Ένα πρόγραμμα προσέλκυσης αναπαραγωγής για Βραχοκιρκίνεζα και Χαλκοκουρούνες έθεσε σε εφαρμογή ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.
Οι ευκαιρίες για να φωλιάσουν είναι περιορισμένες λόγω της έλλειψης δέντρων με τρύπες. Εδώ και δύο περίπου μήνες, τοποθετήθηκαν 20 ξύλινες τεχνητές φωλιές γι’ αυτά τα δύο είδη, σε όλη την έκταση του υγροτόπου με σκοπό την προσέλκυση της αναπαραγωγής τους και φυσικά την υποστήριξη της παρουσίας τους στο Δέλτα του Έβρου.
Εκτός από τα δύο αυτά είδη και άλλα πτηνά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις τεχνητές φωλιές, συμπεριλαμβανομένων και των Κουκουβάγιων. Η χρηματοδότηση για τα υλικά και την κατασκευή των τεχνητών φωλιών έγινε κυρίως από τη BIRDWING (Birdwatching in Northern Greece) και από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (ΦΔΕΠΔΕ), με τη συνεργασία της ΔΕΔΔΗΕ.
Το προσωπικό του Φορέα τοποθέτησε τις τεχνητές φωλιές πάνω σε δέντρα, κολώνες της ΔΕΗ και σε κτήρια και σε διαφορετικούς οικότοπους. «Οι φωλιές έχουν αριθμηθεί και παρακολουθούνται από το προσωπικό του Φορέα ενώ ήδη το εγχείρημα άρχισε να αποδίδει καρπούς, καθώς ένα ζευγάρι Βραχοκιρκίνεζων ήδη κλωσσάει σε μία από τις φωλιές μας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Πηγή: thrakitoday.com