Ήταν στα μέσα Ιανουαρίου όταν οι αγρότες πήραν τη μεγάλη απόφαση να ξεκινήσουν τη διαμαρτυρία και τον αγώνα τους ενάντια στο προωθούμενο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το φορολογικό και το ασφαλιστικό.
Το Μαξίμου, απ’ ότι φάνηκε, νοιάστηκε περισσότερο για την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης παρά για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμουΎστερα από σχεδόν ένα μήνα εντατικών κινητοποιήσεων, με τον αποκλεισμό εθνικών οδικών δικτύων να γίνεται καθημερινό φαινόμενο και τις αντοχές της κοινωνίας να εξαντλούνται, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δεχτεί ο ίδιος τους αγρότες σε μία προσπάθεια να τους μεταπείσει.
Ο κ Τσίπρας συνάντησε αρχικά τις πιο «ήπιες» αντιπροσωπείες αγροτών ενώ εν συνεχεία ήρθε αντιμέτωπος και με το… σκληροπυρηνικό μπλόκο του κ. Βαγγέλη Μπούτα.
Οι απαιτήσεις πολλές, τα αιτήματα ακόμα περισσότερα. Και από τη μεριά της κυβέρνησης, οι απαντήσεις σε αυτά περιελάμβαναν γενικότητες και επαναλήψεις των γνωστών προτάσεων.
Το Μαξίμου, απ’ ότι φάνηκε, νοιάστηκε περισσότερο για την επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης παρά για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
Μπροστά στα ατελείωτα αιτήματα των αγροτών (σ.σ.: που μεταξύ άλλων ζητούν να μειωθεί το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, να μην υπάρξει καμία προκαταβολή φόρου, να καταργηθούν οι φόροι ακινήτων κ.α.) η κυβέρνηση έκανε ελάχιστες υποχωρήσεις.
Ειδικότερα, πρότεινε την πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021, την κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος έως το 2021 και τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τελική σύνταξη θα είναι ανώτερη από την εθνική.
Επίσης προτάθηκε η θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής καθώς και η φορολογική ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών (όπως λ.χ μέσω θέσπισης αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς).
Μάλιστα σε μία από αυτές τις συναντήσεις ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να βρούμε λύσεις για να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που παράγουν, τους ανθρώπους του μόχθου, αλλά να κάνουμε και έναν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων τους και σε κάποια μικρή μειοψηφία που τα τελευταία χρόνια έχει ευνοηθεί».
Οι εξελίξεις φαίνεται να διέψευσαν τον πρωθυπουργό καθώς έξι μήνες μετά τον διάλογο, οι αγρότες δηλώνουν ότι νιώθουν προδομένοι και ότι η κυβέρνηση -και προσωπικά ο κ. Τσίπρας- τους ξεγέλασε.
Έτσι, όπου εμφανίζεται κυβερνητικό στέλεχος, οι αγρότες κάνουν αισθητή τη παρουσία τους με έντονες αποδοκιμασίες. Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη στη Λάρισα, με αφορμή τη παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου σε προγραμματισμένη εκδήλωση-διάλογο με τους αγρότες. Ομάδα διαμαρτυρόμενων γεωργών κατάφερε να εισέλθει στην αίθουσα όπου πραγματοποιείτο η εκδήλωση και αποδοκίμασε έντονα τον υπουργό.
Δείτε εικόνες από το επεισόδιο:
Με αφορμή τη μεγάλη ένταση που επικράτησε την Τρίτη, τo zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζο Μαρούδα.
Ερωτώμενος για τις αποδοκιμασίες κατά του υπουργού από τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Μαρούδας ανέφερε ότι: «Καταρχάς ο υπουργός ήρθε μόνο για “φιέστα”, για να εξωραΐσει το κυβερνητικό έργο που οδηγεί σε αφανισμό, ξεκλήρισμα και απόγνωση τους αγρότες».
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις σε οφειλές αποζημιώσεις και ενισχύσεις, ενώ τόνισε ότι δεν τηρήθηκε καμία από τις δεσμεύσεις που είχε δώσει προ μηνών ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας, μίλησε για συνέχιση του αγώνα στην περίπτωση που δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.
Ακούστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κύριου Μαρούδα:
Διαβάστε επίσης: