Παραδόθηκε την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και στον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, η έκθεση της ειδικής επιτροπής για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού.

Η επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί από εμπειρογνώμονες της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να βρει το πλέον ενδεδειγμένο σημείο για την ανέγερση των νέων φυλακών, προτείνει οι φυλακές Κορυδαλλού να μεταφερθούν στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στις κλειστές εγκαταστάσεις παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», καθώς σύμφωνα με το πόρισμα, πληροί τις προϋποθέσεις που έχει βάλει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και στα δικαστήρια και κυρίως δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα πού είναι η Αττική Οδός, κάτι που διευκολύνει τη μεταγωγή κρατουμένων, αλλά και τη μετακίνηση υπαλλήλων και συγγενών κρατουμένων. Επίσης, έχει κοντά το Θριάσιο Νοσοκομείο, ενώ υπάρχουν έτοιμα κτίρια με υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον τελικά γίνει αποδεκτή η πρόταση.

Παράλληλα, προτείνεται και ένα σχέδιο για τις νέες φυλακές, σύμφωνα με το οποίο θα είναι υπερσύγχρονες, στα πρότυπα ξένων φυλακών, που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας διαβίωση στους κρατουμένους, αλλά και ασφάλεια, με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών και άλλων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας.

Η έκταση της βάσης που προτείνει η επιτροπή είναι 93 στρέμματα, μέσα στα οποία θα κτιστούν δύο κτίρια, όπου θα κρατούνται κυρίως υπόδικοι, οι οποίοι θα εναλλάσσονται.

Σημειώνεται ότι αρχικά είχαν εξεταστεί κάποιες εκτάσεις στον Αυλώνα και στην Μαλακάσα, αλλά απορρίφθηκαν καθώς κρίθηκε ότι είναι μακριά και δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Η έκθεση της επιτροπής, που είναι πέντε σελίδες, θα μελετηθεί απ την ηγεσία του υπουργείου και στη συνέχεια θα αναζητηθούν τρόποι χρηματοδότησης του έργου.

Ο τρόπος χρηματοδότησης του «Νέου κορυδαλλού», όπως αποκαλείται, δεν έχει ακόμα καθοριστεί με το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων να είναι το επικρατέστερο.

Το χρονικό πλαίσιο ανέγερσης των φυλακών είναι 3 χρόνια ενώ ακόμη εξετάζονται τα συστήματα ασφαλείας που θα τοποθετηθούν, με την πρόβλεψη να είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη φυλακή βάσει διεθνών προτύπων και μακριά από τη σημερινή εικόνα των Φυλακών Κορυδαλλού με προοπτική για εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου.

Εν τω μεταξύ, o Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος με αφορμή τα πρώτα δημοσιεύματα για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στην ΝΑΤΟική Βάση στον Ασπρόπυργο, υπέβαλε γραπτή αναφορά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι «Η υπόθεση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα που χρήζει της σοβαρής αντιμετώπισης της κυβέρνησης».

Yπενθυμίζεται πως το 2009 το τότε Υπουργείο Εσωτερικών εξέταζε σοβαρά την πρόταση να δημιουργηθεί στην συγκεκριμένη έκταση,  χώρος συγκέντρωσης παράτυπων μεταναστών, κάτι που τελικά δεν προχώρησε.

Η έκταση αρχικά είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να κατασκευαστούν «χώροι υποδοχής» για τοξικομανείς, αστέγους και γενικά για όσους θεωρήθηκε πως… χαλούσαν το 2004 την εικόνα της Αθήνας, οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην έκταση υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους παλαιότερους υπολογισμούς παραγόντων υπουργείων, μπορούσαν να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 2.000 ανθρώπους.

Τα έργα μετατροπής στα κτίρια της πρώην στρατιωτικής βάσης που είχαν αρχίσει την άνοιξη του 2004 διεκόπηκαν λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, εξαιτίας των αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία μιας τεράστιας αποθήκης ανθρώπων. Τα ημιτελή κτίρια,όπου σε ορισμένα είχε τοποθετηθεί ακόμη και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, στη συνέχεια λεηλατήθηκαν και σήμερα απομένουν μόνο τα κουφάρια τους.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης