Την αβεβαιότητα των επιστημόνων για την βαρύτητα της νόσου που προκαλεί η παραλλαγή «Όμικρον» του κορωνοϊού, εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. στη σημερινή τακτική ενημέρωση. 

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η «Όμικρον» είναι μία παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε δύο ή τρεις ημέρες. Στη μετάδοση μετέχουν και οι εμβολιασμένοι. «Το άλλο στοιχείο είναι ότι και οι εμβολιασμένοι νοσούν, αλλά νοσούν ηπιότερα. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι άτομα που έχουν νοσήσει έχουν κατά 5,4 φορές αυξημένο κίνδυνο επαναλοίμωξης. Δηλαδή, η φυσική ανοσία δεν φτάνει για να προστατεύσει» εξήγησε. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στη βαρύτητα της νόσου, τα στοιχεία της Νότιας Αφρικής δείχνουν ότι τα κρούσματα ήταν αυξημένα, αλλά όσοι  νοσηλεύτηκαν είχαν ηπιότερα συμπτώματα και έμειναν λιγότερο στο νοσοκομείο. Η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε, ωστόσο, ότι το δείγμα είναι νεαρά άτομα κάτω των 50 ετών και συνεπώς οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς θα επιδράσει ο ιός  σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή με υποκείμενο νόσημα. Πάντως, σημείωσε, τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί, κάτι που ίσως σημαίνει ότι σημειώνεται κάμψη στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η παραλλαγή. 

Όσον αφορά στην ικανότητα της παραλλαγής «Όμικρον» να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι στο εξάμηνο μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της « Όμικρον» είναι 35% έναντι 64% για τη «Δέλτα». Όμως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δύο εβδομάδες μετά την τρίτη δόση δείχνει πολύ μεγαλύτερη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης