Δύο χρόνια μετά την τελευταία έρευνα που διεξήχθη στο πολυσυζητημένο Ναυάγιο των Αντικυθήρων και αφορά στο εμπορικό πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ., οι αρχαιολόγοι ξεκινούν εκ νέου τις εργασίες για την ανέλκυση μοναδικών αρχαιολογικών εκθεμάτων.
Πολύτιμος συνεργάτης θα είναι το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο θα παραχωρήσει για τις ανάγκες της ανέλκυσης το πλοίο «Typhoon», το οποίο προσδίδει μια άλλη διάσταση στην όλη ερευνητική προσπάθεια, καθώς, πέραν του μεγέθους του, έχει τη δυνατότητα να διατηρείται ακίνητο πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού. Αυτό επιτρέπει στους καταδυόμενους αρχαιολόγους να χρησιμοποιούν σταθερή βάση εξόρμησης ακριβώς επάνω από το αρχαίο ναυάγιο.
Η επί χρόνια διευθύντρια της έρευνας δρ Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, αναλαμβάνει δράση πλαισιωμένη από μια εξαιρετική διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, τεχνικοί δύτες, κινηματογραφιστές, καθώς και τεραμελής ομάδα βαθυκαταδυτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.
Υπενθυμίζεται ότι η σπουδαιότερη ανακάλυψη από το ναυάγιο είναι ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο οποίος αποτελεί τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο μηχανισμό και αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Από τα χαρακτηριστικά του υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου.
Ξένοι αρχαιολόγοι έχουν διεκδικήσει μία θέση στην ιστορική αυτή ανακάλυψη, αφού τα ευρήματα από το ναυάγιο, δεδομένου ότι χρονολογούνται μεταξύ του 4ου και 1ου αιώνα, έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον.