Της Άντζελας Πεΐτση
Με κεντρικό σύνθημα “όχι στον προσχηματικό εθνικό διάλογο για την παιδεία” εκπαιδευτικοί, φοιτητές και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πραγματοποίησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Οι σημερινές κινητοποιήσεις οργανώθηκαν με αφορμή την προγραμματισμένη παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου, στην πόλη, που όμως ματαιώθηκε.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στη Θεσσαλονίκη είναι το δεύτερο κατά σειρά περιστατικό ματαίωσης της έναρξης εθνικού διαλόγου για την παιδεία, με πρώτο πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα. Ταυτόχρονα να υπενθυμίσουμε πως μόλις πριν από λίγες μέρες δεν πραγματοποιήθηκαν ούτε εγκαίνια της «Agrotica 2016» από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, και, σήμερα δεν εμφανίστηκε ο κ. Λιάκος.
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, καταγγέλλουν το διάλογο ως «προσχηματικό» καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη ξεκαθαρίσει προς τον εκπαιδευτικό κόσμο, πως «οι όποιες αλλαγές θα κινηθούν μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν καθοριστεί και που έχουν επιβληθεί από την ίδια την οικονομική κρίση».
Επίσης, κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει δεσμευτεί από την υπογραφή της από το 3ο Μνημόνιο ότι «σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν έως και τον Απρίλιο 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011». Σύμφωνα λοιπόν και με τα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές «στόχος αυτού του διαλόγου είναι να υπάρξει από την πλευρά των εργαζομένων αποδοχή και συναίνεση στην υλοποίηση όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων».
Για τις σημερινές κινητοποιήσεις, μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr το μέλος του Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ καθηγητών Μ.Ε. Γιάννης Βατάκης: «Πρόκειται για την παρωδία διαλόγου που διατυμπανίζει η κυβέρνηση πως πραγματοποιεί ενώ την ίδια ώρα προωθεί όλες τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Το ίδιο κάνει και στην Παιδεία, την Υγεία, το Ασφαλιστικό και στη Δημόσια Διοίκηση.
Παντού εφαρμόζει το 3ο Μνημόνιο. Ενώ προχωράνε οι αντιδραστικές αλλαγές έχει και το “τυράκι στη φάκα” αυτό του κοινωνικού διαλόγου».
Και κατέληξε: «Ο κ. Λιάκος δεν εμφανίστηκε. Νομίζω πως από εδώ και πέρα έτσι θα είναι η κυβέρνηση θα κρύβεται από τη λαϊκή κατακραυγή. Διότι ενώ έχουν βάλλει στον πάγκο του χασάπη τα δικαιώματά μας, μας καλούν γύρω από τον πάγκο για να συζητήσουμε “το” πόσα λιγότερα κομμάτια θα μας κόψουν».
Από τη μεριά των φοιτητών που μετείχαν στις σημερινές κινητοποιήσεις μίλησε αποκλειστικά στο zougla.gr, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Αγώνα Μετώπου Σπουδαστών, Γιάννης Βασιλειάδης: «Με την παρουσία μας, καταγγέλλουμε τον “προσχηματικό” όπως “τον” χαρακτηρίζουμε “Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία”, με την παρουσία και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής. Είναι ένας διάλογος ο οποίος προσπαθεί να συνταυτίσει συμφέροντα.
Τα συμφέροντα των φοιτητών με τις Εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τη Συνθήκη της Μπολόνια με τις γνωστές συνέπειες για την παιδεία τα τελευταία χρόνια, για την οποία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βάλλει “φαρδιά πλατιά” την υπογραφή της.
Αν θέλανε να επιστραφούν τα αποθεματικά για να πληρωθούν οι δανειστές, αν θέλανε να χρηματοδοτήσουν την ανώτατη εκπαίδευση στο ύψος των αναγκών, αν θέλανε ο κάθε φοιτητής να έχει δωρεάν σίτιση, στέγαση, βιβλία, σημειώσεις και τεχνολογικό εξοπλισμός, δε χρειαζόταν κανένας διάλογος».
Τέλος, οι κινητοποιήσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία διαμαρτυρίας από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, την οδό Αγγελάκη και κατάληξη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ.