«Στο φαράγγι της Σαμαριάς όπως και σε όλα τα φαράγγια της Κρήτης δεν μπορούμε να κάνουμε τεχνικά έργα, καθώς είναι τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ενέχουν και κινδύνους. Ο καθένας αναλαμβάνει προσωπικα το ρίσκο όταν τα διασχίζει» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφηρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ και την κατολίσθηση στη Σαμαριά, που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του Ισπανού τουρίστα.
Επιπλέον ανέφερε πως όλα τα φαράγγια στην Κρήτη έχουν κλείσει, ενδεχομένως θα είναι κλειστά και αύριο Τρίτη 15/8. «Σε κάθε περίπτωση προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών και των περιπατητών μέσα στα φαράγγια», υποστήριξε.
«Το φαράγγι της Σαμαριάς, όπως και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και όλα τα φαράγγια της Κρήτης είναι τόποι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προσελκύουν πολύ κόσμο. Εκεί φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε τεχνικά έργα για να απομονώσουμε περιοχές κατολισθήσεων. Δεν επιτρέπεται να το κάνουμε» ανέφερε.
Λέκκας: «Παρακολουθούμε την έξαρση του φαινομένου. Θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο»
«Εκείνο το οποίο κάναμε είναι ότι αμέσως μετά τον σεισμό, μετά την επικοινωνία των αρμοδίων φορέων με τον κύριο Κικίλια, τον κύριο Παπαγεωργίου, το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον Αντιπεριφερειάρχη, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αποφασίσαμε να κλείσουμε τα φαράγγια και αυτό ήταν σωτήριο και για τους άλλους επισκέπτες και έτσι θα τα έχουμε τα φαράγγια κλειστά και σήμερα και ενδεχομένως και αύριο έτσι ώστε να απομειώσουμε κάθε κίνδυνο, ο οποίος υπάρχει μέσα σε αυτές τις περιοχές, όπου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο».
Για την εξέλιξη του φαινομένου των 4,9 Ρίχτερ ανέφερε πως εξελίσσεται αρκετά ικανοποιητικά. Έχουμε τέσσερις με πέντε σεισμούς μικρού μεγέθους, 2,5 και 3 βαθμών. Παρακολουθούμε την έξαρση του φαινομένου. Θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο».