Οριστικό «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις που έπαιρναν, επί σειρά ετών, μεγαλοσυνδικαλιστές, βάζει το Συμβούλιο Επικρατείας κρίνοντας ότι η κατάργησή τους με υπουργική απόφαση του 2013 ,είναι συνταγματική και νόμιμη.

Με την απόφαση αυτού του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποκαλύπτονται τα προνόμια που απολάμβαναν επί σειρά δεκαετιών κάποια συνδικαλιστικά στελέχη που διετέλεσαν πρόεδροι, γενικοί γραμματείς πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων, καθώς και μέλη της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Με βάση τις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 971/1937 έπαιρνε ο καθένας απ’ αυτούς επικουρική σύνταξη που έφτανε τα 500-600 ευρώ.

Η επικουρική αυτή σύνταξη για την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων άρχισε να καταβάλλεται το 1937 και με απόφαση του υπουργού Εργασίας του 1951. Το 1999 επήλθε συγχώνευση Ταμείων και μετά την εφαρμογή του νόμου 2676/1999 τα συνδικαλιστικά στελέχη ελάμβαναν μόνο την επίμαχη
επικουρική σύνταξη, η οποία κατ’ ανώτατο όριο έφθανε τα 500 – 600 ευρώ. Όμως, την 1η Ιανουαρίου 2013 με απόφαση του υπουργού Εργασίας καταργήθηκε η παροχή της επίμαχης επικουρικής σύνταξης κατ΄εφαρμογή των διατάξεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2013-16.

Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το κόψιμο της επικουρικής αυτής σύνταξης έγινε για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς νομοθετικούς κανόνες.

Στο Α Τμήμα ΣτΕ είχαν προσφύγει 11 συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορες πόλεις της χώρας κάποιοι εκ των οποίων λάμβαναν δύο συντάξεις, μία λόγω της απασχόλησής τους κατά το παρελθόν και μια δεύτερη λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας.

Στην δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι «η διακοπή καταβολής των ως άνω συντάξεων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων μειώνει μεν το ύψος του εισοδήματος των δικαιούχων αυτών από συντάξεις δεν θίγει όμως τον πυρήνα του δικαιώματος στην κοινωνική ασφάλιση, όπως αυτό
κατοχυρώνεται στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος, διότι οι δικαιούχοι αυτών εξακολουθούν να λαμβάνουν συνταξιοδοτικές παροχές λόγω απασχολήσεως».

Ακόμη, αναφέρει το ΣτΕ, ότι η νομοθετική διάταξη που επέβαλε την περικοπή των επικουρικών συνδικαλιστικών συντάξεων απέβλεψε σε σκοπό δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος συνίσταται πρωτίστως στον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και δευτερευόντως στην
εξοικονόμηση πόρων.