Αποκαρδιωτικά για το μέλλον του επιχειρείν στην περιοχή της Ξάνθης τα στατιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και τα οποία θέλουν 654 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Ξάνθης να βάζουν λουκέτο κατά τη διάρκεια του 2011.Χαρακτηριστικό της τραγικής κατάστασης που επικρατεί το γεγονός πως ένας στους τρεις επιχειρηματίες της Ξάνθης να αδυνατεί να αποπληρώσει τις ασφαλιστικές του εισφορές.
«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ένδυσης βλέπουν πτώση της τάξεως του 40-50%» επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κος Γιάννης Αλεξόπουλος για να συμπληρώσει πως «μέχρι τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις θα δεινοπαθήσουν σίγουρα καθώς είναι θα είναι μια πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδος».
Η οικονομική δύσπνοια που ταλανίζει την τοπική αγορά φαίνεται πως μετατρέπεται σταδιακά σε βαριάς μορφής άσθμα, οδηγώντας τους επιχειρηματίες της περιοχής σε οικονομικό αδιέξοδο και αποδυναμώνοντας διαρκώς την τοπική αγορά. Το 2012 ξεκινά με άκρως δυσοίωνες προβλέψεις με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου της Ξάνθης να παρουσιάζονται εντόνως απαισιόδοξοι για την χρονιά που ξεκινά.
Οι μικρές τονωτικές ενέσεις της αγοράς, με πιο πρόσφατη αυτή την εκταμίευση της 2ης δόσης της επιδότησης του κόστους εργασίας για το 2008, το γνωστό 12%, φαίνεται πως δεν είναι ικανό να κρατήσει στη ζωή της επιχειρήσεις, τη στιγμή που τα λειτουργικά τους έξοδά αυξάνονται διαρκώς και αναπτυξιακή προοπτική δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης μπαίνει στο 2012 χάνοντας περίπου το 3% της δυναμικής του, με τον πρόεδρο του κ. Στέλιο Μωραΐτη να υπόσχεται δράσεις ενίσχυσης της τοπικής αγοράς προτείνοντας την αύξηση των εορταστικών εβδομάδων από δύο σε τέσσερεις καθώς και την καθιέρωση της «εμπορικής εβδομάδας», με εμπορικές εκθέσεις και συνέδρια για την προσέκλυση επισκεπτών στην περιοχή της Ξάνθης.
Πηγή: thrakitoday.gr