Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Με ορμητήριο το νησί του ,τη Μήλο έχει φθάσει στην κορυφή του Κιλιμάντζαρου στο Serengeti  National Park στην Τανζανία,  στο Salar de uyuni στην πιο ξηρή λίμνη στον κόσμο στην Βολιβία,  στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στους καταρράκτες Ιγκουαζούκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λεωνίδας Ξηνταράς είναι ένα πνεύμα ανήσυχο, ένας άνθρωπος που θέλει να γνωρίσει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Από το νησί του τη Μήλο ξεκινάει σε μέρη που δεν μας είναι οικεία. Από ότι λέει στη Ζούγκλα θέλει να γνωρίσει πολιτισμούς, ανθρώπους και νοοτροπίες μακριά από τις δικές μας, να διδαχθεί από αυτές, να πλάσει την προσωπικότητα του με εικόνες και διδάγματα ιδιαίτερα.

Δεν είναι λίγες φορές που έχει κινδυνέψει στα ταξίδια του καθώς αναζητά και την περιπέτεια. Συγκλονιστική είναι και η αφήγηση του από το πολεμικό  μουσείο της Σαϊγκόν που εκεί λύγισε και είδε το μέγεθος της κακίας των ανθρώπων και το τι τελικά προκάλεσε ο πόλεμος στις επόμενες γενιές του Βιετνάμ. Ίσως ένα μήνυμα και μια ιστορία επίκαιρη σε συνδυασμό με τους πολέμους στη γειτονιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λεωνίδα, η ζωή σου ένα ταξίδι… σε ποιες χώρες έχεις πάει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ινδονησία και πιο συγκεκριμένα το Μπαλί ήταν το πρώτο  μου ταξίδι  εκτός  Ευρώπης και εκεί ήταν που κόλλησα το μικρόβιο του να ταξιδεύω. Ακολούθησε η Ταϊλάνδη, η Καμπότζη,  το Λάος, το Βιετνάμ, το Νεπάλ,  η Βιρμανία,  η Ινδία, η Σρι Λάνκα από τη μεριά  της Ασίας και η Τανζανία,  Η Ζάμπια  και η Ζιμπάμπουε από την Αφρική. Τα τελευταία χρόνια ταξίδεψα αρκετά στην Κεντρική και νότια  Αμερική στο Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, τον Παναμά, την  Κολομβία, το Περού, την Βολιβία, την Αργεντινή, την Χιλή και την Βραζιλία. Από Ευρωπαϊκές χώρες  έχω πάει  σε αρκετές  αλλά για εμένα έχουν το μικρότερο ενδιαφέρον μιας και  ο τρόπος ζωής δεν διαφέρει και πολύ από τον δικό μας».

Από πότε παίρνεις τη βαλίτσα σου, φεύγεις από τη Μήλο και πας σε απίθανα μέρη;

«Κοίτα,  η τελευταία  δεκαετία είναι που κάνω τόσο μεγάλα ταξίδια και σε τόσο ιδιαίτερους προορισμούς!  Μετά από κάθε σεζόν θέλοντας  να αδειάσω το μυαλό μου από το άγχος και να το γεμίσω  με εμπειρίες και αναμνήσεις ταξιδεύω για 3 με 4 μήνες».

Με ποιο κριτήριο διαλέγεις τα μέρη που επισκέπτεσαι;

«Το κριτήριο είναι η μοναδικότητα  του προορισμού,  οι δυνατές  αναμνήσεις  που μπορεί  να σου προσφέρει, η πρόκληση αν πρόκειται για κάποια δύσκολη και επικίνδυνη δραστηριότητα, τα αξιοθέατα και η διαφορετικοτητα του προορισμού όσον αφορά τον πολιτισμό».

Τώρα που θα πας και γιατί;

«Στις 5 Νοεμβρίου ξεκινάει η περιπέτεια  από της Φιλιππίνες  όπου  σκοπεύω  να γυρίσω το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας γνωρίζοντας τον πολιτισμό, θα επισκεφτώ  τα μοναδικά τοπία της χώρας και θα απολαύσω την τοπική  κουζίνα.  Μετά τις Φιλιππίνες σειρά θα έχει  το Βόρνεο το μεγαλύτερο νησί της Ινδονησίας. Εκεί η φύση και οι ιδιαίτερες  παραδόσεις τής χώρας θα έχουν τον πρώτο  λόγο στην εξερεύνηση,  μετά  η Σουμάτρα με την απίστευτη ποικιλία από ζώα που υπάρχουν μόνο εκεί όπως ο ρινόκερος, η τίγρης της Σουμάτρας κ.α..

 

Μετά την Σουμάτρα η  Παπούα νέα Γουινέα θα έχει την σειρά της καθώς σίγουρα  με ενδιαφέρουν τα μέρη που ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ελάχιστη παρουσία .Εδώ υπάρχουν περιοχές  που έχει σταματήσει  ο χρόνος.  Δεν τελειώσαμε εδώ όμως.. μετά την Παπούα νέα Γουινέα με περιμένει  ένας προορισμός που είναι ψηλά στο Bucketlist μου και είναι ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας! Ο μεγαλύτερος  πνεύμονα της θάλασσας ο οποίος σιγά σιγά πεθαίνει εξαιτίας της  κλιματικής αλλαγής.

Τέλος  τα νησιά Σολομώντα στην γαλλική Πολυνησία θα είναι το  τέλος της φετινής μου περιπέτειας.. Καθώς βέβαια ο τρόπος που ταξιδεύω  είναι όπου με πάει ο άνεμος,  κάποιοι προορισμοί  μπορεί  να αλλάξουν θα δούμε».

 

 

Πες μας δύο δυνατές σου περιπέτειες…

«Καθώς  οι δυνατές  περιπέτειες που έχω ζήσει στα ταξίδια μου είναι πραγματικά  αμέτρητες θα προσπαθήσω  να ξεχωρίσω  2 και θα σου πω την ανάβαση μου στην κορυφή  της Αφρικής το Κιλιμάντζαρο  Και την κατάδυση  με τους ταυροκαρχαριες στο Μεξικό, σίγουρα  πάντως  αδικώ πολλές άλλες δυνατές μου στιγμές».

 

Κινδύνεψες σε ταξίδι σου; Πότε και πως;

«Η αλήθεια  είναι ότι έχω κινδυνέψει ελάχιστα στα ταξίδια μου και αυτό γιατί  είμαι προσεκτικός ,κρατάω χαμηλό προφίλ και σέβομαι  τον πολιτισμό  και τις παραδόσεις της χώρας που με φιλοξενεί.  Αν θα έπρεπε  να αναφέρω ένα συμβάν θα πω  την μέρα που επισκέφτηκα τα σπήλαια Μπαγιανο στον Παναμά. Μετά την επίσκεψη μου κατέρρευσε ένα τμήμα της σπηλιάς και σκότωσε  3 ανθρώπους από το επόμενο γκρουπ. Μια ώρα πριν πέρναγα  εγώ από το σημείο αυτό.  Ήταν σοκαριστικό».

 

Μου είχες πει σε παλιότερη συζήτηση μας σε ένα ταξίδι σου στο Βιετνάμ ότι είμαστε υπάνθρωποι, θες να μοιραστείς και τώρα αυτή την εμπειρία;

«Ναι,  το Βιετνάμ  και γενικά  όλη  η Ινδοκινα έχει  πολλές  πληγές  ανοιχτές από τον πόλεμο με τους Αμερικανούς. Η επίσκεψη  μου λοιπόν στο πολεμικό  μουσείο της Σαϊγκόν και οι εικόνες  που αντίκρισα είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω  ποτέ!! Τερατογένεις, κομματιασμενα παιδικα κορμιά και Αμερικανοί στρατιώτες  να καμαρώνουν βγάζοντας φωτογραφίες κρατώντας  σάρκες  και από ανθρώπινα μέλη.. Αυτά που αντίκρισα  εκεί με έκαναν να αναθεωρήσω πολλά για την έννοια  της λέξης  Άνθρωπος».

 Τα πιο ωραία φαγητά που τα έχεις γευτεί και τι ήταν;

«Νόστιμα φαγητά έχω απολαύσει  σε όλα τα μέρη που έχω  επισκεφτεί όμως σίγουρα το Περού  με τα απίστευτα  ceviche,  Η Ταϊλάνδη με τις τρομερές σούπες και PadThai και η Αργεντινή με τα μοναδικά σε γεύση κρέατα  όπως  οι μπριζόλες ribeyeblackangus και οι Picanha Angus είναι ψιλά στη λίστα μου. Μόνο στην σκέψη μου άνοιξε  η όρεξη».

 

Οι πιο «ζεστοί» άνθρωποι;

«Παντού  στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που είναι ζεστοί ανεξαρτήτως εθνικότητας όπως παντού  υπάρχουν και κακοί άνθρωποι!! Αν θα ξεχώριζα  ένα μέρος με μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με καλή καρδιά έτοιμοι να σε βοηθήσουν σε ότι χρειαστείς θα έλεγα ότι στην Αφρική  και συγκεκριμένα στην Τανζανία είδα τέτοιους  ανθρώπους  πολλούς.. Ανθρώπους που θα μοίραζαν το ελάχιστο μαζί μου αν το είχα ανάγκη,  ανθρώπους που το χαμόγελο νικάει τις κακουχίες  και την πείνα τους».

 

Πώς σε βρίσκει κάποιος, πού βλέπει τα ταξίδια και τις εμπειρίες που ζεις;

«Μοιράζομαι τα πάντα με φίλους και ανθρώπους που τους αρέσουν τα ταξίδια στα socialmedia

Instagram: @greekbackpacker και στο κανάλι μου στο

YouTube:  greek-backpacker

Είναι κάτι που με ευχαριστεί να το κάνω! Υπάρχουν  άνθρωποι  που δεν μπορούν να ταξιδέψουν  για χίλιους λόγους, αυτούς προσπαθώ να τους ταξιδέψω με τα βίντεο  και τις αναρτήσεις  μου. Επίσης προσπαθώ να προτρέψω αυτούς  που μπορούν να ταξιδέψουν αλλά δεν το κάνουν. Τα ταξίδια είναι  το καλύτερο  δώρο που μπορούμε  να κάνουμε  στον εαυτό  μας».

Το καλύτερο ταξίδι είναι το επόμενο, ισχύει αυτό;

«Ναι, 100%,  όλοι οι προορισμοί που έχω επισκεφτεί μου έχουν προσφέρει μοναδικές στιγμές και αναμνήσεις μου είναι αδύνατο  να ξεχωρίσω  κάποιο! Έτσι,  πάντα το επόμενο  ταξίδι  θα είναι  το καλύτερο».

 

Αν έφτιαχνες μια καρτ-ποστάλ ποια μέρη θα χωρούσες μέσα σε αυτήν;

«Θα χρειαστούμε  μεγάλο καρτ-ποστάλ!  Θα έβαζα την κορυφή του Κιλιμάντζαρου και το Serengeti National Park στην Τανζανία,  το Salar de uyuni την πιο ξηρή λίμνη στον κόσμο στην Βολιβία,  το Ρίο ντε Τζανέιρο και τους καταρράκτες Ιγκουαζου στην Βραζιλία, τον παγετώνα PeritoMoreno  και το fitzroy  στην Αργεντινή Παταγωνία,  Το Torresdelpaine και τα στενά του Μαγγελάνου στην Χιλιανή Ανταρκτική,  το Angkorwat στη Καμπότζη,  το Bacecamp  του Έβερεστ στο Νεπάλ, τον Αμαζόνιο στην Κολομβία, το Μάτσου Πίτσου στο Περού,  το Τσιτσεν Ιντζα  στο Μεξικό,  τους καταρράκτες  Βικτωρία στην Ζάμπια,  το Bagan με τους 2500 ινδουιστικούς ναούς στην Βιρμανία, το Ubud στο Μπαλί, το Τατζ Μαχάλ και το Ranthambornationalpark  στην Ινδία,  το lionrock στην Σρι Λάνκα… νομίζω δεν θα τελειώσει  ποτέ αυτό το καρτ ποστάλ!».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης