Μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid test θα μπορούν να μετακινηθούν στα νησιά όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού και είναι άνω των 17 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού σε μία περίοδο που αναμένεται να εκτοξευθεί η κινητικότητα λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και παράλληλα υπάρχει η απειλή της παραλλαγής «Δέλτα».

Δεν θα γίνονται λοιπόν δεκτά τα self tests για τους ενήλικες, με το σκεπτικό ότι αυτό θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και θα πρέπει να πληρώσουν χρήματα για να κάνουν τον έλεγχο. 

 

Συγκεκριμένα, για μετακινήσεις στα νησιά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τα εξής: 

  • Από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τους ενήλικες οι μετακινήσεις σε νησιά θα γίνονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή rapid test τις τελευταίες 48. 
  • Για έφηβους 12-17 ετών η μετακίνηση σε νησιά θα γίνεται με οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου και του self test. 
  • Για παιδιά έως 12 ετών οι μετακινήσεις σε νησιά είναι ελεύθερες. 

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε πως υπάρχει σύσταση για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για όσους επιστρέφουν από νησιά και είναι άνω των 12 ετών

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και:

  • όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
  • όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.  

Πώς διαμορφώνεται ο Επιδημιολογικός Χάρτης της χώρας

Νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).