Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το… φυσάει και δεν κρυώνει επιφανής Έλληνας επιχειρηματίας στη Ρουμανία, στου οποίου τις αποθήκες εντοπίστηκαν ποσότητες κρέατος από άλογο, το οποίο είχε παραληφθεί ως μοσχαρίσιο.

Μετά τη δειγματοληψία από τις αρμόδιες ρουμανικές Αρχές, η επιχείρηση κρέατος έγινε φύλλο και φτερό, αλλά δεν βρέθηκαν άλλες παρτίδες αλογίσιου κρέατος «βαφτισμένου» ως μοσχαρίσιο.

Ωστόσο, η εμπλοκή του στο διατροφικό σκάνδαλο θεωρήθηκε σίγουρη και οι Αρχές της χώρας κυριολεκτικά εγκαταστάθηκαν στην εταιρεία του για τουλάχιστον δυο-τρεις μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιχειρηματίας, Γιώργος Λαδόπουλος, αμέσως συνεργάστηκε με τις υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες τον αντιμετώπισαν με αυστηρότητα, και έδωσε όλα τα στοιχεία που οδηγούν σε συγκεκριμένες αποθήκες κρέατος στη Ρουμανία, ενώ έκανε λόγο για πολιτική διαπλοκής και πιέσεις από υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μέσω οικείων τους προσώπων που κατέχουν θέσεις σε επιτροπές και ελεγκτικούς μηχανισμούς εμπλέκονται με επιχειρήσεις που, αποδεδειγμένα πλέον, διέθεσαν αλογίσιο κρέας με παραποιημένα παραστατικά.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης και στη γερμανική τηλεόραση, ισχυριζόμενος ότι εξαπατήθηκε από συγκεκριμένη αποθήκη κρέατος, δηλαδή την ANTISALDE.

Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης αποθήκης, υποκύπτοντας σε πιέσεις πολιτικών που σχετίζονται με δύο σφαγεία στη Βόρεια Ρουμανία, στο Botosani και το Sidiou, δήλωσαν ότι οι ίδιοι αλλοίωσαν τις σφραγίδες πιστοποίησης του αλογίσιου κρέατος, το οποίο «βαφτίστηκε» μοσχαρίσιο και μοιράστηκε μέσω του ελεύθερου ευρωπαϊκού εμπορικού δικτύου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα, όπου εντοπίστηκαν πρόσφατα από τις αρμόδιες ελεγκτικές και υγειονομικές Αρχές του λιμανιού του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προσπάθεια απενεχοποίησης των δύο σφαγείων στη Βόρεια Ρουμανία δεν έπεισε τις Αρχές, οι οποίες κατέσχεσαν και ελέγχουν ένα βουνό παραστατικά, τιμολόγια, επιταγές και πληρωμές καθώς και σφραγισμένα δελτία αποστολής, από και προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις…

Στη Ρουμανία, πάντως, συνεχίζεται εντατικά η έρευνα σε όλα τα σφαγεία της χώρας, αν και είναι δύσκολο να βρεθεί άκρη, καθώς είναι διαδεδομένη και νόμιμη η σφαγή των αλόγων και η διάθεση του κρέατός τους στην κατανάλωση… Υπολογίζεται, δε, ότι δεκάδες εκατοντάδες άλογα, ζωντανά ακόμη και από την Ελλάδα, εξάγονται για σφαγή μέσω Ιταλίας κυρίως στη Ρουμανία.

Και η Κύπρος στο παιχνίδι

Καθώς το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας εξαπλώνεται στην Ευρώπη, καθημερινά ξεπροβάλλουν και νέα ονόματα χωρών που έχουν κάποια ανάμειξη σ’ αυτό. Οι ευρωπαϊκές εφημερίδες έριξαν το φταίξιμο αρχικά στη Ρουμανία, αλλά σταδιακά διαφάνηκε η συμμετοχή της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και τέλος της Σουηδίας (βλέπε κεφτεδάκια ΙΚΕΑ).

Κι όμως όλα ξεκίνησαν από την Ιρλανδία, όπου τα χάμπουργκερ άρχισαν να κάνουν «γκάλοπινγκ».

Το νησί αυτό διατρέφει παραδοσιακά τα περισσότερα άλογα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Οι «Financial Times» έγραψαν πως το 2007 στην Ιρλανδία εκτρέφονταν 12.633 άλογα για την παραγωγή κρέατος, αλλά ταυτόχρονα και περίπου 110.000 καθαρόαιμα για «sport». Ήταν όμως η χρονιά που η χώρα εκείνη γνώρισε την αρχή της χρεοκοπίας.

Σταδιακά, ο αριθμός των αλόγων που εστάλησαν στα σφαγεία αυξήθηκε δραματικά. Το 2008 ήταν 2.000, για να ξεπεράσει τις 25.000 το 2012.

Όταν οι Ιρλανδοί ανακάλυψαν πρώτοι το αλογίσιο κρέας (πέραν των ειδικευμένων εστιατορίων) στη διατροφική αλυσίδα, δήλωσαν αμέσως αθώοι και κατήγγειλαν τους Πολωνούς. Αποδείχθηκε, όμως, πως ένα μικρό σφαγείο στο Tipperary βάφτιζε το αλογίσιο κρέας μοσχαρίσιο και το διοχέτευε στην Τσεχία.

Οι Βρετανοί κατηγόρησαν τους Ρουμάνους και η εφημερίδα του Μέρντοκ «The Sun» έπαιξε το αγαπημένο εθνικιστικό της παιχνίδι, αναφέροντας: «… Ένα βρόμικο σφαγείο της Ρουμανίας, κατασκευασμένο με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υπεύθυνο…».

Οι Ρουμάνοι είναι αλήθεια πως χρησιμοποίησαν χρήματα της Ε.Ε. για να κατασκευάσουν το σφαγείο, αλλά υποστηρίζουν ότι έγραφαν ξεκάθαρα πως πρόκειται για αλογίσιο κρέας. Παράλληλα, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Victor Ponta παραπονέθηκε ότι η χώρα του παίζει πάντα τον ρόλο (ενός άλλου ζώου) του αποδιοπομπαίου τράγου.

Ύστερα, στο κόλπο μπήκαν οι Σουηδοί, οι οποίοι κατηγόρησαν για ανάμειξη στο σκάνδαλο αλογίσιου κρέατος στη διατροφική αλυσίδα τη γαλλική «Spanghero». Η εταιρεία, όμως, (χρησιμοποιώντας δάκρυα ενός άλλου ζώου -κροκοδείλου) αρνήθηκε τις κατηγορίες. «Στην πρώτη μου σκέψη έρχονται οι εργαζόμενοι» είπε ο ιδιοκτήτης της, Laurent Spanghero, σε συνέντευξη Τύπου. «Κατόπιν η δεύτερη σκέψη είναι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, που φέρουν το όνομά μας. Τους διδάξαμε την πίστη και την τιμή που σήμερα δοκιμάζονται» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Καταναλωτικών Υποθέσεων της Γαλλίας Benoit Hamon, το κρέας που έκανε εισαγωγή η «Spanghero» από τη Ρουμανία ήταν κατά πολύ φθηνότερο: ένα κιλό αλογίσιο τιμάται 0,66 σεντς, ενώ το μοσχαρίσιο $3,95 . Έτσι η γαλλική εταιρεία είχε καρπωθεί $733.800 «βαφτίζοντας» το αλογίσιο κρέας μοσχαρίσιο.

Ύστερα η Ολλανδία κατηγόρησε την εταιρεία «Draap» που εδρεύει στην Κύπρο ότι πουλούσε αλογίσιο κρέας στη «Spanghero».

Το 2012 η «Draap» καταδικάστηκε επειδή πούλησε νοτιοαμερικανικό αλογίσιο κρέας ως μοσχαρίσιο από τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Το μπέρδεμα μεγαλώνει, καθώς η «Draap» έχει μεν έδρα στην Κύπρο, αλλά ανήκει στην εταιρεία των βρετανικών Virgin Islands «Ilex Ventures» που ασχολείται με το εμπόριο όπλων. Σύμφωνα με εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, ο καταδικασμένος έμπορος όπλων Viktor Bout είναι ιδιοκτήτης της «Ilex Ventures». Όπως έγραψε, μάλιστα, ο Jamie Doward στον «The Observer», η Trident Trust, που ιδρύει εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους, βοήθησε να στηθεί η «Ilex».

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Την άμεση διενέργεια εστιασμένων ελέγχων σε βόειο κρέας -αλλά και σε τρόφιμα που έχουν σημανθεί ως περιέχοντα βόειο κρέας- τη δειγματοληψία και την αποστολή δειγμάτων για ταυτοποίηση DNA ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Οι έλεγχοι, οι οποίοι γίνονται με αφορμή την υπόθεση διατροφικής απάτης, δηλαδή την παρασκευή τροφίμων με χρήση κρέατος αλόγου χωρίς την κατάλληλη σήμανση, θα διαρκέσουν έναν μήνα και στη συνέχεια θα εξεταστεί η προοπτική παράτασής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να χρηματοδοτήσει τις αναλύσεις αυτές σε ποσοστό 75%. Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση έχει ζητήσει ήδη από τις 13 Φεβρουαρίου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να διενεργούν ελέγχους ιχνηλασιμότητας στην περίπτωση κατά την οποία εντοπίσουν αποθηκευμένο κρέας αλόγου και στοιχεία που αφορούν σε διακίνηση προγενέστερα αποθηκευμένων παρτίδων αλογίσιου κρέατος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης