Έργο που δεν έχει παραληφθεί ποτέ, αλλά κάποιοι έσπευσαν να το εγκαινιάσουν είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ενώ από την επιβλέπουσα αρχή, την Διεύθυνση Ελέγχου και Κατασκευής Έργων (Δ.Ε.Κ.Ε.) της Περιφέρειας Ηπείρου ενδέχεται να προταθεί να κηρυχθεί … έκπτωτος ο ανάδοχος ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε στις συνεχείς προσκλήσεις που του απεύθυναν για να ελέγξει και επιδιορθώσει εργασίες στο ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι του έργου!
Απίστευτα κι όμως αληθινά είναι τα όσα συνοδεύουν αυτό το έργο που και μακρά ιστορία έχει και πολλά προβλήματα αντιμετώπισε κατά την κατασκευή του, ως έργο «γέφυρα» από το Β΄ στο Γ΄ΚΠΣ και είναι άξιον απορίας γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να εγκαινιαστεί στις 20 Δεκεμβρίου 2009 χωρίς να έχει γίνει η παραλαβή του.
Εγκαίνια… νεοδημοκρατικά
Μάλιστα στα εγκαίνια δεν παρέστη κανείς εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, υπουργός ή η υφυπουργός, ούτε και η νέα Περιφερειάρχης. Για την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. και τον βουλευτή Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ υπήρχε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και αυτό παρουσιάστηκε ως αιτιολογία από εκείνους που οργάνωσαν νωρίτερα, χωρίς να γνωρίζουν τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, τα εγκαίνια την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, τα οποία εξελίχθηκαν σε μια κομματική φιέστα της Ν.Δ. ενώ πλέον κυβερνά το ΠΑΣΟΚ.
Πέρα από αυτό, το ουσιαστικό είναι ότι κανείς δε μπορεί να δικαιολογήσει τα εγκαίνια ενός έργου, ενώ υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες και δεν έχει γίνει ο λειτουργικός έλεγχος των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
Αρνείται τον έλεγχο ο ανάδοχος…
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο ανάδοχος του έργου δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της επιβλέπουσας αρχής να κάνει τον λειτουργικό έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων, όταν χρειάστηκε αντικατάσταση του συστήματος κλιματισμού προ διμήνου περίπου, κατόπιν προβλήματος που εμφανίστηκε.
Τώρα κανείς δεν γνωρίζει αν λειτουργεί σωστά η πυρασφάλεια, ο εξαερισμός του κτιρίου και όσα άλλα συστήματα έχουν σχέση με τον εξοπλισμό και αυτό επειδή δεν έγινε ο απαραίτητος έλεγχος, όπως ζήτησε επίμονα η επιβλέπουσα αρχή.
Δεν μπορείς να κάνεις εγκαίνια σε ένα έργο χωρίς να έχει γίνει έστω προσωρινή παραλαβή του. Και εδώ πήγε περίπατο ο κανονισμός και κανείς δεν ενδιαφέρεται…
Ποιος θα φέρει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο ατύχημα ή μια δυσλειτουργία σε ένα χώρο που είναι επισκέψιμος; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει τόσο το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αρμόδιο για την λειτουργία των μουσείων, όσο και η Περιφέρεια που έχει την ευθύνη επίβλεψης.
Πρόταση έκπτωσης…
Μπορεί κτιριακά το έργο να μην έχει κάποιο πρόβλημα, όμως στον ευαίσθητο τομέα των ηλεκτρομηχανολογικών επιβάλλονταν ο έλεγχος. Υπάρχουν ατέλειες που δεν διορθώθηκαν και αυτό είναι που προβληματίζει. Άμεσος κίνδυνος δεν υπάρχει, αλλά ο έλεγχος έπρεπε να γίνει για παν ενδεχόμενο αλλά για να είναι εφικτή η προσωρινή παραλαβή του έργου. Γι’ αυτό και ο ανάδοχος όφειλε να ανταποκριθεί.
Η επιβλέπουσα υπηρεσία έχει ζητήσει ήδη να κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος. Ο ανάδοχος ακόμα δεν έχει λάβει σημαντικό τμήμα του ποσού, από το 1,7 εκατ. ευρώ, που ήταν το αντίτιμο για τις εκτελούμενες εργασίες. Με την τακτική αυτή η εταιρία που έχει την ευθύνη επιδιώκει να παρέλθει ο χρόνος της προσωρινής παραλαβής και να θεωρηθεί ότι αυτή έγινε! Η οριστική παραλαβή γίνεται 2-3 χρόνια μετά την ολοκλήρωση του έργου, αλλά δεν μιλά κανείς για αυτή, αφού δεν έγινε ούτε η προσωρινή παραλαβή.
Έργο με περιπέτειες και χωρίς παραλαβή
Περίπου μια δεκαετία μετά την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του και 25 περίπου χρόνια μετά την αποδοχή του αιτήματος από την τότε υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη και με πιστώσεις αρχικά από το Β΄ ΚΠΣ και μετά από το Γ΄ ΚΠΣ, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας άνοιξε τις πύλες του στο κοινό λίγο πριν τις γιορτές, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η ΛΒ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, το εγκαινίασαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009.
Η περιπέτεια του μουσείου, που είχε χαρακτηριστεί ως το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, όλα αυτά τα χρόνια ήταν και μεγάλη. Δεν έλειψε και ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθεί ποτέ καθώς η πρώτη ανάδοχος εταιρία αποχώρησε έγινε στην συνέχεια επαναδημοπράτηση και προέκυψαν και νέα προβλήματα…
Τελικά αφού κινδύνευσε να μείνει γιαπί, ολοκληρώθηκε και αντί να γίνει μια τελετή εγκαινίων αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της προσωρινής παραλαβής, κάποιοι επέλεξαν να το λειτουργήσουν. Ίσως το ΥΠ.ΠΟ. και η Περιφέρεια πρέπει να παρέμβουν για να αποκατασταθεί η τάξη, έστω εκ των υστέρων σε ένα χώρο που φιλοξενεί τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Θεσπρωτίας.
Πηγή: neoiagones.gr