Aπό την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Ιουνίου 2012, ξεκινά το πρόγραμμα των θαλάσσιων περιηγήσεων και επισκέψεων στη Νησίδα της Σούδας.
Τo πρόγραμμα, όπως διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία, αφορά δρομολόγια δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη.
Η Νησίδα της Σούδας βρίσκεται στην είσοδο του όρμου της Σούδας, ενός φυσικού λιμανιού που προστατεύεται από τα υψηλά βουνά στα ανατολικά των Χανίων, στη βορειοανατολική πλευρά του λιμένα των Χανίων.
Τον 16ο αιώνα, το νησάκι χρησιμοποιείτο από τους Ενετούς ως φρούριο (είχαν μάλιστα χτίσει στα 1571 μ.Χ. και τη Φορτέτζα, ένα βενετσιάνικο φρούριο, με σκοπό τον έλεγχο της εισόδου του κόλπου από τους Ενετούς).
Το νησί είναι συνδεδεμένο με την κρητική ιστορία και τους αγώνες των Κρητικών για την απελευθέρωσή τους, επειδή σ’ όλη τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής που το νησί τελούσε υπό βενετική διοίκηση αποτελούσε καταφύγιο των διωκόμενων επαναστατών.
Πάνω σε αυτό υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία την 1η Φεβρουαρίου του 1913 (πριν από την επίσημη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ). Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο πλαίσιο του ευρύτερου αμυντικού σχεδιασμού του λιμένα. Η δενδροφύτευση του νησιού, το οποίο στερούνταν παντελούς βλάστησης, έγινε το 1966 από το Πολεμικό Ναυτικό.
Έπειτα από αρκετά χρόνια επίμονων και μεθοδευμένων προσπαθειών, υλοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και η Νησίδα της Σούδας αποδεσμεύτηκε απ’ τη στρατιωτική επιτήρηση. Στο τέλος της άνοιξης του 2007 επετράπη η ενεργοποίηση της επισκεψιμότητας σε συνεργασία με τον Ναύσταθμο Κρήτης, την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και του Δήμου Σούδας.