Θρίλερ επικρατεί από το πρωί σχετικά με τον αριθμό των αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής και της Ν. Περάμου. Το πρωί είχαν αναφερθεί από τις Αρχές πως αναζητούνται έξι άτομα, όμως το μεσημέρι ευτυχώς εντοπίστηκε ένα από αυτά.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα για την απάντληση υδάτων από κατοικίες, βιοτεχνίες και εργοστάσια κάτω από αντίξοες συνθήκεςΛίγο πριν από τις 13.00 όμως, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως αναζητείται ακόμη ένας άνδρας, 50-55 ετών, ο οποίος είναι κυνηγός. Ο αδελφός αυτού του αγνοουμένου βρέθηκε χθες νεκρός από τα σωστικά συνεργεία.

Ωστόσο, στις 13.10 ανακοινώθηκε πως εντοπίστηκε σώος από τα σωστικά συνεργεία ένας εκ των αγνοουμένων, ο Δήμος Παναγιώτης, ο οποίος διαμένει στο Παλαιοχώρι Μάνδρας. Ως εκ τούτου, αναζητούνται πλέον πέντε άτομα.

Εν τω μεταξύ, τα σωστικά συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα για την απάντληση υδάτων από κατοικίες, βιοτεχνίες και εργοστάσια κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού από τις 08.00 το πρωί άρχισε η σφοδρή βροχόπτωση στη δυτική Αττική.

Η ένταση του φαινομένου υποχώρησε γύρω στις 11.00, αλλά εν τω μεταξύ είχαν σχηματιστεί εκ νέου χείμαρροι στη Μάνδρα Αττικής.

Ο φακός του zougla.gr είναι αυτόπτης μάρτυρας του διαρκούς αγώνα των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν άτομα από τις κατοικίες τους και να απαντλήσουν νερά από τα σπίτια της Μάνδρας.

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες που διηγούνται άνδρες της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής αλλά και οι κάτοικοι της Μάνδρας, που κλήθηκαν να βοηθήσουν συμπολίτες κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου Κωνσταντίνου Γιόβα:

Δραματική αφήγηση με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες κατοίκου της Μάνδρας:

Επιχείρηση απεγκλωβισμού στη Μάνδρα:


Αρχίζει η πολιτική φλυαρία

Ήταν σαφές από την ώρα που ξέσπασε το ακραίο φαινόμενο στη δυτική Αττική πως οι υποδομές δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μια τέτοια πλημμυρική κατάσταση, με έναν πρωτόγνωρο όγκο ύδατος που έπεσε σε λίγη ώρα ανά στρέμμα σε όλη αυτήν την περιοχή.

Οι υπάρχουσες υποδομές και τα υδραυλικά έργα που είχαν κατασκευαστεί προ ολίγων ετών είτε δεν λειτούργησαν, είτε ήταν κακοφτιαγμένα, είτε απλώς δεν είναι αρκετά. Παράλληλα, όπως διαπιστώνει ο κάθε πολίτης παρακολουθώντας τα γεγονότα από βίντεο και φωτογραφίες, ολόκληρος ο οικισμός της Μάνδρας Αττικής είναι επί της ουσίας αυθαίρετος, χτισμένος πάνω και μέσα σε ρέματα και χειμάρρους, με άδεια της Πολεοδομίας και με την ανοχή όλων των τοπικών και κρατικών Αρχών. Η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου απλώς κατέδειξε την ανυπαρξία σχεδιασμού και την ανοχή της κρατικής και τοπικής Αρχής απέναντι στη «μάστιγα» της διαχρονικής αυθαιρεσίας. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 15 νεκροί, 23 τραυματίες, τρεις εκ των οποίων σοβαρά, ενώ αγνοούνται πέντε άνθρωποι. Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό ο κατάλογος των νεκρών να αυξηθεί.

Μέσα σε μία τέτοια πραγματικότητα, κυβερνητικοί παράγοντες, τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί θεσμοί έχουν αρχίσει από το πρωί της Πέμπτης να εκτοξεύουν βέλη ο ένας εναντίον του άλλου, τη στιγμή που η Μάνδρα Αττικής πνίγηκε στην κυριολεξία κάτω από τόνους ευθυνών, οι οποίες είναι διαχρονικές και έχουν ταυτότητα και ονοματεπώνυμο. Είτε αυτοί λέγονται τοπικοί άρχοντες, είτε λέγεται Πολεοδομία, είτε αποκαλούνται κυβερνήσεις, είτε είναι απλώς εργολάβοι δημοσίων έργων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η περιφερειάρχης κα Ρένα Δούρου με ανακοίνωσή της δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, αλλά όχι τις ευθύνες των υπολοίπων, αν και η ίδια το 2014, παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε δηλώσει πως χρειάζονται μόλις έξι μήνες για να κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα. Αυτοδιαψεύδεται μόνη της και κρίνεται για αυτό.

Όμως, οι ευθύνες της κας Δούρου αρχίζουν και τελειώνουν από τη στιγμή που ανέλαβε περιφερειάρχης μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, η θεσμική αυθαιρεσία στη δυτική Αττική μάς πάει πίσω δεκαετίες ολόκληρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υπηρέτησαν πολλοί νομάρχες, υπερ-νομάρχες, υπουργοί Δημοσίων Έργων, υπουργοί Υποδομών και πολλοί πρωθυπουργοί. Από τότε μέχρι σήμερα.

Όπως δείχνουν και οι χάρτες και τα διαγράμματα, τα ρέματα και οι χείμαρροι δεν μπαζώθηκαν ούτε χθες ούτε προχθές. Μπαζώθηκαν με την ανοχή των Αρχών εδώ και τρεις με τέσσερις δεκαετίες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή αυτή, όχι βέβαια με την ακραία μορφή που βιώνει η δυτική Αττική σήμερα. Οι πάντες ήταν προειδοποιημένοι και όλοι γνώριζαν. Άρα, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί πως μόλις σήμερα πληροφορήθηκε το βαρύ φορτίο της θεσμικής αυθαιρεσίας στη δυτική Αττική.

Η εισαγγελία διέταξε ήδη επείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό ευθυνών, αλλά τόσο οι δικαστικοί κύκλοι όσο και ο υπόλοιπος νομικός κόσμος είναι σε θέση να γνωρίζουν πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ατυχημάτων που έχουν τελεστεί είναι ήδη περιγεγραμμένο. Ποιος θα πληρώσει, άραγε, για τις πολεοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και οι οποίες εγκρίθηκαν από όλο το σύστημα; Ποιος θα ελέγξει τα υδραυλικά έργα που κατασκευάστηκαν στην περιοχή αυτή πριν από χρόνια και τα οποία έχουν πληρωθεί στο ακέραιο από τον δημόσιο κορβανά; Ποιος θα πληρώσει την ευθύνη για την ανυπαρξία πολεοδομικού σχεδιασμού σε μια αστική περιοχή, η οποία διογκώθηκε με τρόπο αφύσικο τις τρεις τελευταίες δεκαετίες;

Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr στην περιοχή της Μάνδρας:


Δείτε στο βίντεο τη στιγμή που ξεσπά η βροχή:

Εικόνες από τη Μάνδρα Αττικής εν μέσω έντονης βροχόπτωσης:




Προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στο μεταξύ, μεγάλα προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και σε άλλες περιοχές, νησιωτικές και ηπειρωτικές.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός οδηγού που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο αυτοκίνητό του, στον δρόμο προς το χωριό Κορωνάτο στο Ληξούρι, πραγματοποίησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κεφαλονιάς.

Η καταρρακτώδης βροχή εμπόδιζε τον νεαρό άνδρα να οδηγήσει το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να καλέσει σε βοήθεια την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού.

Επίσης, στην Κεφαλονιά η Πυροσβεστική έχει δεχθεί τρεις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από οικίες.

Στη Ζάκυνθο υπήρξε διακοπή ρεύματος στην περιοχή της Μπόχαλης, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση έπειτα από μία ώρα.

Προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στα Τζουμέρκα, στο Μέτσοβο, στη Ζίτσα και στην Κόνιτσα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις αποκολλούνται βράχοι και πέφτουν στο οδόστρωμα, ενώ σε πολλά σημεία του δικτύου φερτά υλικά από χειμάρρους εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων.

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχήΑπό τη νύχτα, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου και των δήμων εργάζονται για να καθαρίσουν τους δρόμους. Στους οδηγούς, ιδιαίτερα σε όσους κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο, συνιστάται μεγάλη προσοχή.

Επί ποδός βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τους δυνατούς ανέμους.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 230 κλήσεις για άντληση υδάτων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά και τη Γουμένισσα Κιλκίς. Τα ξημερώματα πυροσβέστες απεγκλώβισαν δύο άτομα που είχαν ακινητοποιηθεί με το αυτοκίνητό τους στον οικισμό Πλάκα Λιτόχωρου, τα οποία -ευτυχώς- είναι καλά στην υγεία τους.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει προβλήματα σε δρόμους, λόγω συσσώρευσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Κλειστή παραμένει η Παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στα όρια του Νομού Πέλλας, ενώ το ίδιο ισχύει στον επαρχιακό δρόμο που συνδέει το Πρόχωμα με τα Κουφάλια. Κλειστοί παραμένουν, επίσης, δημοτικοί δρόμοι σε Κιλκίς και Πιερία, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων τη νύχτα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Σε 12 περιπτώσεις στην ανατολική πλευρά της πόλης (Τούμπα, Χαριλάου, Καλαμαριά) πυροσβέστες χρειάστηκαν να επέμβουν για την απομάκρυνση των δέντρων. Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, παρά μόνο ζημιές σε μεμονωμένα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα.

Είκοσι πέντε μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επιχειρούν από το πρωί σε διάφορα σημεία του νομού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι η απομάκρυνση τόνων λάσπης από το επαρχιακό αλλά και το εθνικό δίκτυο, ενώ προσθέτει πως και τα ποτάμια της περιοχής «φουσκώνουν» επικίνδυνα, γεγονός που διατηρεί σε επιφυλακή την Π.Ε. Τρικάλων.

Διαβάστε επίσης: