων πάντως μοιάζει ανέφικτος, παρά το κίνητρο ότι όσοι μετακινηθούν θα εξαιρεθούν στο μέλλον από ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Ντινόπουλος: Λύση θα βρεθεί παρά τις αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ότι σε κάθε περίπτωση -και παρά τις αντιδράσεις από τους ΟΤΑ- λύση θα βρεθεί.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι μεταθέσεις δεν θα οδηγήσουν σε απολύσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους για το θέμα.
Οι διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα των απολύσεων και των μεταθέσεων θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με το «Έθνος», στις 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι όπου το κυβερνητικό επιτελείο θα προτείνει σειρά εναλλακτικών λύσεων αλλά και νέα παράταση για την υλοποίηση του μέτρου των αποχωρήσεων από τον Δημόσιο Τομέα.