Ανάστατος είναι ο Δήμος Λαυρεωτικής έναν χρόνο μετά την περιπετειώδη δικαίωση για το θέμα του ΧΥΤΑ που απασχόλησε το πανελλήνιο. Η νυν δημοτική αρχή παρέλαβε χρέη ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δεν προλαβαίνει να «αποκρούει» καταγγελίες και απαιτήσεις από πολίτες, επενδυτές και δημοτικούς συμβούλους για υποθέσεις που αφορούν στα έργα και τις ημέρες της δημαρχίας του Δημήτρη Λουκά, τη δεκαετία του 2000.

Διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ακάλυπτες επιταγές, άκυρες συμβάσεις, παράνομα τιμολόγια, παρεμπόδιση επενδύσεων είναι μερικές από τις κατηγορίες που ο Δημήτρης Λουκάς, πρώην δήμαρχος, ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η λίστα των ατασθαλιών είναι μεγάλη. Όπως διαπίστωσαν οι ορκωτοί λογιστές, ο τρόπος λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης της πόλης (ΔΕΡΕ και στη συνέχεια ENEL) ήταν ανεξέλεγκτος, δίχως πιστοποιημένες υπογραφές εσόδων, δαπανών, όπως ανεξέλεγκτα έγιναν και οι αγοραπωλησίες μετοχών της Olympic Marine, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, χωρίς ποτέ όμως ο δήμος να ωφεληθεί ουσιαστικά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. Αποτέλεσμα, μια χρεοκοπημένη δημοτική επιχείρηση.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Σταύρος Παπασταυρόπουλος, δήμαρχος της Λαυρεωτικής τη δεκαετία του 1990, ένα από τα «μελανά» σημεία της δημαρχίας του κ. Λουκά είναι η ανέγερση του Σπιτιού των Ποντίων, ενός πολιτιστικού κέντρου για τους Πόντιους πρόσφυγες της Λαυρεωτικής. Ο τότε δήμαρχος, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο, πλήρωνε τους εργολάβους με επιταγές στο όνομα της δημοτικής επιχείρησης ENEL, η οποία φυσικά είχε μηδενικό υπόλοιπο και πολλά χρέη. Οι πιστωτές σήμερα αναζητούν τα χρήματά τους, περίπου 200.000 ευρώ, έχοντας στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές, από την τωρινή διοίκηση, ενώ οι Πόντιοι δεν είδαν ποτέ το σπίτι τους.

Αίνιγμα αποτελεί για τους δημοτικούς συμβούλους και τους πολίτες η περίφραξη-«φάντασμα», που τους κόστισε 132.000 ευρώ, και παραγγέλθηκε από τον δήμο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκαν μόνο ακάλυπτοι χώροι, χωρίς ούτε ένας πάσσαλος να έχει τοποθετηθεί…

Οι γνώστες των υποθέσεων του Λαυρίου χαμογελούν με μειδίαμα, όταν ακούν τη φράση «ψεκασμός φοινικοδάσους». Ο δήμαρχος εισηγείται τον ψεκασμό για την προστασία του εμβληματικού φοινικοδάσους του Λαυρίου από την εισβολή ενός επιβλαβούς εντόμου. Ο ψεκασμός δεν διαπιστώθηκε ποτέ αν όντως έγινε ή όχι, κάποια εταιρεία όμως με την επωνυμία «Γεωτεχνική» πληρώθηκε αδρά.

Στα… φάουλ της δημαρχίας συγκαταλέγεται η φρούδα υπόσχεση περί απόδοσης στον δήμο 8.000 στρεμμάτων που θα αξιοποιούνταν για ενεργειακά έργα και άλλους σκοπούς. Έπειτα από μια πρόχειρη απογραφή, τα 8.000 στρέμματα έγιναν 2.784 και από αυτά ένα μεγάλο μέρος ανήκει τελικά σε ιδιώτες, οι οποίοι σύντομα θα κληθούν έκπληκτοι να υπερασπίσουν… την περιουσία τους έναντι του δήμου που τα δήλωσε όπως όπως…

Ο Δημήτρης Λουκάς δεν είναι άγνωστος στις δικαστικές αρχές. Το 2002 αρνείται να προσλάβει επιτυχόντες του ΑΣΕΠ στον δήμο του, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί από το ΣτΕ με πειθαρχική ποινή αργίας για παράβαση καθήκοντος, υπεξαγωγή εγγράφων και απείθεια κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας. Ο δήμος χρεώθηκε με το ποσό των 125.000 ευρώ, που ήταν οι μισθοί των υπό πρόσληψη υπαλλήλων, οι οποίοι με τα… τερτίπια του δημάρχου δεν δούλευαν και περίμεναν τις δικαστικές αποφάσεις.

Μία σοβαρή καταγγελία έρχεται από την επιχειρηματία Νικολέττα Καπερώνη, η οποία είχε συμφωνήσει σε όλα με την τότε δημοτική αρχή του Λαυρίου για τη δημιουργία ενός μεγαλόπνοου πολιτιστικού και τουριστικού πάρκου κοντά στο λιμάνι, το οποίο θα αποτελούσε πόλο ανάπτυξης για όλη την Αττική. Τα διόλου ευκαταφρόνητα μισθώματα παραχωρήθηκαν.

Η επιχειρηματίας, όμως, υπολόγιζε χωρίς το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, το οποίο αν και η δημοτική αρχή τής είχε υποσχεθεί ότι θα άλλαζε, ώστε να προχωρήσει στο συμφωνημένο έργο, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Η κα Νικολλέτα Καπερώνη, κάνοντας τηλεφωνική παρέμβαση στη χθεσινή εκπομπή «Κίτρινος Τύπος», μίλησε για αυτό το γεγονός. Παρακολουθήστε τι δήλωσε στο video που ακολουθεί.