Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με τη συμμετοχή άνω των 5.000 αστυνομικών για την επέτειο του Πολυτεχνείου πήραν οι αρχές, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια αλλά και συγκεντρώσεις ατόμων. Με απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της πανδημίας, απαγορεύτηκαν όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερα από τέσσερα άτομα. Η απαγόρευση αυτή ξεκίνησε από την Κυριακή 15 Νοεμβρίου και θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 21:00 της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020.
Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει ακόμα τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού, τους γνωστούς «Αίαντες», ελικόπτερα και drones, που θα δίνουν συνεχώς εικόνα για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυξημένη αστυνομική παρουσία θα υπάρχει ειδικά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε πρεσβείες, σε δημόσια κτήρια, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Σημειώνεται ακόμα ότι αύριο θα παρευρίσκονται στο Πολυτεχνείο και ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Live εικόνα από το Πολυτεχνείο
Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία θα ζητεί από το πλήθος να διαλυθεί και στη συνέχεια, εάν τα άτομα αυτά δεν υπακούσουν, τότε θα τους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο
Τα μέτρα που λαμβάνει η Αστυνομία στο πλαίσιο αποτροπής συναθροίσεων για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού:
• Στα σημεία όπου πρόεδροι/αρχηγοί κομμάτων θα ηγούνται εκδηλώσεων, θα παρίσταται ως επικεφαλής ανώτατος αξιωματικός της Αστυνομίας.
• Δεν θα επιτραπεί εκδήλωση με συμμετοχή περισσότερων των 4 ατόμων ως συνοδεία του προέδρου.
• Δεν θα επιτραπεί πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.
• Άλλες συναθροίσεις, κατά παράβαση του νόμου, δεν θα επιτραπούν.
• Το σχέδιο της αστυνομίας είναι η πρόληψη και αποτροπή των συναθροίσεων, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
• Δεν είναι στις προθέσεις της αστυνομίας η βίαιη διάλυση των συναθροίσεων αλλά η αποτροπή τους. Εάν παρ’ ελπίδα πραγματοποιηθούν, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την οικειοθελή αποχώρηση των συναθροισθέντων.
• Οι ίδιες αρχές σχεδιασμού και επιχειρησιακής τακτικής θα εφαρμοστούν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
• Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία της πόλης.
• Δεν θα υπάρξει σχεδιασμένη διακοπή της κυκλοφορίας στην Αθήνα, παρά μόνο σε τμήμα της Πατησίων μεταξύ 08:00 και 11:00, για τη διευκόλυνση και ασφάλεια της μετάβασης της ΠτΔ και των πολιτικών αρχηγών που θα καταθέσουν στεφάνια στον χώρο του ΕΜΠ.
• Ενδέχεται να κλείσουν, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ορισμένοι σταθμοί του Μετρό. Θα υπάρξει έγκαιρη ανακοίνωση από τους σταθμούς του Μετρό.
• Εάν υπάρξει ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας, θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατόν από την τροχαία και τα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την αστυνομία, εφαρμόζοντας τον νόμο εκτελεί την αποστολή της και συμμορφώνεται στο δημοκρατικό της καθήκον.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου 47 χρόνια μετά
Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, το πρώτο σε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην πτώση της.
Το ημερολόγιο έγραφε 14 Νοεμβρίου του 1973 όταν φοιτητές του ιδρύματος αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους διεκδικώντας περισσότερες ελευθερίες. Οι εξεγερμένοι φοιτητές οχυρώθηκαν στο εμβληματικό κτήριο της οδού Πατησίων και έστησαν έναν ραδιοφωνικό σταθμό προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά τους πέρα από τα κάγκελα της πύλης. Έχοντας την τεχνογνωσία από τις σπουδές τους, οι φοιτητές δεν χρειάστηκαν παρά μόνο μερικές ώρες για να κατασκευάσουν τον πομπό του σταθμού στα εργαστήρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο!» ήταν τα πρώτα λόγια που ακούστηκαν από τον σταθμό από τις φωνές της Μαρίας Δαμανάκη, του Δημήτρη Παπαχρήστου και του Μίλτου Χαραλαμπίδη. «Λαέ της Ελλάδας, το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού μας αγώνα ενάντια στη δικτατορία και για τη δημοκρατία». Ακολούθησαν δύο ημέρες αγώνα αλλά και αγωνίας, καθώς χουντικοί νεολαίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο για να περιοριστούν όμως από ομάδες περιφρούρησης.
Ο αγώνας των φοιτητών άγγιξε τις καρδιές της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών που συντόνιζαν τους ραδιοφωνικούς τους δέκτες στη συχνότητα της εκπομπής του φοιτητικού σταθμού. Τα γεγονότα δεν είχαν αφήσει ασυγκίνητες ούτε τις μικρότερες ηλικίες. Και ήταν τόσο έντονα που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη τους: «Θυμάμαι τον ραδιοφωνικό σταθμό, τις συζητήσεις στο σπίτι για τα τανκς στους δρόμους, τη μητέρα μου να λέει πως πρέπει να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά» λέει σήμερα πανεπιστημιακός που τότε ήταν μόλις επτά ετών.
Φαίνεται πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου, κι ενώ το καθεστώς υποτίθεται πως διαπραγματευόταν την ασφαλή αποχώρηση των φοιτητών από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αποφασίστηκε η επέμβαση του στρατού με ένα από τα τρία τανκς που είχαν παραταχθεί έξω από την πύλη να εφορμά και να γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Οι φοιτητές καλούσαν τους στρατιώτες από τον σταθμό τους να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους. Ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο, ενώ το ίδιο έκαναν και οι φοιτητές που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό προαύλιο.
Μια ομάδα ενόπλων των ειδικών δυνάμεων θα αναλάμβανε στη συνέχεια να απομακρύνει τους φοιτητές από το Πολυτεχνείο από την πύλη της οδού Στουρνάρη. Κατά την έξοδό τους οι φοιτητές ήρθαν αντιμέτωποι με τη βία της αστυνομίας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ από γειτονικές ταράτσες και πράκτορες της ΚΥΠ καταδίωκαν τους εξεγερθέντες. Λίγο αργότερα θα συλλαμβάνονταν και οι εκφωνητές που έως τότε είχαν παραμείνει στο πόστο τους. Τα πυρά θα συνεχίζονταν για ώρες. Η ηρωική εξέγερση των φοιτητών βάφτηκε στο αίμα.