Σε εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, έξω από νοσοκομεία αλλά και εκκλησίες, σουλατσάρουν «μαϊμού» καλόγριες οι οποίες πλησιάζουν τα ανυποψίαστα θύματά τους με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα και ως αντάλλαγμα να τους δώσουν «διαβασμένους» σταυρούς, κομποσκοίνια και εκκλησιαστικές εικόνες.

Ντυμένες με πειστική περιβολή, η οποία αποτελείται εξολοκλήρου από μαύρα ρούχα και παπούτσια, καλυμμένα μαλλιά με μαντίλες αλλά και μάσκα προστασίας, θέλουν να γίνει αμέσως κατανοητό ότι πρόκειται για γυναίκες, οι οποίες ακολουθούν τη μοναχική ζωή, ότι είναι από κάποιο μοναστήρι ή εκκλησία, έτσι ώστε να κερδίσουν γρήγορα και εύκολα την εμπιστοσύνη όσων πλησιάζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο κέντρο της πόλης, κρατώντας στα χέρια σταυρουδάκια για το λαιμό ή εκκλησιαστικές εικόνες, πλησιάζουν στο δρόμο όποιους κρίνουν ότι… θα «τσιμπήσουν» από το «παραμύθι» που θα επικαλεστούν. «Είμαστε από μοναστήρι» αναφέρουν σε όποιον τους ρωτάει, χωρίς να διστάσουν να πουν και ονομαστικά από ποιο, αρκεί αυτό να βρίσκεται σε μακρινή περιοχή, για να μειώσουν τις πιθανότητες να το γνωρίζει κανείς. «Βοηθάμε παιδάκια», λένε σε άλλον περαστικό για να τον πείσουν να δώσει χρήματα για…  «καλό σκοπό», χωρίς φυσικά να μπορούν να αποδείξουν όσα ισχυρίζονται.

«Κρατήστε το, κρατήστε το. Δεν θέλουμε λεφτά, είναι δωρεάν», λένε συνεχώς σε όσους πλησιάζουν, αλλά μόλις τα ανυποψίαστα θύματα πάρουν τα αντικείμενα στα χέρια τους, ζητούν χρήματα για να τα αφήσουν, αλλιώς τους τα αρπάζουν θυμωμένα από τα χέρια και φεύγουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δήθεν μοναχές, μόλις αντιληφθούν την ύπαρξη αστυνομίας συνήθως αλλάζουν πεζοδρόμιο, ενώ είναι ταχύτατες στον τρόπο που προχωρούν και χωρίζονται η μία από την άλλη. Η δράση τους, είναι κυρίως έξω από νοσοκομεία, έτσι ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους όπου προχωρούν χιλιάδες πολίτες και μπορούν να χαθούν εύκολα στο πλήθος.

«Πρόκειται για γυναίκες οι οποίες έρχονται ακόμα και από τον Πειραιά στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία του ΚΤΕΛ, προκειμένου να εξαπατήσουν ανθρώπους. Αυτές μας κάνουν πολύ κακό, γιατί ο κόσμος πιστεύει ότι όσοι επαιτούμε είμαστε απατεώνες και θέλουμε να τους ξεγελάσουμε, χωρίς αυτό να ισχύει», περιγράφει επαίτης, ο οποίος βρίσκεται τέσσερα χρόνια στο κέντρο της πόλης και τις γνωρίζει καλά, όπως λέει. «Είδαν ότι έχει κόσμο στα μαγαζιά και τρέχουν σαν τις μέλισσες στο μέλι», αναφέρει στη συνέχεια, λέγοντας ότι το κέρδος που βγάζουν είναι τεράστιο και κυρίως… αφορολόγητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γυναίκες προμηθεύονται με ελάχιστα χρήματα τα σταυρουδάκια (0.10 – 0.30 το τεμάχιο) και τα πουλούν ακόμη και προς 5 ευρώ. Για τις εικόνες, τις οποίες επίσης αγοράζουν περίπου δύο ευρώ τη μία, ζητούν από τα θύματά τους μέχρι και 20 ευρώ, το ίδιο και με τα «διαβασμένα» κομποσκοίνια, τα οποία κοστολογούν στα 5 ευρώ, πάντα για να βοηθήσουν με αυτά τα χρήματα, όπως λένε.

Αίσθηση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι η παρουσία τους στο κέντρο της πόλης γίνεται απροκάλυπτα, χωρίς να φοβούνται ότι θα τους ελέγξει κανείς, ενώ δεν διστάζουν να πάνε από τραπέζι σε τραπέζι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής που ακολούθησαν από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, έως και την οδό Βασιλέως Ηρακλείου, έκαναν συχνές στάσεις σε εμπορικά καταστήματα αλλά και σε… ναό επί της οδού Τσιμισκή, προσφέροντας τα προϊόντα τους ακόμα και σε ανθρώπους που περίμεναν για να ανάψουν ένα κερί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι πολίτες που πλησίαζαν ήταν υποψιασμένοι ότι πρόκειται για «μαϊμού» καλόγριες, αφού τις έχουν συναντήσει ουκ ολίγες φορές, ωστόσο είναι σίγουρο πως πολλοί μπορεί να την «πατήσουν». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που πολίτες έχουν ειδοποιήσει την αστυνομία, το ζήτημα δεν αφορά τόσο την ΕΛ.ΑΣ. όσο το ΣΔΟΕ, καθώς πρόκειται για παραβάσεις οικονομικού χαρακτήρα, ενώ δεν τίθεται θέμα αντιποίησης στολής από τη στιγμή που δεν φέρουν συγκεκριμένα σύμβολα στην ενδυμασία τους.

Πηγή: grtimes.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης