Θερίζει ο καρκίνος στη Μαγνησία. Στους πρώτους εννέα μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου διαγνώστηκαν 200 νέα κρούσματα νεοπλασματικών νόσων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η καταγραφή των νεοπλασιών ξεκίνησε μετά το Πάσχα και ήδη στη λίστα καταχωρήθηκε μία μεγάλη ομάδα ατόμων που θα μπορούσε να αποτελεί και ένα ολόκληρο χωριό της Μαγνησίας.
Η ανθρωποφάγος νόσος «χτύπησε» την πόρτα σε εκατοντάδες ανυποψίαστες οικογένειες και άλλαξε τη ζωή τους σε ορισμένες περιπτώσεις ριζικά. Οι βιοψίες επιβεβαίωσαν τη νόσο όχι μόνο για ηλικιωμένους και νεαρούς ενήλικες αλλά δυστυχώς και για μικρά παιδιά.
Την ίδια στιγμή λυπηρό είναι το γεγονός ότι στα νέα κρούσματα καρκίνου που κατέγραψε το Νοσοκομείο, δεν περιλαμβάνονται στοιχεία επίσης καινούργιων νεοπλασιών που καταχωρήθηκαν όμως σε Ιδιωτικά Κέντρα, Νοσοκομεία και Κλινικές όπου δεν είναι λίγοι οι Βολιώτες που απευθύνονται για εξετάσεις.
Το Αρχείο Νεοπλασιών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου άρχισε να στήνεται σαν εγκατάσταση και να λειτουργεί πλήρως με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό τον περασμένο Μάρτιο.
Η προσπάθεια, η οποία στοχεύει στην αύξηση της βιωσιμότητας των ασθενών, θα επιτρέψει στο μέλλον να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα ίσως για παραμέτρους που επιτείνουν την εμφάνιση της νόσου.
Καταγράφει τα νέα και μόνο περιστατικά και συνδέεται με το Ενιαίο Εθνικό Μητρώο του ΚΕΕΛΠΝΟ το οποίο συντονίζει τη βάση δεδομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Ο συνολικός αριθμός των πασχόντων από νεοπλασίες στη Μαγνησία, παλιοί και νέοι ασθενείς, αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστος.
Η τράπεζα δεδομένων είναι συνδεδεμένη με τα Αρχεία όλων των Νοσοκομείων, ώστε ανά πάσα χρονική στιγμή να είναι γνωστή η κατάσταση του κάθε ασθενούς και το στάδιο που βρίσκεται.
Επιπλέον το Μητρώο Νεοπλασιών δεν επιτρέπει διπλοεγγραφές στη λίστα με τις καταχωρήσεις ασθενών, κάτι που στο παρελθόν ίσως συνέβαινε αφού δεν τηρούνταν αρχείο και έτσι δεν μπορούσαν να προκύψουν αξιόπιστα αποτελέσματα.
Η καταγραφή των περιστατικών συντονίζεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (το ΚΕΕΛΠΝΟ). Μάλιστα πριν μερικές εβδομάδες πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο για το συντονισμό της εργασίας στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας, στο οποίο συμμετείχε και το επιστημονικό προσωπικό που έχει επιφορτισθεί με τη λειτουργία και διαχείριση του Μητρώου Νεοπλασιών στο Νοσοκομείο Βόλου.
Η καταγραφή ενός περιστατικού χωρίζεται σε στάδια. Στο πρώτο στάδιο γίνεται η διάκριση της νεοπλασίας και στο δεύτερο η πορεία του ασθενούς με την επικαιροποίηση της βάσης δεδομένων του προγράμματος, ώστε να είναι λειτουργική και αποτελεσματική.
Η καταχώρηση περνάει αυτομάτως στο λογισμικό του ΚΕΕΛΠΝΟ με το οποίο είναι συνδεδεμένα όλα τα Νοσοκομεία της χώρας και το οποίο ακολουθεί διεθνή στάνταρ.
Η τεχνογνωσία και διάθεση για συνεχή μελέτη διακρίνει τα άτομα που διαχειρίζονται το λογισμικό.
Τα πλεονεκτήματα του Μητρώου
Με τη διατήρηση αρχείου νεοπλασιών, το Νοσοκομείο Βόλου θα είναι σε θέση να κάνει αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις στον πληθυσμό, καθώς με τη συγκέντρωση των δεδομένων ανά περιοχή προβλέπεται να εκπονηθούν επιδημιολογικές έρευνες για τον εντοπισμό των αιτιών πάθησης σε πρώιμο στάδιο, αίτημα που έχει τεθεί στο παρελθόν από κοινωνικούς φορείς της πόλης.
Για τη ανάπτυξη Εθνικού Μητρώου διατέθηκαν στο Αχιλλοπούλειο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές με ειδική διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία και καταγράφει τις νεοπλασματικές νόσους ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα αποτελέσματα.
Για την ορθή και λειτουργική ανάπτυξη του Μητρώου όπως έχει γίνει γνωστό, υλοποιήθηκε πανελλαδικά αποκλειστική απασχόληση των καταγραφέων σε Νοσοκομεία άνω των 300 κλινών, εύρεση ασφαλούς χώρου εργασίας αποκλειστικής πρόσβασης για τον καταγραφέα, ολοκληρωμένη πληροφόρηση των εμπλεκομένων στην καταγραφή τμημάτων του Νοσοκομείου και ενεργοποίηση των αναπληρωματικών σε περιπτώσεις τακτικών καταγραφέων που ασκούν παράλληλα τα καθήκοντά τους.
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Ταχυδρόμος