Διανύουμε μία κρίσιμη χρονικά, περίοδο σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς η καμπύλη των κρουσμάτων παρουσιάζει μία αυξητική τάση. Αφενός, διότι είναι δύσκολη η ιχνηλάτηση στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, αφετέρου διότι ακολουθεί η φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδος που μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα.
«Γι’ αυτό τον λόγο, είναι η κατάλληλη στιγμή να θέσουμε σε εφαρμογή ό,τι μέσα έχουμε και ό,τι δυνατότητες έχουμε, ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του κορωνοϊού σε αυτή τη φάση», υποστηρίζει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
«Με τεστ, έγκαιρη αντιμετώπιση κρούσματος και σωστή νοσηλεία στα νοσοκομεία, πράγμα το οποίο γίνεται πλέον οργανωμένα με τους κατάλληλους αλγόριθμους και θεραπευτικά μέτρα, και βέβαια με την καλή ιχνηλάτηση των επαφών, θα μπορέσουμε να ελέγξουμε την κατάσταση», υποστηρίζει ο κ. Γώγος.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διασπορά του ιού είναι μεγαλύτερη από αυτήν που ήδη γνωρίζουμε, καθώς οι όποιες αναφορές γίνονται στον αριθμό κρουσμάτων, αφορούν τον επιβεβαιωμένο αριθμό αυτών. Ήδη γνωρίζουμε ότι μέχρι στιγμής ο επιβεβαιωμένος αριθμός ξεπερνά τις 11.000. Στην πραγματικότητα οι ασθενείς με Covid-19 είναι πολλοί περισσότεροι σε αριθμό, ωστόσο, δεν έχουν διαγνωσθεί, είτε γιατί είναι ασυμπτωματικοί και δεν το γνωρίζουν είτε γιατί παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την διασπορά του ιού, ο κ. Γώγος είπε ότι αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτό που βλέπουμε – και αυτός είναι ένας λόγος που τα οριζόντια μέτρα είναι αναγκαία (χρήση μάσκας) ενώ πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση είναι και η συμμόρφωση συνολικά με τα μέτρα προστασίας. Τους επιστήμονες ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός της μετατόπισης της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών, ανέφερε ο κ. Γώγος.
«Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε», είπε.
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων: Μίλησε για 841 εισαγόμενα κατά την περίοδο του Αυγούστου μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.
Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση για τον αριθμό κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 202 νέοι ασθενείς στη χώρα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
Πώς κατανέμονται τα 202 νέα κρούσματα
Από τα 202 επιπλέον κρούσματα, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 192 είναι εγχώρια κρούσματα και από αυτά, τα 29 συνδέονται με συρροές, ενώ 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:
– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
– 86 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 συνδέονται με συρροές
– 16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων