Ρεπορτάζ: Ελένη- Βασιλική Μπαμπαλιούτα
Την Δευτέρα στις 11 του μηνός πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εθνική εορτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Το Ιράν συμπλήρωσε τα 40 χρόνων από την επικράτηση της Ισλαμικής Επανάστασης του εναντίον στο καθεστώτος του Σάχη Παχλαβί. Πλήθος καλεσμένων έδωσε το παρόν από το διπλωματικό σώμα, τη στρατιωτική ελληνική ηγεσία και τους ξένους στρατιωτικούς ακολούθους. Παραβρέθηκαν επίσης προσωπικότητες από την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης καθώς και μέλη της Ιρανικής κοινότητας.
Με την ευκαιρία της επετείου ο πρέσβης του Ιράν κ. Majid Motallebi Shabestari μιλώντας στο zougla.gr, έστειλε ένα μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης σε όλους τους Ιρανούς και τους Έλληνες λέγοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και η Ελληνική Δημοκρατία είχαν πάντα καλές σχέσεις στην διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών καθώς την δεκαετία του ΄90 οι σχέσεις μπήκαν σε μια νέα φάση με την ανάπτυξη των οικονομικών συνεργασιών, την σύγκληση των διυπουργικών επιτροπών, την αναβάθμιση των πολιτικών σχέσεων με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις επισκέψεις των Προέδρων των δυο χωρών και συνέχισε λέγοντας:
«Συνολικά τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλές ανταλλαγές επισκέψεων στου τομείς της πολιτικής, οικονομίας, πολιτισμού και επιστήμης. Έχουν υπογραφεί πάνω από 35 συμφωνίες. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν τον Φεβρουάριο του 2016 αποτέλεσε ορόσημο στις διμερείς μας σχέσεις. Στους τομείς της οικονομίας και του πολιτισμού έχουν συνεχιστεί οι σχέσεις μας σε διάφορα επίπεδα καθώς είχαμε δεκάδες ανταλλαγές επισκέψεων και υπογραφές συμφωνιών αλλά και την συμμετοχή μας σε συναντήσεις όπως ο Διάλογος Ισλάμ – Ορθοδοξίας και η Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών».
Στην ερώτηση για το πώς εκτιμά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Συρία , έτσι όπως εξελίσσετε στην παρούσα χρονική περίοδο ο κ. Majid Motallebi Shabestari απάντησε ότι για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν η επίτευξη των καλύτερων δυνατών περιφερειακών σχέσεων και ανάπτυξης συνεργασιών με τα γειτονικά κράτη αποτελεί προτεραιότητα:« Εμείς θεωρούμε ότι στον τομέα της ασφάλειας η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι η καλύτερη, η πιο οικονομική και η πιο βιώσιμη επιλογή για την ευημερία και την ειρήνη των λαών της περιοχής.
H Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ότι η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής αφορά και την δική της ασφάλεια. Σχετικά με τις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, η σχεδιασμένη προσπάθεια του Σιωνιστικού καθεστώτος για την ανακήρυξη της Αλ Κοντς ως πρωτεύουσας αυτού του καθεστώτος, είναι κατά των διεθνών ψηφισμάτων και αποτελεί προκλητική ενέργεια που επιδιώκει την όξυνση της έντασης και της ανασφάλειας. Η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να προβεί σε πιο σοβαρές ενέργειες και με εφαρμογή κατάλληλων μέτρων να αναγκάσει το Σιωνιστικό καθεστώς να δώσει τέρμα στην κατοχή και να εγκαταλείψει την πολιτική της βίας και σφαγής των παλαιστινίων και της αποσταθεροποίησης της περιοχής.
Αναφορικά με τη Συρία ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας εξασφαλίζει την ασφάλεια της περιοχής. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν πάντοτε στα πλαίσια των διεθνών κανόνων καταβάλει προσπάθειες για την επιστροφή της ηρεμίας και της σταθερότητας στη χώρα».
Ο πρέσβης του Ιράν έκανε επίσης λόγο και για τις σχέσεις του Ιράν με την Ε.Ε. τονίζοντας τα εξής: « Παρά τις διαφορές απόψεων σε ορισμένα θέματα έχουμε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ισορροπημένες σχέσεις αλλά και συνεργασίες στα περιφερειακά και διεθνή θέματα ενώ συνεχίζεται και η ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο αρχηγών κρατών και υπουργών. Έτσι με το JCPOA και παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και τρίτων, οι οποίοι δεν βλέπουν τις σχέσεις Ιράν-ΕΕ στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων και παρόλες τις ενέργειες που είχαν σκοπό να διαταράξουν και να εμποδίσουν την συνέχιση των συνεργασιών των δυο πλευρών σε διάφορους τομείς όπως πολιτική και οικονομία, η πορεία των σχέσεων του Ιράν με τις χώρες μέλη της ΕΕ παραμένει ακόμα στα πλαίσια της συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης».
Στην δεξίωση η πρεσβεία παρουσιάσε εκθέματα της Ιρανικής Τεχνοτροπίας των Ιρανών Καλλητεχνών, των Reza Chavoshi και Saeed Akafzadeh.