Κρούσμα μελιταίου πυρετού σε κτηνοτρόφο από την περιοχή της Μεσσήνης ανιχνεύτηκε στην αρχή της εβδομάδας στη Μεσσηνία από ιδιώτες γιατρούς και επιβεβαιώθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και νοσηλεύεται ο εν λόγω κτηνοτρόφος, ο οποίος ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.
Η βρουκέλλωση ή μελιταίος πυρετός είναι λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα ζώα, κυρίως από τα παραγωγικά (βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες, χοίροι) και σε μικρότερο βαθμό από ορισμένα άγρια (αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός). Τα συμπτώματα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν σιγά σιγά ή απότομα και περιλαμβάνουν πυρετό που μπορεί να εμφανίζεται σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και δεν υποχωρεί, ιδρώτα, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις και αδυναμία. Η ασθένεια θεραπεύεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Μέτρα προστασίας
Η ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών προϊόντων, που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία. Επίσης, με τη χωρίς προστασία επαφή με μολυσμένα ζώα.
Τα μέτρα που πρέπει να λάβετε για να προστατευτείτε από τη βρουκέλλωση είναι:
-Καταναλώνετε μόνο παστεριωμένο γάλα. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε αν το γάλα είναι παστεριωμένο, βράζετέ το για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το πιείτε (δεν αρκεί απλώς να φουσκώσει)
-Αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων μαλακών τυριών εάν δεν έχουν ωριμάσει για το κατάλληλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον δύο μήνες) όπως και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, αν δε γνωρίζετε ότι έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία παρασκευής που εξασφαλίζει την υγιεινή κατάσταση του προϊόντος.
Οι κτηνοτρόφοι επιπλέον πρέπει να λαμβάνουν τα εξής μέτρα:
-Να χρησιμοποιούν πλαστικά γάντια κατά τη στενή επαφή (π.χ. τοκετός, άρμεγμα) με ζώα που μπορεί να έχουν μολυνθεί
-Εάν έρθουν σε επαφή με ζώα που μπορεί να είναι μολυσμένα χωρίς να φορούν γάντια, να πλύνουν καλά τα χέρια τους με νερό και σαπούνι και να τοποθετήσουν βάμμα ιωδίου σε τυχόν ανοιχτά τραύματα ή αμυχές
-Να πλύνουν σε υψηλή θερμοκρασία, βράσουν ή απολυμάνουν με κοινή χλωρίνη οικιακής χρήσης ή με άλλο κατάλληλο απολυμαντικό τα ρούχα, παπούτσια ή άλλα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή το περιβάλλον τους
-Η κόπρος από μολυσμένα ζώα πρέπει να υφίσταται κατάλληλη επεξεργασία, ενώ η απομάκρυνσή της πρέπει να γίνεται με ασφαλή τρόπο, ώστε να μη μολυνθεί το περιβάλλον.
Ακόμα και οι κυνηγοί πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προστασίας και να φορούν πλαστικά γάντια κατά τους χειρισμούς του σφαγίου (π.χ. αγριόχοιρος, ελάφι, λαγός).
Πηγή: tharrosnews.gr