Ενδιαφέρουσες οδηγίες για την προστασία των παιδιών από το ηλεκτρονικό έγκλημα και συμβουλές προς τους γονείς για τη σωστή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά δόθηκαν από ειδικούς του χώρου στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου η μη κυβερνητική οργάνωση I – dialoque.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Μανώλης Σφακιανάκης αντιστράτηγος ε.α και πρόεδρος του Cyber Security International Institute παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά κυρίως τα παιδιά και οι έφηβοι από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε ότι στη χώρα μας ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μεγάλος και οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η προτελευταία χώρα στην Ευρώπη στον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό.

Χαρακτήρισε τον ιντερνετικό εθισμό χειρότερο από τον αλκοολισμό λέγοντας ότι όταν το παιδί εθιστεί μπορεί να φτάσει ακόμη και στην αυτοκτονία καθώς δεν έχει επικοινωνία με τον έξω κόσμο «αν κόψεις στο παιδί αυτό τη σύνδεση πεθαίνει» τόνισε.

Ανέφερε ότι σε πρόσφατο συνέδριο της google στο Δουβλίνο το βασικό συμπέρασμα είναι «όλα τα παιδιά στο διαδίκτυο από ηλικίας 4 ετών ώστε να μάθουν σωστά τη γραφή και την ανάγνωση στο διαδίκτυο έτσι ώστε να θωρακιστούν σωστά από τους κινδύνους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν παρκάρουμε το παιδί με ένα κινητό ή ένα τάμπλετ στο διαδίκτυο. Πρέπει να του μάθουμε τη χρήση τους και να έχουμε επικοινωνία με το παιδί» σημείωσε ο κ. Σφακιανάκης αναφέροντας παράλληλα ότι η χρήση πρέπει να μην ξεπερνά τη 1,5 ώρα.

Όπως ανέφερε υπάρχουν 4 βασικοί κανόνες στο διαδίκτυο «Πρώτος κανόνας, δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο, δεύτερος δεν υπάρχει μπλάνκο, ότι γράψεις, μένει. Τρίτος κανόνας δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι διαβάζουμε και τέταρτον δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Τα μέσα προστασίας θα πρέπει να τα πληρώνεις», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα τελευταία 13 χρόνια έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 16 περιστατικά σοβαρού διαδικτυακού εκφοβισμού. «Το cyber bullying είναι ένα φαινόμενο εποχής και είναι η τρομοκρατία των παιδιών», τόνισε.

Οι κίνδυνοι του grooming

Ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσέχουν όταν μπαίνουν σε διάφορα «εικονικά δωμάτια επικοινωνίας» (grooming). «Κάποια παιδιά ανεξέλεγκτα μπαίνουν μέσα στο τσατ και πιστεύουν ότι μέσα εκεί αυτός που τους μιλάει είναι σοβαρός και σωστός, πλην, όμως, πέφτουν σε παγίδες. Είναι πολλά τα περιστατικά, όπου μιλούσαν με έναν 15χρονο αλλά όταν πήγαν σε συνάντηση είδαν έναν 70χρονο», τόνισε.

Όπως είπε, οι επιτήδειοι κάνουν πολλά κόλπα για να μπορέσουν να πείσουν τα παιδιά να τα βγάλουν έξω από το σπίτι και να τα εκμεταλλευτούν. «Χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν σε παγίδες και τους γίνεται κάτι κακό», ανέφερε.

Κάλεσε τους γονείς να ασχοληθούν με τα παιδιά τους και να βρουν τον σωστό τρόπο επικοινωνίας. «Είναι ότι χειρότερο το παιδί μας να τα λέει αλλού τα προβλήματά του σε έναν άγνωστο στο διαδίκτυο και εμείς να είμαστε απόντες», υπογράμμισε και προέτρεψε παράλληλα και «τα ίδια τα παιδιά όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα να μιλάνε στους γονείς, στους δασκάλους και στην αστυνομία».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του CSI, έρευνα στην Αυστραλία έδειξε ότι άνθρωποι που κακοποιούν τα παιδιά τα βρίσκουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, στο facebook, όπου εκεί τα βάζουμε προκλητικά και τα καμαρώνουμε με τα μαγιό και με τις φούστες.

Ο σκοπός των σεμιναρίων

«Σκοπός των σεμιναρίων είναι μεταξύ άλλων να μάθουν οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους. Δεν είναι ο σκοπός να απαγορεύσουμε το διαδίκτυο, το θέμα είναι να βρεθούν τρόποι για το τι είναι σωστό και τι όχι», επισήμανε από την πλευρά της η Δέσποινα Γρίβεα, από την i-Dialogue, που διοργάνωσε το σεμινάριο.

Τι λένε οι ψυχολόγοι

Η Μαρίσα Βουλγαράκη, ψυχολόγος – εγκληματολόγος, ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλές περιπτώσεις εθισμού. «Αυτό προσπαθούμε να προλάβουμε και να καταπολεμήσουμε με έναν διαρκή αγώνα. Οι γονείς πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά τους», τόνισε, σημειώνοντας πως για να μάθει το παιδί να προφυλάσσεται, θα πρέπει να ξέρει τους κινδύνους».

Σύμφωνα με την Βέρα Αθανασίου, ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, φτάνει στις μονάδες
ψυχικής υγείας μεγάλος αριθμός εφήβων με αυτό το πρόβλημα.

Πηγή: thessnews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης