Αποστολή: Χάρης Γκίκας, Νίκος Χριστοφάκης

Διαβροχή της περιοχής στις Κεχριές Κορινθίας πραγματοποιούν με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενώ η πυρκαγιά είναι πλέον σε ύφεση και με τη γενική εικόνα της πολύ καλή, όπως ανέφερε αργά χθες το βράδυ στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στο σημείο και συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην περιοχή επιχειρούν από το πρωί 367 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 15 πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος συντρέχουν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται αυτή την ώρα κυρίως στις περιοχές Γαλατάκι και Ντράσα.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός «ότι η φωτιά είναι πλέον στάσιμη», ενώ πρόσθεσε «πως είναι επίτευγμα που σε μια τέτοια μεγάλη και “δύσκολη” πυρκαγιά δεν έπαθε κανείς άνθρωπος το παραμικρό».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγώντας γιατί είναι «δύσκολη» η συγκεκριμένη πυρκαγιά, επισήμανε: «Οι φλόγες εξαπλώθηκαν σε δύσβατες περιοχές, ενώ έφτασαν σε συμπαγή δάση σε λόφους, όπου δεν υπάρχει κανένα σημείο πρόσβασης. Σημειώστε ότι στα πιο δύσβατα σημεία επιχειρούν δυνάμεις της ΕΜΑΚ».

Επίσης ο αντιστράτηγος, αναφερόμενος στο σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, υπογράμμισε: «Έχουμε οργανωμένο σχέδιο και γι’ αυτό αντιμετωπίζουμε δραστικά τη φωτιά. Εκτός των άλλων, έχουμε απλώσει σε διάφορα σημεία δίχτυα με σωλήνες, μέσω των οποίων ρίχνουμε νερό από οχήματα, ώστε να πετύχουμε την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε ζωντανή εικόνα από το σημείο, όπως μεταδίδεται στο hlektra.gr:

 

 

 

Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, έγινε γνωστό πως υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη γιγάντια επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον περιορισμό της φωτιάς σε όλα τα μέτωπα.

«Θρίλερ» με την εκκένωση του Σοφικού

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προωθείται η εκκένωση του Σοφικού Κορινθίας, καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ενημερώθηκε ότι η φωτιά αναπτύσσεται σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων». Ωστόσο ο δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος, μιλώντας στο korinthostv, διαψεύδει την είδηση της εκκένωσης του Σοφικού και αναφέρει ότι η φωτιά που έχει ξεσπάσει στον οικισμό Ντράσσα έχει οριοθετηθεί. Λίγο αργότερα, το ΑΠΕ μετέδωσε πως η Πυροσβεστική διευκρίνισε ότι δεν προωθείται απομάκρυνση κατοίκων του Σοφικού και δεν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν υπάρχει κίνηση του μετώπου της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η περιοχή της ανατολικής Κορινθίας, στην οποία -παρά προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων- συνεχίζει σήμερα Παρασκευή, για τρίτη ημέρα, να καίει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στις Κεχριές.

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις οικισμών

Από χθες ήδη εκκενώθηκαν συνολικά 6 οικισμοί (Siemens, Άγιος Κωνσταντίνος, Γαλατάκι, Αθίκια, Αλαμάνο και Άγιος Ιωάννης), ενώ σήμερα μέχρι και τις 19:00 είχαν εκκενωθεί άλλοι 3, το Ρυτό και εκ νέου ο Άγιος Ιωάννης και το Αλαμάνο. Αργότερα ζητήθηκε εκκένωση του οικισμού Αγίου Κοσμά στην περιοχή Ξυλοκέριζα.

Παράλληλα δόθηκε εντολή από τον δήμαρχο Κορινθίων για εκκένωση του οικισμού Ντράσσα και της κατασκήνωσης «The Ranch» στο Σοφικό Κορινθίας.

Όλα τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Κορίνθου με τα λεωφορεία ΚΤΕΛ.

Μάλιστα η κατασκήνωση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις της πυρκαγιάς στην Κορινθία, η κατασκήνωση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους την εκκένωση με την ασφαλή μεταφορά των παιδιών στο Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο σε μία ώρα από τώρα, καθώς η εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο κεφάλι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Κορίνθου. 

 

Επίσης και από την πλευρά του ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος με έγγραφό του στο Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος Κορίνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του δημάρχου:

«Θέλω να ενημερώσω τους δημότες του δήμου Κορινθίων πως η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από χθες στο δήμο μας είναι σε πολλά σημεία ανεξέλεγκτη και γι΄ αυτό αποφασίστηκε να εκκενωθούν το μεσημέρι ο οικισμός Ντράσα και η κατασκήνωση Ranch ΣΚΟΥΡΑΣ. 

Ζήτησα επίσημα από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να κηρυχθεί ο δήμος Κορινθίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού πλέον πληρούνται όλα τα κριτήρια. Παρακαλώ τους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει εξέλιξη της πυρκαγιάς». 

Επίσης, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «παρ΄ ότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται». 

Με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά ενεργοποιείται η Υπηρεσία Copernicus

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή Κεχριές Κορίνθου, που επλήγη από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -δωρεάν- για τη διαχείριση του έργου τους.

Ορατή από το Διάστημα η πυρκαγιά στην Κορινθία

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά μαίνεται από την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 στην Κορινθία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, ενώ η καμένη έκταση είναι πλέον ορατή από το Διάστημα, σύμφωνα με το meteo.gr, που αναφέρει: 

«Οι παρακάτω εικόνες 2 ευρωπαϊκών δορυφόρων που επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr δείχνουν τις φλόγες και την έκταση που κάλυπτε ο καπνός λίγες ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 12:30 την Τετάρτη 22/07, καθώς και το πυρο-νέφος (pyro-cumulus) για το οποίο υπάρχει αναλυτική περιγραφή στο αμέσως ακόλουθο άρθρο. Τέλος, η δεύτερη δορυφορική εικόνα που λάβαμε στις 11:45 το πρωί της Πέμπτης 23/07 δείχνει την καμένη έκταση κάτω από το πυκνό νέφος καπνού καθώς η πυρκαγιά είναι ακόμη ενεργή». 

Καταγγελίες για εμπρησμό

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, «κάτοικοι έχουν καταγγείλει σε εμένα πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις εμπρησμού και δεν αποκλείω το γεγονός οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στο στρατόπεδο της περιοχής να έχουν καταγράψει στοιχεία τα οποία μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα στο πλαίσιο των ερευνών».

Ο καπνός από τη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας έχει καλύψει μέχρι και τον ουρανό στους Μολάους Λακωνίας, αφού οι ισχυροί άνεμοι τον μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά.

 

Πώς μια πυρκαγιά δημιουργεί τον δικό της καιρό;

Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά, είναι σύνηθες να αναφέρεται πως «η φωτιά δημιουργεί τον δικό της καιρό». Αυτό συνέβη και στην προχθεσινή (Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020) μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις Κεχριές Κορινθίας και η οποία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία ενός νέφους pyrocumulus (πυρό-σωρείτης). Τα συγκεκριμένα νέφη δημιουργούνται από τις ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα που τροφοδοτούνται από τη θερμότητα που εκλύει μία πυρκαγιά (ή αντίστοιχα μία ηφαιστειακή έκρηξη). Στο επόμενο βίντεο παρουσιάζεται με απλό τρόπο ο μηχανισμός δημιουργίας του pyrocumulus στην περίπτωση της πυρκαγιάς στις Κεχριές. 

 

Πώς δημιουργείται ένα pyrocumulus;

Η έντονη θέρμανση που προκαλεί μία πυρκαγιά εξαναγκάζει τον αέρα να κινηθεί βίαια προς τα πάνω, εκκινώντας μία κυκλοφορία κατά την οποία ο αέρας ρέει προς την πυρκαγιά, θερμαίνεται και κινείται ανοδικά. Ο ανερχόμενος θερμός αέρας είναι εξαιρετικά τυρβώδης, ώστε κατά την ανοδική του κίνηση αναμειγνύεται με ψυχρότερο αέρα και αρχίζει να ψύχεται. Καθώς το πλούμιο του καπνού συνεχίζει να ανέρχεται σε μεγαλύτερα ύψη στην ατμόσφαιρα, η ελάττωση της ατμοσφαιρικής πίεσης οδηγεί στην οριζόντια διασπορά του καπνού και την περαιτέρω ψύξη του. Εάν ο καπνός φτάσει σε αρκετά μεγάλο ύψος, η συνεχιζόμενη ψύξη του οδηγεί τελικά σε συμπύκνωση των υδρατμών πάνω στα σωματίδια της στάχτης, οπότε και δημιουργείται το νέφος pyrocumulus. Κατά τη διεργασία της συμπύκνωσης απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα, η οποία θερμαίνει τον αέρα μέσα στο pyrocumulus, συντηρώντας έτσι την ανοδική κίνηση και μεγέθυνση του νέφους. 

Τι σημασία έχει ένα pyrocumulus για μία πυρκαγιά;

Η δημιουργία νεφών pyrocumulus είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πυρκαγιών οι οποίες εύκολα μπορούν να καταστούν ανεξέλεγκτες. Ειδικότερα, η δημιουργία αυτών των νεφών υποδεικνύει την ανάπτυξη τοπικής κυκλοφορίας αέρα, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τον άνεμο στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, οδηγώντας έτσι στην ταχύτερη εξάπλωσή της. Σε ακραίες περιπτώσεις, νέφη pyrocumulus μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε δημιουργία κεραυνών και συνεπακόλουθα, στη δημιουργία νέων εστιών, ακόμα και σε πολύ μεγάλες αποστάσεις από τα κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς.   

Η επίσημη ονομασία των νεφών αυτών, με βάση τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, είναι flammagenitus. 


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, korinthostv, hlektra.gr, meteo.gr

Φωτογραφίες: Eurokinissi

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης