Κείμενο: Κλεωνάντα Χρούμπ
Φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης
Έχει ξεκινήσει ο στολισμός του Επιταφίου σε όλη την Ελλάδα τη Μεγάλη Παρασκευή και θα ακολουθήσει η περιφορά του, η οποία και συμβολίζει την κορύφωση του Θείου Δράματος.
H Μεγάλη Παρασκευή συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Χριστού από τον Πόντιο Πιλάτο. Αναπαριστά ακόμα, την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση και τελικά την Ταφή του γι’ αυτό και αποτελεί τη πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή της Μ. Εβδομάδας.
Η λέξη επιτάφιος, αρχαία ελληνική σημαίνει επί του τάφου, επιτάφιος λόγος (π.χ. επιτάφιος του Περικλέους) ή επίγραμμα. Κατά τους χριστιανικούς χρόνους σημαίνει αναπαράσταση του σώματος του Ιησού Χριστού μετά την Αποκαθήλωση από τον Σταυρό σε στάση προετοιμασίας για την ταφή, εκτός από κεντητή, και ζωγραφισμένη πάνω σε ύφασμα.
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ξεκινά ο στολισμός του Επιταφίου στις εκκλησίες σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα ξεκινά και από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης. Πρώτα ψάλλονται οι Μεγάλες Ώρες και ακολουθεί ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής.
Στη συνέχεια, γίνεται η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου. Ακριβώς μετά, μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο τοποθετείται ένα ύφασμα, πάνω στο οποίο έχει κεντηθεί ή ζωγραφιστεί ο Κύριος, νεκρός. Το ύφασμα αυτό λέγεται Επιτάφιος.
Γύρω από την σκηνή της αποκαθήλωσης είναι κεντημένο το τροπάριο της ημέρας:
«Ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου Σώμα, σινδόνι καθαρά ειλήσας και αρώμασιν, εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο».