Ανήλικα αγόρια «δασκαλεμένα» να μη λένε πολλά, συνόδευαν τον κατηγορούμενο Δημ. Λιγνάδη στο θέατρο και τον περίμεναν στο σκοτάδι. Ένα σκηνικό που επαναλαμβανόταν την ώρα που οι φήμες για ερωτικές σχέσεις του καλλιτέχνη με ανηλίκους οργίαζαν.
Αυτό το «νοσηρό» παρασκήνιο περιέγραψε στενός συνεργάτης του Δημ. Λιγνάδη επί σειρά ετών ο οποίος έγραφε μουσική για τα έργα που ο κατηγορούμενος σκηνοθετούσε. Μέχρι το 2006, όπως κατέθεσε ο ηθοποιός-μουσικός οπότε και αποφάσισε να ξεκόψει από τον κατηγορούμενο όταν αντιλήφθηκε ότι είχε σχέση με ανήλικο. «Την Άνοιξη του 2006 βρέθηκε με ένα παιδί ανήλικο, ήξερα ότι είχε σχέση με τον κατηγορούμενο και απομακρύνθηκα. Είχα δει αυτό το παιδί σε πρόβες. Ποτέ δεν είχε παραδεχθεί ο κατηγορούμενος ανοιχτά ότι είχε σχέση μαζί του, αλλά καταλάβαινες ότι είναι μαζί. Είχα δει και άλλα παιδιά μαζί του το 2006. Ο συγκεκριμένος κατάλαβα ότι δεν ήταν φοιτητής της Φιλοσοφικής, όπως έλεγε. Τον είχε δει από το 2003 με 2004. Τότε ήταν 15 – 16 ετών. Μεγαλόδειχνε δεν μπορούσα τότε να καταλάβω ότι ήταν ανήλικος».
Ο μάρτυρας ο οποίος εξήγησε πως σταμάτησε τη συνεργασία του με τον κατηγορούμενο όταν «ήλθε η ώρα που ξεχείλισε το ποτήρι», μίλησε για όσα έβλεπε, τα χρόνια που είχε μαζί του φιλική σχέση. «Ακούγονταν -και πολύ έντονα -για ερωτικές σχέσεις με ανήλικα. Υπήρχε κοινός παρανομαστής σε όλο αυτό. Τα παιδιά αυτά ήταν ανήλικα δεν μαθαίναμε ποτέ το όνομά τους, ήταν δασκαλεμένα να είναι αμίλητα…. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν, κάποιους από τους γνωρίζω»
Απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην επίθεση με μαχαίρι σε βάρος του Δ. Λιγνάδη και τη νοσηλεία του στο «Σωτηρία» η οποία, όπως είπε, «συζητιόταν ότι ήταν από κάποιον αγανακτισμένο πατέρα…». Ακόμη, ανέφερε πως είχε ακούσει ότι από το 1984 είχε καταγγελθεί ο κατηγορούμενος για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου αλλά εκείνος δεν τότε δεν πίστεψε αυτές τις φήμες.
Εντούτοις, ο Δημ. Λιγνάδης δε μιλούσε ποτέ για τη σεξουαλική ταυτότητά του. «Υπήρχαν φήμες. Το 2002 είχα ακούσει για το μαχαίρωμα. Πρώτη φορά άκουσα από τις δηλώσεις του εδώ ότι είναι αμφιφυλόφιλος, δεν θα παραδέχονταν ποτέ τίποτα, δεν μιλούσε ποτέ. Είχε μεγάλο θέμα να παραδεχθεί την ταυτότητά του. Από τη μια ήταν σαν να προκαλούσε και από την άλλη σαν να επιθυμούσε σοβαροφάνεια».
Δύο μάλιστα φορές, ο μάρτυρας κατέθεσε πως είχε δει τον κατηγορούμενο χτυπημένο στις πρόβες.
Μάρτυρας: Δυο φορές, μια το 1996 και μια το 1997.
Εισαγγελέας: Δεν τον ρωτήσατε ποιός τον χτύπησε;
Μάρτυρας: Όχι, όχι κανένας δε ρωτούσε ούτε για το μαχαίρωμα, δεν μας είπε κάτι. Το μόνο που μου είπε ήταν να γράψω ένα τραγούδι για το μαχαιρωμένο βασιλιά.
Ελ. Κούρκουλα: Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν
Διαμετρικά αντίθετη άποψη για το Δημ. Λιγνάδη εξέφρασε η πολιτικός και ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα, «αδελφική φίλη» με τον κατηγορούμενο, όπως είπε, η οποία έπεσε από τα σύννεφα όταν ξεκίνησαν οι καταγγελίες σε βάρος του. Η κ. Κούρκουλα επιβεβαίωσε το άλλοθι του κατηγορουμένου πως τον Αύγουστο του 2015 οπότε, διαπράχθηκε ο ένας εκ των βιασμών που του καταλογίζονται, ήταν μαζί με το Δημ. Λιγνάδη, στο εξοχικό της, στην Ιθάκη.
Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο κατηγορούμενος είναι ένας «γλυκός και τρυφερός άνθρωπος» που δεν είχε ποτέ σχέση με ανήλικα παιδιά. «Ήταν ευγενής παραπάνω από το κανονικά, πάντα ήταν περιποιητικός. Ερχόταν στο εξοχικό μας με τις σχέσεις του και έβλεπα ότι ήταν κανονικές. Δεν υπήρχε καν η υποψία του άντρα που κάνει ότι θέλει».
Πρόεδρος: Στις εξόδους σας βλέπατε να περιστοιχίζεται από νεαρά άτομα;
Μάρτυρας: Παιδιά ουδέποτε. Με νεαρούς ανθρώπους γυναίκες και άνδρες, βεβαίως.
Σύμφωνα με την Ελένη Κούρκουλα, η εμπλοκή του Δημ. Λιγνάδη είχε προαναγγελθεί εμμέσως πλην σαφώς, πριν καν συλληφθεί, για λόγους πολιτικούς.
Μάρτυρας: Εκείνες τις ημέρες ξέσπασε ένα κύμα ότι κάτι θα γίνει με τον Λιγνάδη…. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι που μετά από τόσα χρόνια βιαζόντουσαν να καταγγείλουν το βιασμό τους μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αυτό είναι κάτι που δείχνει «να βγάλουμε το Λιγνάδη από τη μέση τώρα». Κάποιοι τον ζήλευαν και πάντα είχε μια προσωπικότητα που προκαλούσε φθόνο. Θυμάμαι συνήγορο πολιτικής αγωγής, που έλεγε στη τηλεόραση όποιος είναι να καταγγείλει τον κ. Λιγνάδη να το κάνει τώρα. Θυμάμαι ότι υπήρχε ένας σαν τελάλης και έλεγε «τώρα για τον Λιγνάδη». Τι πιστεύω; Επειδή ήταν διευθυντής του Εθνικού ήθελαν να τον πλήξουν.
Εισαγγελέας: Γιατί;
Μάρτυρας: Για να πλήξεις την υπουργό, τον ίδιο, ακόμη και τον πρωθυπουργό. Η υπουργός τον επέλεξε. Όταν επελέγη ο Λιγνάδης για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, επελέγη καταχειροκροτούμενος. Όταν έσκασε το #metoo είπαν: να η χρυσή ευκαιρία για να φάμε το Λιγνάδη. Δεν είδα κάποιο άνθρωπο σοβαρό να καταγγείλει μέσα από το θέατρο, να τον καταγγέλλει και να πει ότι «με βίασε μέσα στο καμαρίνι». Αντίθετα, είδα κάποιες περίεργες προσωπικότητες. Άρχισαν κάποιοι να σκέφτονται που δεν ήταν από την πλευρά της κυβέρνησης να μια ευκαιρία να πλήξουμε «τον ζωηρό Λιγνάδη», να τον τελειώσουμε. Και παρασυρόμενα πολλά ΜΜΕ το καταφέρανε. Άκουγα για το ανθρωπόμορφο τέρας εκείνες τις ημέρες. …
Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος του Δημ. Λιγνάδη, Αλ. Κούγιας, κατέθεσε μήνυση για ψευδή κατάθεση, σε βάρος του μάρτυρα Ν.Σ, ο οποίος επανέλαβε, στο δικαστήριο, ότι στα 19 του χρόνια, υπήρξε θύμα βιασμού από τον κατηγορούμενο με τη χρήση μεταλλικής ράβδου, το 2005. Ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε την αξιοπιστία του μάρτυρα γιατί καθυστέρησε να προχωρήσει στην καταγγελία, χωρίς να μπορεί να γίνει ιατροδικαστική εξέταση για να διαπιστωθεί εάν πράγματι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και πρόσθεσε: «Ο μάρτυρας παρέμενε αδρανής για 15 χρόνια και τώρα ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται να προστατέψει άλλα θύματα».
Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 Ιουνίου.