Για «κλειστό πολυπλόκαμο σύστημα» με «ιεραρχία», στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν «πολιτικό πρόσωπο», μίλησε η πρώην βουλευτής Χρύσα Αράπογλου, αναφερόμενη στη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Η άλλοτε αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, με την κατάθεση της οποίας συνεχίστηκε για 31η μέρα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στα δημοτικά ταμεία, περιέγραψε ένα «καθεστώς», που στελεχωνόταν από «γαμπρούς, υιούς και κουμπάρους», και το οποίο «απεχθανόταν τη διαφάνεια».

Η ίδια αναφέρθηκε σε ύβρεις και απειλές που δεχόταν στο δημοτικό συμβούλιο κάθε φορά που πήγαινε να αποκαλυφθεί κάτι. Κληθείσα από το δικαστήριο να αποκαλύψει το περιεχόμενο αυτών των ύβρεων, η Χρ. Αράπογλου, κατέθεσε ότι την αποκαλούσαν, μεταξύ άλλων, «άσχετη», «κλέπτουσα οπώρας», ενώ την κατηγορούσαν για «συκοφαντία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στο οικονομικό σκάνδαλο των 18 εκατ. ευρώ που αποκαλύφθηκε στο δήμο, η πρώην βουλευτής εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο άλλοτε ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης δεν υπεξαιρούσε μόνος του, χωρίς όμως να είναι σε θέση να πει «με ποιους υπεξαιρούσε».

Για τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο επεσήμανε ότι γνώριζε τη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας και τη ροή του χρήματος, ενώ για τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια είπε ότι είχε «εξουσίες». Σχολιάζοντας δε τις σχέσεις Παπαγεωργόπουλου – Λεμούσια, ανέφερε ότι ο τέως δήμαρχος παρείχε πλήρη κάλυψη στον γραμματέα του, με εξαίρεση ένα διάστημα στις αρχές του 2006, όταν -κατά την ίδια- επήλθε κάποια ρήξη ανάμεσά τους.

Στις σχέσεις των δύο ανδρών αναφέρθηκε κι ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που κατέθεσε μετά την Χρ. Αράπογλου. «Υπήρχε δέσιμο των δύο ανδρών που καθόριζε την εν γένει πολιτική του δήμου σε όλα τα επίπεδα» είπε, βάλλοντας εναντίον του Μ. Λεμούσια, τον οποίο χαρακτήρισε «άρχοντα» στο δήμο. «Μπορούσε να δημιουργεί και να ελέγχει τα πάντα. Αυτή την αντίληψη διαμορφώσαμε όσοι περάσαμε από το δήμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε δε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας γνώριζε για την υπεξαίρεση. «Η υπεξαίρεση δεν θα μπορούσε να γίνει επί τόσο μακρύ χρονικό διάστημα εάν δεν είχε γνώση» ανέφερε, ενώ κατήγγειλε ότι ο Μ. Λεμούσιας παραθέριζε τα καλοκαίρια στη Χαλκιδική σε εξοχικό εργολάβου του δήμου, τον οποίο κατονόμασε.

Επιπλέον, ο Π. Αβραμόπουλος επέρριψε ευθύνες για το οικονομικό σκάνδαλο των 17,9 εκατ. ευρώ στον τέως δήμαρχο, ευθύνες, που -κατά τον ίδιο- προκύπτουν ακριβώς από το «δέσιμο» που είχε με τον γενικό γραμματέα. «Η συμμετοχή του προκύπτει από την απόλυτη σχέση των δύο ανδρών» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Χρησιμοποίησε κι αυτός με τη σειρά του τον όρο «σύστημα» για να περιγράψει τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Μάλιστα, όπως κατέθεσε, το σύστημα ήταν φτιαγμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μην γίνεται κανένας έλεγχος. «Όταν αναλαμβάνεις τη διοίκηση ενός δήμου δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν βάζεις κανόνες χρηστής διοίκησης» σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του σημερινού δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, για τα όσα κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, όταν εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, υπέβαλε ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, Αλέξης Κούγιας. Ο Γιάννης Μπουτάρης -υπενθυμίζεται- ότι έκανε λόγο για «συμμορία» που δρούσε στο δήμο Θεσσαλονίκης και χαρακτήρισε ως «εγκέφαλό» της τον πρώην γενικό γραμματέα.

Ο γνωστός ποινικολόγος ΄πρωταγωνίστησε΄ στην ένταση που σημειώθηκε σήμερα στην αίθουσα του Κακουργιοδικείου, όταν κατά την εξέταση της Χρ. Αράπογλου, επιτέθηκε εναντίον της πρώην βουλευτίνας του ΠΑΣΟΚ, την οποία χαρακτήρισε ως «μέλος ενός συστήματος διαπλοκής». Ο πρόεδρος του δικαστηρίου επενέβη, προσπαθώντας να επαναφέρει στην τάξη τον Αλ. Κούγια, ενώ η διαδικασία διεκόπη δις.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μαΐου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης