Στην τελική ευθεία ύστερα από… οκτώ χρόνια, μετά την σύλληψη των μελών της, φτάνει η περίφημη δίκη για την «μαφία των Ρομά». Ήταν αρχές Νοεμβρίου του 2016 όταν περίπου πεντακόσιοι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 94 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που ακολούθησε, διαχωρίζονταν σε τρεις βασικές εγκληματικές ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια χωρίζονταν σε πέντε υποομάδες. Μια από τις πιο δραστήριες εγκληματικές οργανώσεις που έκαναν κλοπές και διαρρήξεις σχεδόν σε όλη την χώρα αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ. Ο «χειλάς», ο «σατανάς», ο «νενές», ο «πιν πιν», ο «χαζούλης» και δεκάδες ακόμα άτομα με διάφορα παρατσούκλια έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου μαζί με τον γνωστό μπον βιβέρ με τα αρχικά Α.Α. και κατηγορούνται ότι έκλεβαν αδιάκοπα από σπίτια και επιχειρήσεις.

Με τα χρήματα που αποκόμιζαν αγόραζαν πολυτελή αυτοκίνητα, έκαναν χλιδάτη ζωή και βέβαια έδιναν και «δωράκια» σε δυο αστυνομικούς που φρόντιζαν να τους ενημερώνουν για τις κινήσεις των αρχών. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο 47χρονος κοσμικός «είχε τηλεφωνική επικοινωνία σχεδόν αμέσως μετά την τέλεση της πράξης των διακεκριμένων κλοπών, κυρίως με δύο μέλη της πρώτης εγκληματικής ομάδας, και αφού του έστελναν φωτογραφίες των κλοπιμαίων μέσω της εφαρμογής viber, προκειμένου να εκτιμήσει την αξία τους, στη συνέχεια όριζαν σημείο συνάντησης για την αγορά από αυτόν των κλοπιμαίων, κυρίως χρυσαφικών, κοσμημάτων και ρολογιών, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος. Κδίκη ατέβαλλε δε πάντοτε το αντίτιμο των κλοπιμαίων σε μετρητά χρήματα και μετά την παραλαβή τους τα μεταπωλούσε σε ιδιώτες ή καταστήματα, όπως ενεχυροδανειστήρια, καταστήματα αγοράς χρυσού, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας κ.λπ.».
Η ελληνική δικαιοσύνη, με την ταχύτητα που την χαρακτηρίζει, ξεκίνησε την δίκη τον… Μάϊο του 2023 και ένα χρόνο μετά απομένουν δυο ακόμα μέρες για την αγόρευση των δικηγόρων.

Δυο από τους συνηγόρους υπεράσπισης, οι γνωστοί ποινικολόγοι Δημήτρης Μπελδέκος και Γιάννης Γλύκας, μιλώντας στη «Ζούγκλα», υποστήριξαν ότι «πρόκειται για μια από τις πολυπληθέστερες δίκες όλων των εποχών για τα ελληνικά δεδομένα. Το κατηγορητήριο αν και βαρύτατο βρίθει κενών τα οποία όλοι οι συνήγοροι υπερασπίσεως έχουν ήδη από την αρχή της διαδικασίας επισημάνει. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν το σύνολο των αποδιδόμενων πράξεων ανεξαρτήτου του βαθμού εμπλοκής τους. Με αλλά λόγια υπάρχουν κατηγορούμενοι που αποδεδειγμένα έχουν συμμετάσχει σε μια μόνο κλοπή και παρ’ όλα αυτά κατηγορούνται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Οδεύοντας προς το τέλος της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας θα προσπαθήσουμε μαζί με τους υπόλοιπους εκλεκτούς συναδέλφους να αποκρούσουμε το νομικό αυτό παράδοξο, και να έχει ο κάθε κατηγορούμενος ξεχωριστά την ποινική αντιμετώπιση που του αξίζει».

Δημήτρης Μπελδέκος
Γιάννης Γλύκας

Όμως η θηριώδης δικογραφία και το υλικό της ανάκρισης, οι….παρολίγο 100 κατηγορούμενοι μαζί με άλλους τόσους δικηγόρους είναι σχεδόν… άφαντοι στην δικαστική αίθουσα. Συγκεκριμένα, μόλις επτά – οκτώ δικηγόροι πηγαίνουν στο δικαστήριο, από τους 94 κατηγορούμενους το πολύ είκοσι να παρευρίσκονται στη διαδικασία ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι εξαφανισμένοι. Αξιωματικός της αστυνομίας που είχε ασχοληθεί επί μήνες με την υπόθεση έλεγε χαρακτηριστικά ότι «όταν θα έρθει η ώρα των ποινών, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι θα είναι κάπου μακριά και δεν θα πάνε στο κελί. Τότε θα μπούμε σε μια άλλη διαδικασία να κυνηγάμε αυτούς που έχουμε ήδη πιάσει και που η Δικαιοσύνη τους καταδίκασε».

Μετά τις αγορεύσεις των δικηγόρων, θα ακολουθήσει διάσκεψη του δικαστηρίου και η απόφαση αναμένεται τον επόμενο μήνα με τους περισσότερους κατηγορούμενους να απολαμβάνουν την θάλασσα χωρίς καμία διάθεση να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα.