Συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στην «Αττικό Μετρό», παρά το τελεσίγραφο που απηύθυνε η κυβέρνηση το οποίο παραπέμπει εμμέσως στο μέτρο της επίταξης.

Η σύγκρουση αναδίδει άρωμα της περιόδου 1991-92 δηλαδή Κυβερνήσεως Μητσοτάκη τότε που η μετωπική σύγκρουση με τους εργαζομένους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είχε φτάσει στα άκρα.

Τα σωματεία των εργαζομένων στην «Αττικό Μετρό» αποφάσισαν για την Πέμπτη, 24/1, νέα 24ωρη απεργία, συμπληρώνοντας έτσι οκτώ ημέρες κινητοποιήσεων.

Με τις κινητοποιήσεις αυτές όμως να έχουν κριθεί παράνομες από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η Κυβέρνηση, δια στόματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου απέστειλε τελεσίγραφο προς τους εργαζομένους, καλώντας «μέχρι αύριο τους πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου». Στην ίδια ανακοίνωση και στο ίδιο ύφος …υπενθυμίζεται πως «Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται τις εξής «ιδέες» :

-Αυτόφωρη σύλληψη συνδικαλιστών εφόσον οι απεργίες έχουν κριθεί παράνομες από το δικαστήριο.
-Επίταξη.
-Απολύσεις ( θεωρείται ακραίο σενάριο).

Νωρίτερα, στο ενδεχόμενο επίταξης, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ανυποχώρητοι και διεμήνυσαν ότι θα απαντήσουν «με πόλεμο στον πόλεμο της Κυβέρνησης».

«Θα έχουμε μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες, αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης.

Στάσεις εργασίας στα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ.

Οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα από τις 12.00 έως τις 16.00 να μην κυκλοφορεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς.

Αναλυτικότερα:

– Ο Ηλεκτρικός και το Τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12.00 έως τις 16.00.

– Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ τραβούν χειρόφρενο από τις 11.00 ως τις 17.00, που σημαίνει ότι η απόσυρση των οχημάτων θα ξεκινήσει από τις 10.00, ενώ η αποκατάσταση των δρομολογίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 18.00.

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις επόμενες ημέρες:

• την Τρίτη 29 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (η ώρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή).

• την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ανακοίνωση εργαζομένων της «Αττικό Μετρό»

Σε ανακοίνωσή τους, οι απεργοί του Μετρό έδωσαν την απάντησή τους στις κατηγορίες περί «ασέβειας προς το επιβατικό κοινό», λέγοντας ότι ευθύνονται «όλοι αυτοί που μας κυβερνούν, παραμυθιάζουν και παίζουν παιχνίδια στις πλάτες όλου του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ) εκφράζει «απερίφραστα την αμέριστη συμπαράστασή της και στηρίζει την αγωνιστική δράση των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς και τους αγώνες όλων των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις συγκοινωνίας σε όλη τη χώρα».

«Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων – αγωνιστών του ΜΕΤΡΟ – ΤΡΑΜ – ΗΣΑΠ, οι οποίοι με την αντίσταση, τον αγώνα και τη δράση τους, ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης κατά των παράνομων, βάρβαρων, αντιλαϊκών, αντισυνταγματικών και ανάλγητων μέτρων που το καθεστώς έχει επιβάλει και προσπαθεί ταυτόχρονα να διατηρήσει και να επεκτείνει» σημειώνει.

Η ΟΣΜΕ καλεί «τους εργαζόμενους, τους πολίτες όχι μόνο να κατανοήσουν τον αγώνα των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια ή όποια θα αποδώσει πολλαπλά οφέλη σε ολόκληρη την κοινωνία».

Η κυβέρνηση κατήγγειλε απεργίες-μαϊμού

Τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατήγγειλε πως κάποιοι εργαζόμενοι «μετέρχονται διαφόρων μεθόδων όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου» και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων σημειώνοντας πως «Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι σε όρους ούτε απέναντι στα όρια».

Tα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) απάντησαν στις βολές του κ. Χατζηδάκη δηλώνοντας έτοιμα να δείξουν τα εκκαθαριστικά τους για να διαψεύσουν το υπουργείο Μεταφορών.

Καταδίκασε την απόφαση του Πρωτοδικείου το ΚΚΕ

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με ανακοίνωσή του καταδίκασε την απόφαση του Δικαστηρίου και τόνισε ότι «η κίνηση αυτή στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου να κηρύξει παράνομη την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή η κίνηση στρέφεται κατά των δικαιωμάτων και των αγώνων όλων των εργαζομένων και προστίθεται στις δεκάδες άλλες αντίστοιχες αποφάσεις των τελευταίων ετών. Τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογεί η συγκυβέρνηση πρέπει να συναντήσουν τη συνολική απόρριψη και τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων για την ανατροπή τους».

Υπέρ των απεργιών ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχε ταχθεί υπέρ των σωματείων εργαζομένων κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για πολιτική που διαλύει τις δημόσιες μεταφορές.

Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Την ίδια στιγμή που οι μεταφορές σε όλα τα επίπεδα με την ακολουθούμενη πολιτική σταδιακά συρρικνώνονται και διαλύονται, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ασκείται σε δηλώσεις καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα με σκοπό να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε αυτές.

Στηρίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπή διαβίωση σε καιρούς κρίσης, σε συνδυασμό με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο για τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, που θα εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με σεβασμό στο περιβάλλον».

ΠΑΣΟΚ: Οι πολίτες υφίστανται σοβαρή ταλαιπωρία

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου υφίστανται μια σοβαρή ταλαιπωρία από τα προβλήματα που δημιουργούν οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών (και ειδικά στα μέσα σταθερής τροχιάς). Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες πρωτοβουλίες και στάση ευθύνης τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τους εργαζόμενους… Καλούμε όμως και τα σωματεία των εργαζομένων να σκεφτούν τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων τους στο σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας, και να σταθούν υπεύθυνα στην ανάγκη εξυπηρέτησης του κοινωνικού συνόλου».

Η ΔΗΜΑΡ για τις κινητοποιήσεις

Να υπάρξει λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης, ζητά με ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

Όπως σημειώνει το κόμμα, οι εργαζόμενοι στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών καλύπτονται από τη συλλογική αυτονομία και συνάπτουν με το δημόσιο συλλογικές συμβάσεις εργασίας.