Από την πλήρη αποδόμηση των βασικότερων λειτουργικών πυλώνων της ελληνικής κοινωνίας, η «ανασχηματισμένη» συγκυβέρνηση δεν δείχνει να εξαιρεί ούτε τα δημόσια νοσοκομεία, αφού, φυσικά, φροντίσει πρώτα να εμβαπτίσει και αυτήν την πολιτική της απόφαση στην ιερή κολυμβήθρα της «αναδιάρθρωσης» και της «εξορθολογικοποίησης», ελπίζοντας έτσι σε μια -κατά το δυνατόν- ανάσχεση των αναμενόμενων αντιδράσεων.
Με την υπόθεση της ΕΡΤ να έχει λειτουργήσει ως ένα πρώτο «crash-test», που έδειξε πως, παρά το πρωτοφανές του «στραπατσάρισμα», το κυβερνητικό όχημα εξακολουθεί να τσουλάει «μια χαρά», η συγκυβέρνηση εκτιμά πως δεν θα βρει κανένα ουσιαστικό κοινωνικό ανάχωμα στην -ειλημμένη πλέον- απόφασή της να προχωρήσει στο κλείσιμο τεσσάρων κεντρικών νοσοκομείων της Αττικής, τα οποία επί δεκαετίες ολόκληρες εξυπηρετούν -κατά κύριο λόγο- τις πλέον υποβαθμισμένες από κάθε άποψη πληθυσμιακές ομάδες.
Αγία Βαρβάρα, Γ.Ν. Πολυκλινική Αθηνών, Σπηλιοπούλειο-Αγία Ελένη και Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων είναι ορισμένα από τα ιδρύματα που έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών με το εξαιρετικά περιορισμένο προσδόκιμο «ζωής».
Έπειτα από μια απολύτως μεθοδευμένη και χρόνια διαδικασία τεχνητής απαξίωσης, τα «όπλα» τα οποία για άλλη μια φορά αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση ως επιχειρήματα που θα συνηγορούν για το κλείσιμό τους, δεν θα είναι άλλα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σαν να πρόκειται για κάποιες κοινές εμπορικές επιχειρήσεις, τα πρώτα (και μόνα) ζητούμενα των οποίων δεν είναι παρά η κερδοφορία τους, με την κοινωνική υγεία να μην αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια άνευ σημασίας λεπτομέρεια για όσους καλούνται να υλοποιήσουν τις προσταγές της τρόικας.
Άνθρωποι στο χείλος της οικονομικής εξαθλίωσης, χρόνια άνεργοι και -ούτως ή άλλως- κοινωνικά αποκλεισμένοι Ρομά θα κληθούν να απευθυνθούν στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, ένα άλλο τεράστιο νοσηλευτικό ίδρυμα το οποίο ήδη έχει καταρρεύσει οικονομικά, καθώς έχει τύχει της απόλυτης οικονομικής εγκατάλειψης του κράτους.
Στην Πολυκλινική αναγκάζονται να καταφύγουν κάθε χρόνο χιλιάδες από τα εκατομμύρια πολιτών που κατακλύζουν το κέντρο της Αθήνας, πολλοί εξ αυτών άνθρωποι αποκομμένοι πλήρως από οποιοδήποτε κοινωνικό ιστό, άστεγοι, εξαρτημένοι και πάμφτωχοι αλλά και ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας και κινούνται κατά κύριο λόγο στην ευρύτερη περιοχή.
Έπειτα από μια απολύτως μεθοδευμένη όμως -όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Αντώνης Βασιλικός- και χρόνια κυβερνητική αντιμετώπιση που απαξίωσε το Σπηλιοπούλειο κληροδότημα «Η Αγία Ελένη», λουκέτο θα μπει και σε αυτό το νοσοκομείο, με την ίδια ακριβώς λογιστική λογική, που όταν υιοθετείται σε τομείς υγείας ως κυρίαρχη, η κοινωνία δεν μπορεί παρά να μετρά αφανή θύματα.
Δεχόμενο 1.000.000 ασθενείς από Πατήσια, Γαλάτσι, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία, Περισσό, Κυψέλη, Καλογρέζα, Καματερό, Μενίδι και Ίλιον, παραμένει να οριστούν οι νοσοκομειακοί φορείς που θα αναλάβουν όλα αυτά τα περιστατικά.
Όταν μπροστά στο πρόβλημα των εκατομμυρίων κατοίκων αυτής της χώρας που παραμένουν ανασφάλιστοι λόγω χρόνιας ανεργίας ή πλήρους οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις ταμειακές τους υποχρεώσεις, η κυβέρνηση αποφασίζει πως το κλείσιμο νοσοκομείων είναι «μια κάποια λύσις», η υπόσχεση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά περί εξάντλησης της τετραετίας από τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό μόνο ως απειλή θα μπορούσε να εκληφθεί. Και εν προκειμένω, ως απειλή της ίδιας του της υγείας.
Παύλος Κιρκασίδης