Μεγάλη κομπίνα σε βάρος του Δημόσιου Ταμείου στήθηκε στη Θεσσαλονίκη από εφοριακούς, τελωνειακούς και επιχειρηματίες!

Τελεσίγραφο 48 ωρών έχει στείλει ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γιώργος Σχοινιωτάκης, για την επιστροφή ΦΠΑ, ύψους 8.831.906,06 ευρώ, που φέρονται ότι εισέπραξαν τρεις εταιρείες «μαϊμού» στη Βόρεια Ελλάδα χρησιμοποιώντας πλαστά τελωνειακά έγγραφα, τα οποία βεβαίωναν εξαγωγές που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O Γιώργος ΣχοινιωτάκηςΜάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Zougla. gr», το συνολικό ποσό πραγματικά ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Το έγγραφό του με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2006, το οποίο φέρνει στο φως η «zougla.gr», απευθύνεται προς τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης και Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2008, ο ασκών καθήκοντα Αντεπιτρόπου Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σύμβουλος Αντώνης Νικητάκης, είχε αποστείλει έγγραφο προς την ίδια Διεύθυνση του Yπουργείου Οικονομικών για τη διαβίβαση του φακέλου για «καταλογισμό τελωνειακών υπαλλήλων», αφού είχαν προηγηθεί και άλλα αιτήματα από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Με αυτό παρακαλούσε όπως ο αρμόδιος Οικονομικός Επιθεωρητής, κ. Οπρογλίδης Αθανάσιος, «προβεί σε καταλογισμό σε βάρος των συνευθυνομένων τελωνειακών υπαλλήλων, που με πράξεις και παραλείψεις τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος συνετέλεσαν στη δημιουργία συνολικού ελλείμματος ύψους 568.976,36 ευρώ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεύθυνση όμως του Yπουργείου Οικονομικών πρότεινε να εφαρμοσθούν για τους υπεύθυνους κάποιες ρυθμίσεις, προκειμένου αυτοί να πέσουν στα μαλακά! Ακόμη και να παραγραφούν οι πράξεις τους!

Συγκεκριμένα, στις 25 Νοεμβρίου 2009, σε έγγραφό της προς τη Γενική Επιτροπεία Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναφέρει:

«Α. Κατόπιν πορισματικών αναφορών της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΥΠΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας για παράνομες επιστροφές από την προκαταρκτική έρευνα- ΕΔΕ που διενήργησαν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές προέκυψαν τα εξής:

1) Οικονομική Επιθεωρήτρια κ. Σωτ. Χαριτοπούλου: Έκθεση αριθμ. ΕΜΠ.525/07. Παράνομη επιστροφή ΦΠΑ 608.457,85 ευρώ στην επιχείρηση «ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ Γ.» Η επιστροφή έγινε με την προσκόμιση ψευδών δηλώσεων και εικονικών στοιχείων, κυρίως τελωνειακών εγγράφων. Δεν θεμελιώνονται κατηγορίες σε βάρος υπαλλήλων της Ι΄ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Σχετικά με τις παραποιήσεις τελωνειακών εγγράφων δόθηκε εντολή στον Οικονομικό Επιθεωρητή Αθαν. Οπρογλίδη για έρευνα στο Δ΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης ως προς τις ευθύνες των εμπλεκομένων υπαλλήλων.

2) Οικονομικός Επιθεωρητής, κ. Δημ. Σκαρλατόπουλος: Συνολικό ποσό επιστροφής ΦΠΑ από τη Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης στην επιχείρηση «ΤΣΙΡΚΙΝΙΔΗΣ Χ. ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ Γ. ΟΕ», 3.451.683,21 ευρώ. Στην παράνομη επιστροφή συνετέλεσαν καθοριστικά και καταλυτικά κυρίως η ύπαρξη στο φάκελο της επιστροφής του τελωνειακού εγγράφου ΕΔΕ3 και επικουρικά οι διάφορες περιοδικές εγγραφές, τελωνειακές απαντήσεις επιβεβαίωσης των εξαγωγών σε ανάλογα έγγραφα ερωτήματα των αρμοδίων ΔΟΥ. Ευθύνες δεν καταλογίζονται στους υπαλλήλους της ΔΥΟ, παρά μόνον στον προϊστάμενο (νυν συνταξιούχο) για το παράπτωμα της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης του καθήκοντος.

3)Οικονομικός Επιθεωρητής, κ. Παναγ. Κατσαβριάς: Επιστροφή ΦΠΑ στην επιχείρηση «VGI INTERNATIONAL FOTOGRAFIKA A.E» από τη ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης συνολικού ποσού 4.771.765,00 ευρώ. Στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους καταλογίζεται το πειθαρχικό παράπτωμα της αμέλειας, ατελούς και μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος. Επισημαίνεται από τον Επιθεωρητή, ότι καθοριστικό ρόλο στις επιστροφές αυτές είχε η ύπαρξη των διασαφήσεων εξαγωγής που δόθηκαν από το Δ΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο του τελωνείου στην ΘεσσαλονίκηΒ. Ο Οικονομικός Επιθεωρητής, κ. Αθ. Οπρογλίδης διενήργησε προκαταρκτική έρευνα- ΕΔΕ σε βάρος υπαλλήλων του Δ΄ Τελωνείου Θεσσαλονίκης που με τις ενέργειές τους συνετέλεσαν στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ για εξαγωγές που ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και καταλόγισε σε βάρος του το πειθαρχικό παράπτωμα της βαριάς αμέλειας σε οκτώ υπαλλήλους και της απλής αμέλειας σε δύο, επιμερίζοντας αναλυτικά τα ποσά για τα οποία κάθε υπάλληλος θα πρέπει να καταλογιστεί.

Γ. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι ο Οικονομικός Επιθεωρητής καταλόγισε τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στις παράνομες επιστροφές ΦΠΑ με το πειθαρχικό παράπτωμα της βαριάς αμέλειας και θα προχωρήσει στον καταλογισμό το ποσών, ενώ οι υπόλοιποι Επιθεωρητές καταλόγισαν αμέλεια, παρακαλούμε για την εισαγωγή της υπόθεσης προς συζήτηση, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση καταλογισμού από την Υπηρεσία σας των βαρυνομένων υπαλλήλων μόνον με απλή αμέλεια»…

Το έγγραφο αυτό φέρει την υπογραφή της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης, κ. Αναστασίας Μπεντεβή.

Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γιώργος Σχοινιωτάκης, όμως είναι κατηγορηματικός:

«Η υπό εξέταση περίπτωση αφορά ελλειμματική διαχείριση συγκεκριμένου λογαριασμού του Δημοσίου, ήτοι του λογαριασμού περί ΦΠΑ , ο οποίος αναφέρεται τόσο στα έσοδα, που εισέρχονται σε αυτόν από τις εισπράξεις από διάφορες επιχειρήσεις και φορείς των ποσών ΦΠΑ, μέρος των οποίων ανήκουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα έξοδα αυτού του λογαριασμού που αφορούν π.χ. επιστροφές στους δικαιούχους ποσών ΦΠΑ. Οσάκις λοιπόν οι διαχειριστές- υπόλογοι του λογαριασμού ΦΠΑ διενεργούν παράνομες εκταμιεύσεις χρημάτων από τον λογαριασμό ΦΠΑ, γιατί δεν ήλεγξαν με κάθε οφειλόμενη προσοχή και επιμέλεια αν οι επιχειρήσεις που αιτούνται επιστροφή ποσών από τον λόγω λογαριασμό είναι υπαρκτές ή ανύπαρκτες (επιχειρήσεις μαϊμούδες) και προβαίνουν στην εκταμίευση χρημάτων για την επιστροφή ΦΠΑ σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις κι έτσι δημιουργείται έλλειμμα στον εν λόγω λογαριασμό δεν θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 46 του ΠΔ 774/80 αλλά οι διατάξεις των άρθρων 22 του ΠΔ 774/80, οι διατάξεις του ΝΔ 1246/42 και οι διατάξεις των άρθρων 54 του Ν. 2362/95 περί δημοσίου λογιστικού σε συνδυασμό με το άρθρο 98 του Συντάγματος.

Η διαφοροποίηση των δύο συστημάτων διατάξεων, δημοσιονομικών και αποζημιωτικών, αντιμετώπισης της υπό κρίσης υπόθεσης είναι τεράστια.

Πρώτον, διότι, όπως γνωρίζετε, η παραγραφή των αποζημιωτικών αξιώσεων του Δημοσίου κατ΄ άρθρον 46… είναι διετής από της τέλεσης της ζημιωτικής θετικής πράξης, ενώ η παραγραφή των δημοσιονομικών αξιώσεων του Δημοσίου από ελλειμματική διαχείριση λογαριασμών του Δημοσίου, εφόσον έχουν ελεγχθεί οι εν λόγω λογαριασμοί είναι δεκαετής και εφόσον δεν έχουν ελεγχθεί εικοσαετής από τη δημιουργία του ελλείμματος, σε περίπτωση δε που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ο χρόνος της δημιουργίας του ελλείμματος από το χρόνο ανακάλυψης αυτού.

Δεύτερον, διότι η ευθύνη του διαχειριστή-υπολόγου που δημιουργεί ελλειμματική διαχείριση είναι αυξημένη έναντι του απλού υπαλλήλου του Δημοσίου που προκαλεί ζημία στο Δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, καθόσον ο τελευταίος ευθύνεται μόνο για δόλο και βαρεία αμέλεια, ενώ ο διαχειριστής- υπόλογος ευθύνεται για δόλο, βαρεία αμέλεια, αλλά και για ελαφριά αμέλεια.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μη υγιή διαχείριση των λογαριασμών του ΦΠΑ από τον οποίο εκταμιεύθηκαν παρανόμως, τελικώς 8.831.906,06 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως, δι΄ απάτης στις ανωτέρω επιχειρήσεις. Συνεπώς, εφόσον πρόκειται για έλεγχο λογαριασμών ΦΠΑ, θα πρέπει να λάβουν χώρα οι νόμιμες ενέργειες από την Υπηρεσία σας, προκειμένου να εφαρμοστούν οι δημοσιολογιστικές διατάξεις που προβλέπουν:

Όπως οι αρμόδιοι Οικονομικοί Επιθεωρητές (που θα οριστούν το συντομότερο από τη Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλονίκης) καλέσουν:

α) τους διαχειριστές- υπόλογους του λογαριασμού ΦΠΑ, καθώς και τους προϊσταμένους αυτών που δεν εφάρμοσαν τις ισχύουσες δημοσιονομικές διατάξεις και μάλιστα δεν άσκησαν τη δέουσα εποπτεία και επίβλεψη, ως όφειλαν, προς τους υφισταμένους τους διαχειριστές, ώστε καταβάλλοντες πάσα οφειλομένη, ως εκ του λειτουργήματός τους προσοχής και επιμέλειας ν΄ αντιληφθούν πάντες έγκαιρα, ότι οι αιτούντες επιστροφή ΦΠΑ από τις Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης (Ι΄, Δ΄,ΦΑΕΕ) ψευδώς παρέστησαν εαυτούς ως δικαιούχους επιχειρήσεων που δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, ενώ τέτοιες επιχειρήσεις ήσαν ανύπαρκτες και κατ΄ αυτόν τον δόλιο τρόπο επέτυχαν την εκταμίευση από τις άνω Δ.Ο.Υ το συνολικό ποσό των 8.831.906,06 ευρώ το οποίο αυτοί έλαβαν αχρεωστήτως, χωρίς νόμιμο λόγο οικειοποιήθηκαν παρανόμως, όπως εντός 48 ωρών επιστρέψουν τα παρανόμως εκταμιευθέντα άνω ποσά (αντίστοιχα ανά Δ.Ο.Υ) και
β)τους αχρεωστήτως και απατηλώς εισπράξαντας τα άνω ποσά ωσαύτως, όπως εντός 48 ωρών επιστρέψουν αυτά στις Δ.Ο.Υ Θεσσαλονίκης από τις οποίες τα εισέπραξαν ως επιστροφή ΦΠΑ, σύμφωνα με τα ανά Δ.Ο.Υ αντίστοιχα ποσά.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ανωτέρω να επιστρέψουν τα εν λόγω ποσά εντός 48 ωρών από της σχετικής πρόσκλησής σας, αφού τους καλέσετε εγγράφως σε απολογία να προβείτε στον καταλογισμό αυτών.

Αναμένομεν πληροφόρησή μας για τις ως άνω ενέργειές σας το δυνατόν γρηγορότερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης