Στις 05.00 το πρωί της Παρασκευής οι πρώτοι 100 από τους συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας Λέσβου έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα.
Άλλοι 1.000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια της ΠρέβεζαςΠροορισμός τους ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1.200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις, έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα, με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην Περιφέρεια Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλοι 1.000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια της Πρέβεζας.
Στόχος είναι οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.
Βίτσας: To ζήτημα απαλύνεται
Σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας προειδοποίησε ότι «έχει δημιουργηθεί μία οριακή κατάσταση κατά κύριο λόγο στη Λέσβο, στη Σάμο και στη Χίο, η οποία απαιτεί λύσεις». Σύμφωνα με τον υπουργό, «η λύση είναι η αποσυμφόρηση».
Ακόμη ο κ. Βίτσας τόνισε: «Από την αρχή του Σεπτεμβρίου μέχρι στις 17 του μήνα έχουν φύγει από τη Λέσβο 1.043 άνθρωποι, πρόκειται να φύγουν μέσα στην εβδομάδα άλλοι 1.000. Δεν λύνεται πλήρως το ζήτημα, αλλά απαλύνεται. Αν είναι στο ίδιο διάστημα να έρθουν πάλι άλλοι 1.675 που έχουν έρθει από την αρχή του χρόνου, θα έχουμε πρόβλημα, που πρέπει κι αυτό να το λύσουμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και θα τη συνεχίζουμε έως ότου μπορούμε να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 17/9 έχουν φύγει από τα νησιά μας 17.563 άνθρωποι, έχουν έρθει όμως 21.737».
Συναγερμός από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Με μελανά χρώματα περιέγραψαν πρόσφατα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα την κατάσταση που επικρατεί στο hot spot της Λέσβου.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απηύθυναν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμού. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών κι άλλων ευάλωτων ομάδων.

Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχε αυτοτραυματιστεί ή είχε κάνει απόπειρα ή είχε σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης